Jamie Oliver: chili con carne

  • 6 personen
  • 90 min
  • waardering 7,9
  • Hoofdgerecht
  • Mexicaans
  • Vlees

bevat per portie

  • 371 kcal
  • 38 g eiwit
  • 10 g vet
  • 35 g koolhydraten

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 2 middelgrote uien, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 middelgrote wortels, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 2 rode paprika's, in grove stukken
  • 1 volle theelepel chilipoeder
  • 1 volle theelepel gemalen komijn
  • 1 volle theelepel kaneel
  • 1 blik kikkererwten van 400 g, uitgelekt
  • 1 blik rode kidneybonen van 400 g, uitgelekt
  • 2 blikken tomatenstukjes van 400 g
  • 500 g rundergehakt van goede kwaliteit
  • 1 bosje verse koriander
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 400 g basmatirijst
  • voor erbij (desgewenst)
  • 500 g biologische yoghurt
  • 1 potje van 230 g guacamole
  • 1 limoen

Bereiden

Zet de grootste braadpan die je hebt op matig hoog vuur. Giet er 2 flinke scheuten olijfolie in en doe er de gehakte groenten bij. Voeg het chilipoeder, de komijn, de kaneel en een snuf zout en peper toe. Laat 7 minuten bakken, terwijl je elke 30 seconden roert, tot de groenten zacht zijn en wat kleur hebben gekregen.

Doe er dan de uitgelekte kikkererwten en kidneybonen, en de tomatenstukjes bij. Voeg het gehakt toe en steek de grootste klonten met een houten lepel stuk. Vul een van de lege blikjes met water en giet dat in de pan.

Pluk de korianderblaadjes van de steeltjes en zet ze zolang in de koelkast. Hak de gewassen steeltjes fijn en roer die door het mengsel in de pan. Giet de balsamicoazijn erbij en voeg nog een flinke snuf zout en peper toe. Breng het mengsel aan de kook en laat het ongeveer een uur zachtjes pruttelen op laag vuur, met het deksel schuin op de pan. Roer af en toe om te voorkomen dat het aanzet.

Kook intussen de rijst (zie 'Jamie's basisrecept voor luchtige rijst' onderaan het recept).

Verdeel de rijst en chili over grote kommen of zet ze in grote pannen midden op tafel en laat ieder voor zichzelf opscheppen. Als je niet zo van rijst houdt, is chili con carne ook lekker met een stuk knapperig brood, een gepofte aardappel of couscous. Geef er een kommetje biologische yoghurt, guacamole en een paar partjes limoen bij en bestrooi de chili met korianderblaadjes. Ik maak er altijd graag een mooie groene salade bij.

Jamie's basisrecept voor luchtige rijst

Zet een grote pan gezouten water op het vuur en laat het aan de kook komen. Spoel de rijst 1 minuut in een vergiet onder de koude kraan, of tot het water helder is (hierdoor plakken de korrels later minder aan elkaar). Doe de rijst in het kokende water en wacht tot de korrels beginnen te dansen. Laat ze vanaf dat moment nog 5 minuten koken. Laat de rijst in een vergiet uitlekken.

Giet 2½ cm water in de pan, zet hem weer op het vuur, laat het water aan de kook komen en zet het vuur laag. Dek de rijst in het vergiet met een stuk folie of een deksel af. Zet het vergiet op de pan met pruttelend water en laat de rijst zo 8 tot 10 minuten stomen. Haal dan de pan van het vuur en serveer de rijst, als je zo ver bent, onmiddellijk. Zo niet, dan kun je het folie erop laten zitten en nog even wachten - de rijst blijft een minuut of twintig warm.

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: chili con carne' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie's kookrevolutie

Jamie Oliver

Dit boek is geïnspireerd door alle mensen die Jamie ooit ontmoette en die zeiden niet te kunnen koken en dat ook nooit te kunnen leren. Dat soort uitspraken... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (148 stemmen)

Jamie Oliver recept tips

Reacties op dit recept

  • CathyDe kikkererwten geven geen meerwaarde aan het recept. Toch liever nog wat extra kidneybonen. Ook wat tomatenpuree toegevoegd om een iets rodere kleur te bekomen. Zeker serveren met zure room, cheddar, taco shells en jonge uitjes in ringetjes. Dit past er fantastisch bij!

    • Barbara MetzGebruik geen kaneel en geen wortel, maar voeg er een blikje maiskorrels aan toe; het is een kleurig gerecht en nodigt uit tot eten. Gehakt maak ik apart als balletjes erbij, als er vegetarische eters bij zijn vormt het geen probleem.

    • Barbara MetzServeer het samen met ijsbergsla, fijngesneden ringetjes sjalot, zout en peper en een scheutje azijn van de zurebommenpot. Altijd smakelijk.

    reageren

  • willemEen vegetarische variant: vervang het gehakt door Quorn fijngehakt. Bak deze eerst samen met mozarella, het Quorngehakt krijgt daardoor een betere samenstelling. Een andere mogelijkheid is vervangen door Tivall balletjes in kleinere stukken gesneden.

    reageren

  • JokeIk heb het recept met vegetarisch gehakt gemaakt. Ook erg lekker!

    reageren

  • friedaEen snelle en simpele manier van rijst koken. Neem p.p. 1 kopje rijst en doe dan per kopje rijst 1 kopje water in de pan. Breng aan de kook en laat het ongeveer 1 minuut goed koken. Niet afgieten! Pan van het vuur en inpakken in een krant en/of handdoek en in bed zetten (onder kussen) totdat het nodig is om te gaan eten. Mag rustig een uurtje duren. Spaart ook energie. Variatie op de hooikist.

    • DoirienWerkt ook bij grote hoeveelheden. Water moet ongeveer twee vingers boven de rijst staan. Pan kokend water, wachten tot het weer kookt en dan wegzetten. Reken op een uurtje. Resultaat: prachtig droge rijst.

    reageren

  • LauraAlles zoals het recept gemaakt alleen de kikkererwten vervangen door extra kidneybonen. Hier twee dagen van gegeten... heerlijk.

    reageren

  • tinekeHeel erg lekker, maar wij zijn meer van de verse bruine bonen of kidney bonen ipv uit blik, alleen maar kleur geur en smaakstoffen die erin zitten.

    reageren

  • willBlik dit blik dat potje zus, ik erger me dood aan die recepten, zeker geen origineel recept van Oliver, zijn we te lui om te koken? Hoe kan je smaak krijgen aan je eten, koken is een artistieke bezigheid, doe er dan ook een beetje liefde in. Will Aerssens, maitre de cuisine, Venezuela.

    reageren

  • JohanLekker inderdaad! De kikkererwten maken het nét even anders, heb zelf nog een prei toegevoegd en geblancheerde citroen. Niet te lang meekoken! Thanks Jamie!

    reageren

  • Sangho@will, ben jij elke dag alles vers aan het bereiden en uren bezig bent met het vinden van de beste ingrediënten? Chapeau! Maar doe niet zo hautain. Niet iedereen heeft voldoende tijd om te koken. Wees blij dat er tenminste mensen zijn die de moeite nemen om te koken (mensen zoals ik met een drukke baan en kleine kinderen)! Overigens, een heerlijk, kindvriendelijk (3 jaar en smullen) recept!

    • ErbKom je later achter dat gezond koken beter voor je was geweest, en hoeveel meer tijd is het als je verse tomaten en verse bonen neemt...

    • IgorKlinkt als gebrek aan kennis, degene die zegt dat blik ongezond is. Klinkt als lui die ook zeggen dat diepvriesgroenten ongezonder zijn dan vers. Maar wat ze niet weten is dat ingeblikt en ingevroren groentes vrijwel niet ergens komen te liggen, en dat 'verse' groentes al dágen verder zijn, nog steeds gezond, maar minder vitamines dan hetgeen in blik en ingevroren. Geloof je het niet? Doe dan eerst even echte research, niet van die neppe websites. Om mijn statement te onderbouwen, zie: http://onlinelibrary.wiley.com- /doi/10.1002/jsfa.2825/full. Artikel: Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds. En dit is slechts eentje, maar scholar.google.com staat er vol mee (ja, aub wetenschap, geen huisvrouw met blog oid die van alles beweert). Tipje van de sluier: "...reveals that loss of nutrients in fresh products during storage and cooking may be more substantial than commonly perceived."

    reageren

  • YvonneIk ben het met Will eens, er wordt nog te vaak naar blikken en potten gegrepen bij de recepten. Vers is nou eenmaal gezonder dan blik en pot, en dan nog het liefst alles biologisch, hoewel dat niet voor iedereen mogelijk is. Als je je gaat verdiepen in de toevoegingen in blik en pot ga je wel veel bewuster en gezonder koken, beter voor iedereen en zeker voor opgroeiende kinderen.

    • MartinEr is niks mis met blikken en potten, vers is natuurlijk prima maar niet zo negatief, in een pot bruine bonen zitten dezelfde voedingsstoffen hoor, en smaak voeg je toe met verse kruiden, kom op kookliefhebbers!!

    reageren

  • gumWat een geëmmer over groente in blik... Deze bevatten vaak nog meer vitamines als vers omdat deze direct van het land ingeblikt, ingepot of ingevroren worden. Dat biologisch "o zo goed" is, is naïef, leuk marketingtruucje om mensen die niet zelf na kunnen denken meer te laten betalen. Lijkt me beter om te reageren op smaak van het gerecht in plaats van dat geitenwollensokken-geneuzel...

    • SharonThank you!!

    • martineIk word heel ziek van E nummers. Biologisch is dus geen onzin. Dat dacht ik eerst ook. Idd jammer dat het zo duur is.

    • Dennis"Ziek worden van E-nummers" bestaat niet. Er zijn honderden stoffen die met E-nummers kunnen worden aangeduid. Word jij ziek van bijvoorbeeld: - johannesbroodpitmeel (E410) - gelatine (E441) [Wel eens bouillon op?] - provitamine A (E160a, ook wel bekend als bètacaroteen) [Bètacaroteen is een precursor voor vitamine A (retinol) en wordt daarom ook wel provitamine A genoemd. Het komt onder andere voor in groenten en gele of oranje vruchten, waar het (deels) voor de kleur verantwoordelijk is.] - Leucine (E641) [Leucine is een essentieel aminozuur, wat betekent dat het menselijk lichaam het niet zelf kan aanmaken, maar moet opnemen uit de voeding] - Vitamine C (E300) [De noodzaak van vitamine C hoef ik hopelijk niet uit te leggen toch? Eet jij geen broccoli, zwarte bessen, paprika, spruitjes, rode kool, aardbeien of sinaasappel? Ooit gehoord van scheurbuik?] Je verspreidt (waarschijnlijk per ongeluk) desinformatie.

    • MichelDennis E621, E951 en ga zo nog maar even door. Zijn die ook zo gezond?

    • ReinierHoera voor Dennis en zijn rationele tegenwicht aan alle ongefundeerde onzinpraat.

    reageren

  • margaretAMEN to that!

    reageren

  • TreesWat denk je van de on-ingeblikte bonen, dat die vers zijn, wanneer zijn ze geplukt. Vorig jaar of zo. Dus er is niets tegen pot of blik.

    reageren

  • LucZeer rijk gevuld recept. Persoonlijk vind ik een blikje tomatenpuree hier wel een toegevoegde waarde. De kidneybonen bij vergelijkende recepten zijn meestal uit blik maar dat proef je niet, als je het niet weet. Kikkererwten smaken meestal droog en hoeven dus niet voor mij, liever wat extra bonen! Al vele malen bereid, ik vind 50/50 gehakt/bonen de ideale combinatie.

    • MariaKidneybonen uit blik zijn echt niet lekker. Het verschil met gedroogde (biologische) bonen proef je ECHT wel !!

    • DickMaria, als je de gedroogde bonen ook nog even kookt, dan is de smaak echt hetzelfde als bij bonen uit blik.

    reageren

  • AnnetteGoed recept, ik heb zelf inderdaad ook een blikje tomatenpuree toegevoegd voor een meer intense tomatensmaak. Daarnaast heb ik een paar merquezworsten in stukjes toegevoegd voor wat extra pit!

    reageren

  • RutgerWouw, wat een boodschappenlijst. Mij véééél te ingewikkeld.

    reageren

  • jeannetteBonen in blik zijn een geweldig produkt. Als 'vreemde' toevoeging zit alleen er wat ascorbinezuur in, en dat is vitamine c, dus prima eten en prima van smaak ook. Voor kant-en-klaarmaaltijden geldt soms wel dat er allerlei smaakversterkers en anti-klontermiddelen in zitten... Maar met bonen in blik is werkelijk niets mis!

    reageren

  • HenryDit staat elke maand wel op tafel, heerlijk!

    • JosBij ons staat deze chili con carne van Jamie Oliver ook minimaal 1 keer per maand op tafel en elke keer is hij weer even lekker.

    reageren

  • PietLeuk... maar waar is die limoen nou gebleven?

    • LinsOp het einde wordt er vermeld om de limoenpartjes mee op tafel te zetten...

    reageren

  • KionaEen heerlijk recept. Ik heb alleen een blikje rode wijn gebruikt i.p.v een blikje water. En ook de kikkererwten weggelaten en daarvoor in de plaats extra kidneybonen toegevoegd.

    • CarolynDie rode wijn is een goede tip, bedankt!

    • KionaDank je.

    reageren

  • MariekeHeel lekker en goed gevuld! Heb zelf geen kikkererwten en kidneybonen gebruikt maar zwarte bonen. Ook nog verse tomaten toegevoegd. Als tip wil ik meegeven in plaats van 2 maar 1 blikje water toe te voegen; het duurde erg lang voordat mijn chili wat dikker was geworden, zelfs na lang pruttelen. Ga dit recept absoluut nog eens maken!

    reageren

  • JoskaDit is een chili con carne waar ik blij van word, bedankt Jamie!

    reageren

  • DennisIk ga ook eens proberen om kikkererwten toe te voegen. Maak zelf meestal chili con carne met 50/50 rundergehakt/bonen (een blikje zwarte bonen, een blikje rode kidneybonen en een potje bruine bonen - goed uitgelekt) en op het begin bak ik wat spekjes uit met uien en wat knofook. Verder doe ik er ook wat tomatenpuree door, een eetlepel stroop en een klein beetje rode pepers (of iets vergelijkbaars) en nog wat extra djinten/gemalen komijnzaad. Ik serveer het dan met mais (uit een blikje ja...), en stukjes rode paprika (allebei rauw, vooral de paprika is dan lekker knapperig!) en wat creme fraiche. Trouwens, met ingeblikte bonen is natuurlijk sowieso niets mis, maar guacamole heb ik één keer kant-en-klaar gekocht en dat was meteen de laatste keer. Deze chili con carne kun je trouwens ook prima invriezen, ik maak altijd een paar kilo in één keer en bewaar dan het grootste deel in zakjes in de diepvries. Wel rustig laten ontdooien in de koelkast!

    • AnastasiaProbeer ook eens kapucijners in plaats van bruine bonen. Is minder zwaar voor de maag.

    reageren

  • RonWaar is de knoflook gebleven?

    • JohanIn de chili con carne natuurlijk! Je eet de knoflook lekker op, samen met alle andere ingrediënten...

    reageren

  • PaulNatuurlijk die tomatenpuree. Maar ook op het laatst wat verse knapperige taugé, en ook champignons zijn een aanvulling. Sentimental journey: het eerste recept dat ik lang geleden, in Wageningen 1973, leerde koken. Het begin van mijn passie voor koken!

    reageren

  • veraHoe meer je nagaat wat wel of niet het gezondste is, hoe meer verwarring er ontstaat. Mijn motto is de gulden middenweg en wie weet nog wat er allemaal in onze voeding zit. Dit is goed, dat is slecht en de volgende dag lees ik het anders, pff...

    reageren

  • JanBen sowieso geen fan van Oliver, maar dit recept slaat werkelijk helemaal nergens op! Chili con Carne is een Zuid-Amerikaans recept, en daar doen we dan Italiaanse azijn en Indiase basmati rijst bij!? Gebruik in plaats van balsamicoazijn tabasco en i.p.v de rijst een goede kruimige aardappel. Verder mis ik, zoals reeds eerder is opgemerkt, de knoflook. Ook hoort er een hele Zuid-Amerikaanse peper in (met zaadjes voor de scherpe variant, zonder voor de mildere), bijvoorbeeld de habanero.

    • JanExcuus, niet goed gelezen. Staat wel knoflook bij, maar twee teentjes is echt te weinig...

    reageren

  • MarianneWat een hoop gezeik van een hoop betweters. Toch grappig dat die zelfde betweters wel ff moeten googelen voor een simpel chili con carne recept :). E-nummers, ingeblikt of vers? BOEIEN! Als het maar lekker is. Nou ophouden met z**ken en lekker zelf koken uitvogelen en proberen. Smakelijk allemaal!

    reageren

  • YoanaIk ben geen keukenprinses, dus als ik iets kook voor de eerste keer doe ik het precies volgens recept. Ik vind bij deze zonde van het smaak, die de kaneel maakt. Het overheerst alles. Niet lekker gegeten helaas. Ik zal de recept nog een kans geven maar dan geen kaneel er in.

    reageren