
Pan bagnat
- 4 personen
- 20 min
- waardering 8,5
- Lunchgerecht
- Frans
- Vis
Ingrediënten
- 2 middelgrote rijpe tomaten, overdwars in plakjes van 5 mm
- 60 ml rodewijnazijn
- 2 theelepels dijonmosterd
- ½ kleine rode ui, gesnipperd
- 8 kleine radijsjes, fijngesneden
- 1 kleine komkommer zonder zaadlijsten of ½ grote komkommer, geschild, van zaadlijsten ontdaan en fijngesneden
- 120 ml extra vierge olijfolie
- 2 stokbroden of 4 grote, ronde, knapperige bolletjes, overdwars gehalveerd
- 2 blikjes tonijn in olijfolie (à 145-160 g), uitgelekt
- 40 g Niçoise-olijven, ontpit (of grotere zwarte olijven, zoals Kalamata, ontpit en gehalveerd)
- 4 grote hardgekookte eieren, gepeld en in de lengte in dunne plakjes gesneden
- 8-12 ansjovisfilets in olijfolie, uitgelekt (optioneel)
Bereiden
Bekleed een bakplaat met keukenpapier. Bestrooi de plakjes tomaat met zout en leg in een enkele laag op de voorbereide bakplaat. Laat 15-20 minuten uitlekken.
Klop in een middelgrote kom de azijn en mosterd door elkaar. Voeg de rode ui toe, breng op smaak met zout en peper en laat 10 minuten staan. Voeg de radijs, komkommer en de helft van de olijfolie toe en roer goed door. Proef en breng zo nodig op smaak met zout en peper.
Snijd de stokbroden overdwars doormidden. Haal wat van het binnenste brood uit het midden van elke broodhelft en gooi weg of bewaar voor een ander recept. Besprenkel de snijkanten van het brood met de resterende olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de tomaten gelijkmatig over de onderste broodhelften. Doe de tonijn in een kommetje, prak fijn met een vork en verdeel gelijkmatig over de tomaten. Verdeel het ui-radijs-komkommermengsel over de tonijn en leg vervolgens de olijven, plakjes ei en ansjovis (als je die gebruikt) erop. Breng op smaak met zout en peper, leg de bovenste helften van het brood erop en druk lichtjes aan. Wikkel de sandwiches strak in vershoudfolie of herbruikbare bijenwasdoek en leg op een bakplaat. Zet er een pan met zware bodem of een gietijzeren koekenpan op, om druk erop te geven. Laat minstens 2 uur (maximaal een nacht) rusten in de koelkast. Eet op kamertemperatuur.
Opmerking
Er zijn sandwiches die je meteen kunt eten en er zijn sandwiches die je van tevoren kunt maken. Pan bagnat, dé sandwich van de Côte d'Azur, behoort tot die laatste categorie. Hoe langer hij op je ligt te wachten (tot een hele dag) hoe smaakvoller hij wordt. Maak de sandwiches de avond of ochtend van tevoren en pak in naast andere 'wandel'-benodigdheden. Of doe zoals ik en noem de wandeling naar het strand een 'hike' - en (dus) reden genoeg voor een sandwich. Bij Chez Josy, een strandtentje op Plage de la Salis in Antibes - een uitstekende plek om te hiken en een stevige pan bagnat te eten - bieden ze ansjovis als extra optie aan. Dat is een yes(!) voor mij, maar zoals altijd: doe vooral wat jij lekker vindt.
Kookboek
Het recept 'Pan bagnat' is afkomstig uit het kookboek...

Le Sud
Rebekah Peppler
Zon, zee en gerechten waardoor je op vakantie wilt - in 'Le Sud' van Rebekah Peppler proef je de sfeer van Zuid-Frankrijk. Van klassiekers zoals ratatouille, salade niçoise en een tarte au citron tot navettes en gestoofde kip in pastis... lees verder
© Becht / HarperCollins Holland