Klassieke bagels

  • 10 bagels
  • 45 min
  • waardering 7,9
  • Ontbijt
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 750 g bloem
  • 1 zakje (7 g) droge gist
  • 4 theelepels zout
  • 380 ml lauw water
  • 2½ eetlepel maltsiroop of stroop
  • 30 ml olijfolie
  • 1 eetlepel maïsmeel voor het bestrooien
  • boter voor het invetten
  • voor het kookwater
  • 3 liter water
  • 1 eetlepel aardappelmeel
  • 1 eetlepel maltsiroop, stroop of basterdsuiker
  • 2 eetlepels zout

Voorbereiden

Meng voor het deeg de droge en de vloeibare ingrediënten door elkaar. Kneed het deeg 10 minuten en maak er dan 10 mooie ronde, gladde bollen van.

Druk de deegbollen met je vlakke hand plat. Maak er worstjes (van 25 cm lang) en vervolgens bagels van. Laat 1 à 2 uur bij kamertemperatuur rijzen.

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 215 °C.

Breng het kookwater met de toevoegingen aan de kook en dompel de bagels erin. Keer ze na 1 minuut om en laat ze nog 30 seconden in het water liggen.

Leg ze op een bakplaat die je met ingevet bakpapier hebt bekleed en met maïsmeel bestrooid. Zet 20 à 25 minuten in de oven tot de bagels bruin worden.

Extra benodigd

Bakpapier

Variaties op de klassieke bagel

Met alle respect voor de puristen, maar deze ‘naturel’ bagel kan best wat garnering gebruiken! Dat moet dan gebeuren als de bagel nog vochtig is, dus na het pocheren en voordat hij de oven in gaat. Een paar suggesties voor deze klassieke bagel: sesam- of maanzaadjes, zout, knoflook, ui of een mengsel van dit alles.

Kookboek

Het recept 'Klassieke bagels' is afkomstig uit het kookboek...

Bagels uit New York

Marc Grossman

Bagels zijn kleine ronde broodjes met een gat, gepocheerd in kokend water en daarna in de oven gebakken. In dit boek vind je het basisrecept voor de... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (7 stemmen)

Bagel recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!