Croissant recepten

Croissant

Croissant

Klein broodje van gist- of bladerdeeg. Van het deeg worden driehoeken gesneden, die worden opgerold waarna de punten krom worden gelegd zodat een halvemaan ontstaat. Het ontstaan van de croissant gaat terug tot de Turkse bezetting van Wenen in 1683. Weense bakkers hoorden op een nacht dat de Turken loopgraven onder de stad maakten en sloegen alarm, waarop de Turken teruggedreven konden worden. Toen de Turken verslagen waren, gaf Jan Sobieski III de Weense banketbakkers het recht om een product te maken dat aan deze gebeurtenis herinnerde. Het Hörnchen (hoorntje) was geboren en het had de vorm van een halvemaan, hét Turkse symbool. Marie-Antoinette introduceerde het in 1770 aan het Franse hof. Oorspronkelijk werden croissants van verrijkt brooddeeg gemaakt. Ze zijn tegenwoordig ook wel langwerpig en worden dan als hors-d'oeuvre gebruikt, of ze worden gevuld met ham, kaas, champignons enzovoort.

Basis recept Parijse croissant

Los 30 g bakkersgist op in 250 ml melk. Zeef 500 g bloem boven een kom en roer er 60 g suiker, 10 g zout en de melk door. Maak er met uw vingers snel een deeg van. Dek het met een doek af en laat het 30-60 minuten op kamertemperatuur rijzen. Sla het intussen af en toe door (gooi het meermaals op het aanrecht) om luchtbellen te verwijderen. Leg het gerezen deeg een uurtje in de koelkast en behandel het als bladerdeeg: werk er in totaal 250 g boter door, maar in niet meer dan drie toeren. Laat het op een koele plek rusten. Rol het uit, snijd het in driehoeken en rol ze vanuit de basis naar een punt op tot croissants. Leg ze op een beboterde bakplaat, trek de punten rond tot een halvemaan en laat ze nog 15-45 minuten rijzen. Bestrijk ze met losgeklopte eierdooier en bak ze 10 minuten in een op 220 °C verwarmde oven.

Recept kaascroissant

Snijd een croissant aan één kant open en beboter de binnenkant. Beleg de croissant met plakjes gruyère of emmentaler en strooi er wat peper over. Bak de croissant af in een op 275 °C verwarmde oven en serveer gloeiend heet. Vervang de boter en kaas desgewenst door een goed ingekookte bechamelsaus met kaas.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ]

[ Beeld: Julija Dmitrijeva | Shutterstock.com ]