Banh mi met citroengras en tofu

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 7,5
  • Lunchgerecht
  • Oosters
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 400 g gerookte tofu, in plakken gesneden
  • 2 rode chilipepers, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 1 stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim, geschild en fijngehakt
  • 2 stengels citroengras, bijgesneden en in dunne ringetjes gesneden
  • 2 eetlepels vegetarische 'vis'saus of lichte sojasaus, plus extra voor de sandwiches
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 1 eetlepel arachideolie of andere neutrale olie
  • 2 dunne stokbroodjes
  • 3 eetlepels mayonaise
  • ½ kleine komkommer, in schuine plakken gesneden
  • 1 handvol takjes koriander
  • 1 middelgrote kom Snel Vietnamees zoetzuur

Bereiden

Dep de plakken tofu goed droog met keukenpapier. Meng deze in een kom met de chilipepers, knoflook, gemberwortel, het citroengras, de vegetarische 'vis'saus of lichte sojasaus en palmsuiker. Bestrooi licht met zout en ¼ theelepel versgemalen witte peper en zet 30 minuten opzij als je de tijd hebt.

Zet een grote wok of koekenpan op matig-hoog vuur. Voeg de arachideolie toe, gevolgd door het tofumengsel. Schroei de plakken tofu 2-3 minuten aan elke kant totdat ze glazig en gekaramelliseerd zijn. Haal de pan van het vuur.

Verwarm intussen een grill op lage temperatuur en verwarm de stokbroodjes. Draai ze regelmatig om totdat ze krokant vanbuiten en net warm vanbinnen zijn.

Snijd de warme stokbroodjes in de lengte open en snijd dan elke helft doormidden zodat je 4 opengesneden stukken krijgt. Haal er wat broodkruim uit zodat je meer ruimte hebt voor het beleg. Bestrijk de binnenkanten met nog wat vegetarische 'vis'saus of lichte sojasaus en met mayonaise. Leg er de plakken komkommer op. Vul de sandwiches nu met de tofuplakken, een paar takjes koriander en een flinke schep uitgelekt zoetzuur. Besprenkel met het bakvocht van de tofu uit de pan en serveer warm.

Opmerking

'Banh mi: de sandwich aller sandwiches. Deze luchtige Vietnamese stokbroodjes met krokante korst worden vaak gemaakt van rijstmeel, maar een heel vers stokbroodje van tarwebloem is ook prima. (Neem stokbroodjes van ongeveer 30 cm lang; die zijn het meest geschikt voor deze sandwiches.) Het is de moeite waard om een beetje van het witte broodkruim eruit te halen om meer ruimte voor het beleg te maken. Gebruik veganistische mayonaise als je deze broodjes veganistisch wilt maken.' - Alice Hart

Kookboek

Het recept 'Banh mi met citroengras en tofu' is afkomstig uit het kookboek...

Het nieuwe Vegalicious - midprice editie

Alice Hart

In 'Het nieuwe Vegalicious' van Alice Hart, de opvolger van het succesvolle 'Vegalicious', verrast Alice Hart weer met meer dan 200(!) vegetarische recepten die bewijzen dat een maaltijd zonder vlees of vis heerlijk, gezond en voedzaam is... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Sandwich recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!