Worstenbroodjes recepten

Worstenbroodjes

Worstenbroodjes

Echte worstenbroodjes worden gemaakt van brooddeeg en niet van bladerdeeg. Maak deeg van 500 gram bloem met 25 gram verkruimelde verse gist of 1 zakje instantgist, 2 theelepels zout, 50 gram gesmolten boter en 300 ml lauwwarm water en kneed het 10 minuten goed door tot het soepel en elastisch is. Laat het daarna afgedekt rijzen op een warme plek tot het volume verdubbeld is. Intussen maak je de vulling. Koop daarvoor bij een goede slager saucijsjes. Knip het vel open en gebruik het worstenvlees als vulling. Dat heeft de goede consistentie en is vaak ook precies goed gekruid. Je kunt de smaak wat spannender maken door wat geraspte sinaasappelschil en gekneusde venkelzaadjes erdoor te mengen. Of door er een mediterraan tintje aan te geven met fijngehakte verse oregano en wat verkruimelde feta. Je kunt ook uitgaan van half-om-halfgehakt of rundergehakt en dit aanmaken met geweekt brood, zout, peper en nootmuskaat. Van dit vleesmengsel vorm je tien tot twaalf kleine worstjes van zo'n 8 cm lang. Druk het deeg uit tot eenzelfde aantal rechthoekige lapjes en leg de worstjes erop. Vouw het deeg dubbel, druk het aan de zijkant dicht en leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant met een beetje melk en bak de worstenbroodjes in een warme oven van 220 °C in 15-20 minuten goudbruin en gaar.

[ Beeld: Gorenkova Evgenija | Shutterstock.com ]