Jamie Oliver: kip uit de oven zonder omkijken

  • 4 personen
  • 70 min
  • waardering 7,7
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Gevogelte

bevat per portie

  • 340 kcal
  • 33 g eiwit
  • 14 g vet
  • 18 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 4 grote rijpe tomaten
  • 2 rode uien
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 6 kippendijfilets, zonder vel
  • 4 teentjes knoflook
  • ½ bosje verse tijm (15 g)
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C / gasovenstand 4.

Snijd de tomaten in kwarten en leg ze in een grote ovenschaal of braadslede (ongeveer 25 bij 30 cm). Snijd de gepelde uien in grove partjes, verwijder de zaadjes uit de paprika's en snijd het vruchtvlees in grove stukken en doe ze samen met de kippendijen bij de tomaten.

Druk de teentjes knoflook met de achterkant van je mes plat, voeg ze toe aan de ovenschaal, rits er de tijmblaadjes bij en strooi er het paprikapoeder over. Voeg de olie, de balsamicoazijn en een flinke snuf peper en zout toe, hussel alles goed door elkaar en spreid het zodanig in de schaal uit dat er geen groenten op de stukjes kip liggen. Zet de schaal ongeveer 1 uur in de oven, of tot de kip goudbruin en gaar is. Keer de stukken kip gaandeweg een paar keer om en bedruip ze met het braadvocht uit de schaal.

Zet de kip in de schaal op tafel en serveer er een frisse, groene salade bij. Je kunt er ook een schep rijst of polenta bij geven, of een stuk knapperig brood om het vocht mee op te deppen.

Tip

Als je de teentjes knoflook ongepeld meebakt worden ze heerlijk zoet - knijp ze uit hun jasje en smullen maar!

Opmerking

Iedereen heeft een moeiteloos kiprecept zoals dit nodig - het is het soort maaltijd waar je op kunt terugvallen als je geen tijd hebt om lang in de keuken te staan. Het is een kwestie van de ingrediënten die je lekker vindt snijden, snipperen, mengen, marineren en bakken. De voorbereiding is zo gepiept en vervolgens laat je de oven al het werk doen.

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: kip uit de oven zonder omkijken' is afkomstig uit het kookboek...

Bespaar met Jamie

Jamie Oliver

Het koken van lekkere, voedzame maaltijden die niet duur zijn, dat willen we toch allemaal in deze tijden van financiële onzekerheid? In het nieuwe kookboek van... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (49 stemmen)

Kip oven recept tips

Reacties op dit recept

  • LoesErg lekker. Je kunt er, wat ik gedaan heb, krieltjes bij in doen of alles wat je aan groenten in de koelkast hebt. Makkelijk en aan te bevelen recept.

    • KimKun je de krieltjes het hele uur in de oven laten? Of doe je deze er later bij?

    reageren

  • JanSuper lekker recept. Zullen wij zeker vaker eten. Bij het recept hebben wij een paprika extra gedaan!

    reageren

  • AnnetteLekker recept, ik heb er behalve de paprikapoeder ook een theelepel chiliflakes bijgedaan voor wat extra pit. En ook wat meer ui en paprika. Weinig voorbereiding en een lekkere maaltijd!

    reageren

  • JudithPrima voor een keer maar dit gaat geen favoriet van ons worden.

    reageren

  • BeaGemakkelijk en lekker recept waarvan de heerlijke geur het huis vulde. Kip kleurde mooi. Wij hebben het gegeten met een lekker broodje waarmee we konden soppen. Wel extra paprika, tomaat en ui erbij gedaan, daarmee voldoende voor vier personen. Dit recept houden we erin.

    reageren

  • KeesDriedubbele hoeveelheid balsamico nemen en dat in een steelpannetje even laten koken met honing. Dit vervolgens over het gerecht schenken en dan in de oven. Reken maar dat dan de kip kleverig wordt en veel lekkerder ... !

    • MaraHeel goed idee Kees! Gedaan en was heerlijk... en de kip ook kleverig!

    • lennyHoeveel honing? Ben niet zo handig in de keuken :)

    • MatIk zou kiezen voor 1 of 2 eetlepels honing, niet tevreden? Doe je het den volgende keer anders... koken doe je met gevoel en niet met recepten. Deze dienen puur als leidraad.

    • PierreWat een achterlijke opmerking op een normaal gestelde vraag!

    reageren

  • HaroldHet was heerlijk! Zal het zeker vaker bereiden. Tip van honing meegenomen.

    reageren

  • LauraHeb deze al een aantal malen gemaakt, is echt heel lekker. Zelf nog een paar toevoegingen gedaan.

    reageren

  • oswaldHeerlijk!

    reageren

  • AnneKun je dit recept een dag van te voren maken?

    • LindaAnne, ik zou het niet van te voren klaarmaken, ik denk het lekkerst is het als het vers is.

    reageren

  • LindaWat was dat lekker! Iedereen smulde ervan. Wat een goed idee met de extra balsamico met honing, echt heerlijk! Dat is een goed idee met Pasen klaar te maken als er weinig tijd is en je gezellig bij elkaar wilt zijn. Maar er moet wel veel meer groenten bij, voor mij helemaal als groentefreak haha

    reageren

  • CorineJammer dat er wordt aangeraden de kip meermalen te draaien en te bedruipen met het vocht, dus niet wat je noemt "geen omkijken naar".

    reageren

  • PaulinaDit is een zeer geslaagd recept, met wat aanpassingen vanuit tips van de andere review-ers, zoals extra balsamico, honing, krieltjes en chili slices. Zelf toegevoegd: kastanjechampignons, courgettes en paarse spruitjes. De kippendijen ingesmeerd met Tikka kruiden.

    • KikiPaulina, de spruitjes, champignons en courgette dan ook 1 uur in de oven?

    reageren