Tuna melt

  • 2 personen
  • 10 min
  • waardering 8,5
  • Lunchgerecht
  • Amerikaans
  • Vis

Ingrediënten

  • 4 sneetjes volkoren- of zuurdesembrood
  • boter, om te smeren
  • 100 g scherpe cheddar, geraspt of in plakjes
  • augurken ingelegd met dille en ambachtelijke chips (bijvoorbeeld Kettle), voor erbij
  • voor de tonijnsalade
  • 200 g goede kwaliteit tonijn op olie in blik, goed uitgelekt
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • 1 eetlepel fijngehakte ui
  • 80 g mayonaise
  • 2 theelepels versgeperst citroensap
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel dijonmosterd

Bereiden

Meng alle ingrediënten voor de tonijnsalade in een kom. Breng op smaak met zout en peper en meng nogmaals goed.

Besmeer één kant van alle sneetjes brood met boter. Draai de sneetjes om, verdeel de kaas over twee sneetjes brood en beleg met de tonijnsalade. Leg de overgebleven twee sneetjes erop, beboterde kant naar boven.

Verhit een grote koekenpan op halfhoog vuur. Leg de broodjes in de pan en druk één keer aan met een spatel. Bak de broodjes 3 minuten aan elke kant, of tot het brood goudbruin en geroosterd is en de kaas gesmolten.

Snijd de tuna melts diagonaal doormidden en serveer warm, met augurken en een handvol chips.

Opmerking

De tuna melt-sandwich is niet in New York ontstaan, maar behoort zeker tot de comfortfoodfavorieten. Deze klassieker past perfect in het rijtje romige broodsalades die je serveert op een bagel of stokbroodje: van tonijnsalade met knapperige bleekselderij tot eiersalade met verse dille. Er bestaat zelfs een variant die tonijnsalade en eiersalade combineert. De melt-versie gaat een stap verder: boven op de tonijnsalade zit een laag pittige, gesmolten cheddar. Hij wordt warm geserveerd tussen twee beboterde sneetjes volkoren- of zuurdesembrood, knapperig goudbruin gebakken op een gloeiende grillplaat. Zoals in een authentieke diner serveer je 'm met een handvol ambachtelijke chips. Je kunt ze erbij eten, of, voor de liefhebbers, in het broodje stoppen voor wat extra knapperigheid.

Kookboek

Het recept 'Tuna melt' is afkomstig uit het kookboek...

Eat NYC

Yasmin Newman

New York City is een wereld op zich, zeker als het om eten gaat! Van all American classics tot de nieuwste culinaire ontwikkelingen: hier moet je zijn. Voor wie die melting pot thuis wil beleven, biedt 'Eat NYC' de 55 meest legendarische recepten... lees verder

© Fontaine uitgevers. Beeld: Alan Benson

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Sandwich recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!