Sandwich recepten

Zie ook

Sandwich

Sandwich

Een sandwich bestaat uit twee sneetjes brood met daartussen een eenvoudig of samengesteld beleg van in dunne plakken of kleine stukken gesneden koud vlees, vleeswaren, rauwe groente of kaas. De sandwich is genoemd naar John Montagu, de vierde graaf van Sandwich, een verstokte speler die zich koud vlees tussen twee sneetjes brood liet serveren om de speeltafel niet te hoeven verlaten om te gaan eten. Het woord 'sandwich' is betrekkelijk nieuw, maar het begrip zelf is veel ouder. Vooral op het Franse platteland was het de gewoonte om de arbeiders vlees te geven dat ze tussen twee stukken brood opaten. Ook de pan bagnat uit Nice is in wezen een sandwich, gemaakt van een goed gevuld en in olijfolie gedrenkt rond broodje, een gerecht je dat men in vele landen rond de Middellandse Zee tegenkomt. ¹)

Sandwiches met tandoorikip

Pel en rasp 1 ui. Hak 5 bolletjes gember fijn. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en fruit de ui goudbruin. Pers 1 teentje knoflook erboven uit. Bak de gember en 2 eetlepels tandoorikruiden even mee. Roer 1 eetlepel citroensap, 125 ml Bulgaarse yoghurt en 200 g verse roomkaas erdoor. Blijf roeren tot een glad mengsel. Laat dit afkoelen. Voeg zout naar smaak toe. Snijd ½ komkommer in plakjes, bestrooi ze met zout en laat ze ca. 5 minuten staan. Dep de plakjes droog met keukenpapier. Besmeer sneetjes casinobrood met het tandoorimengsel en leg er een plakje gebraden kipfilet op. Verdeel de plakjes komkommer over de helft van de sneetjes en leg de andere sneetjes er met de kipfiletkant op. Druk de sandwiches goed aan en snijd de korstjes eraf. Snijd de sandwiches diagonaal door. Zet ze tot gebruik in de koelkast.

Sandwiches met mosterdboter en boeren achterham

Vermeng 75 g zachte boter met 2 eetlepels grove mosterd en ½ eetlepel fijngeknipte verse dragon of 2 theelepels gedroogde dragon. Voeg zout en peper naar smaak toe. Besmeer 8 sneetjes brood royaal met de mosterdboter. Leg op 4 sneetjes elk 2 dubbelgevouwen plakjes dik gesneden boeren achterham. Leg de andere sneetjes er met de besmeerde kant op. Druk de sandwiches iets aan en snijd ze diagonaal door.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) | redactie]

[ Beeld: thefoodphotographer | Shutterstock.com ]