Jamie Oliver: aardappelen met rozemarijn uit de oven

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 8,2
  • Bijgerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 600 g nieuwe aardappelen, in blokjes van 2½ cm
  • 1 takje verse rozemarijn, alleen de blaadjes
  • olijfolie, of eenden- of ganzenvet
  • 5 teentjes knoflook, ongepeld en plat geslagen

Bereiden

Verwarm de oven voor op 220 °C. Doe de blokjes aardappel in een grote pan koud water met wat zout en breng ze aan de kook. Laat ze meteen in een vergiet uitlekken en een paar minuten uitwasemen, tot ze min of meer droog zijn. Vermorzel de rozemarijnblaadjes in een vijzel.

Verhit een beetje olijfolie of ganzenvet in een braadslee. Doe de knoflook, aardappeltjes en rozemarijn erin. Bestrooi ze met wat peper en zout en hussel alles goed door elkaar. Zet de braadslee 20 tot 25 minuten in de oven, schud de aardappelen regelmatig en haal ze uit de oven wanneer ze lekker goudbruin en krokant zijn.

Extra benodigd

Vijzel

Persoonlijke noot

'Ik ben echt dol op deze supersnelle aardappelen uit de oven. Door ze in kleine blokjes te snijden zijn ze veel sneller gaar dan piepers in hun geheel - als ze heel gaaf zijn neem ik soms niet eens de moeite om ze te schillen. Gebruik in plaats van rozemarijn gerust andere kruiden, zoals tijm of salie. Ik doe er voor de verandering ook wel eens wat gehakte uitjes, gehalveerde champignons of lekker dikke stukjes rookspek bij.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: aardappelen met rozemarijn uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...

Kook met Jamie

Jamie Oliver

Dit is Jamie Olivers zevende boek, maar het had eigenlijk zijn eerste moeten zijn. 'Kook met Jamie' is namelijk een moderne klassieker met daarin alles wat een thuiskok... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (146 stemmen)

Aardappelen oven recept tips

Reacties op dit recept

  • cielDit is een heerlijk recept maar ik doe het geheel eerst in een diepvrieszak en nog wat olijfolie erbij om het te husselen, mijn ervaring is het snelle vastplakken van de aardappelen in de oven en doe het in een hapjespan.

    • JoséGoeie tip Ciel! Ga ik zeker ook op die manier proberen. Groet, José

    reageren

  • TrudieLekker zeg, ik ga het proberen.

    • antoonIk zal dit zeker snel eens maken dank u.

    reageren

  • willemVegetarisch recept en toch ganzenolie?

    • GertBeetje mierenn**kerig Willem, er staat toch ook gewoon olijfolie? De keuze is aan jezelf wat je gebruikt.

    • PatriciaWel opletten Willem, het begint met "olijfolie of...". Volgens mij zijn olijven nog steeds niet dierlijk...

    • ArtinaGroot gelijk Willem.

    • hansZeur

    • hermanGanzenvet is het en geen ganzenolie.

    • JolandaToch gebruikt Jamie het, ik heb het hem vaker horen gebruiken, dus mierenn......g of niet, Willem heeft gelijk, zo vegetarisch is Jamie niet. Ik gebruik het uit principe nooit, gewoon lekkere olijfolie.

    • pfffHet blijft gezeur. Gebruik gewoon olijfolie.

    reageren

  • andraDeze wil ik echt gaan maken, lijkt me echt lekker.

    reageren

  • loesOp bakpapier plakken de aardappelen niet vast, werkt goed. Ongeschilde aardappeltjes, nog lekkerder...

    reageren

  • PietjeHelemaal heerlijk, en gewoon met olijfolie natuurlijk! Ria

    reageren

  • marjanVerrukkelijk recept, ik deed het met 1,5 eetlepel aardappelkruiden en takje marjolein.

    reageren

  • DaanGelijk geprobeerd met bij de slager gekocht rookspek (zoveel lekkerder als blokjes uit een pakje), gehalveerde champignons en ui. Het resultaat dat ik dit bijna zonder vingers moet typen. Heerlijk dus!

    reageren

  • davidEen totale mislukking. ten eerste omdat niet 20 minuten nodig was om de aardappels gaar te krijgen, maar maar liefst 80 minuten op 220 graden Celcius! De smaak van de kruiden ging, ondanks 14 keer omscheppen, niet in de aardappel zitten. De bildstars werden droog een smakeloos. Niet voor herhaling vatbaar.

    • EIk denk dat Bildstar niet echt een geschikte aardappel is voor dit gerecht. Ik kan me vergissen. Met een kruimige pieper gaat het perfect.

    • MatthijsNeem de volgende keer gewoon kleine aardappeltjes (Roseval), kook die 10 minuten voor en snij ze dan in kleinere stukjes. Dat gaat hier perfect.

    • carlaDavid. Je doet duidelijk iets niet goed. In blokjes heb je echt niet zo lang nodig, en dan 14 keer omscheppen? Die oven is alleen maar bezig geweest met afkoelen en opwarmen.

    • lodewijkBlokjes aardappel van 2,5 cm zijn als ze licht zijn voorgekookt op 220 graden in een minuut of 25 echt wel gaar. Denk dat David ofwel de oven op 120 graden had staan ofwel de aardappelen niet in kleine blokjes had gesneden, want seriously: je moet echt je best doen om dit recept te laten mislukken...

    • JolandaJe kan tegenwoordig krieltjes in een stoomzakje kopen, even in de magnetron en dan heb je heerlijke gare krieltjes, die ongeschild, rood en neutraal in een zak zitten.

    reageren

  • marianIk kook eerst de aardappelschijfjes 10 minuten en dan in de oven anders duurt het inderdaad erg lang voordat de aardappelen gaar zijn. En de rozemarijntakjes snijd ik in kleinere stukjes, dan kan het niet in je keel blijven steken. Heerlijk recept, met zeezout in plaats van gewoon zout is het nog lekkerder.

    reageren

  • LaureyHeb het geprobeerd maar het lukte niet om de aardappelen goudbruin te krijgen.

    reageren

  • freekRauw in een metalen ovenschaal doen (wel schillen en in partjes), husselen met een beetje boter en olijfolie en rozemarijn en 25 minuten op 225 graden. Slechts één keer omscheppen en pas achteraf zout erover. Dan worden ze echt heerlijk knapperig. Al járen ons favoriete aardappelgerecht. Zo makkelijk! Geen omkijken naar. In de tussentijd kun je je concentreren op andere zaken op je fornuis.

    reageren

  • KJJammer dat mijn vrouw niet alles lust wat in de recepten staat. hmmmmmmmm

    reageren

  • AndreTip... (volgens Jamie... 30 minutes) Gebruik bij het koken van nieuwe aardappelen altijd gekookt water, dan blijven vitames behouden, aldus 30-minutes van Jamie. Geen idee wat er overblijft van dit verhaal als je het daarna in een oven stopt. Verder een prima gerecht. Lekker bij een stukje verse zeebaarsfilet gemarineerd met venkelzaad, citroenschil, peper en zout.

    reageren

  • IngeborgWat een goed en simpel recept! Ik deed de aardappelen voorheen rauw in de oven maar nu zijn ze veel beter qua garing, bruin en knapperig van buiten en zacht van binnen. Dit blijf ik zo doen. Ik doe echter wel rustig een hele bol knoflookteenjes in de schil er bij en een stuk of 4 takjes rozemarijn.

    reageren

  • keesIk snijd de aardappel in ongelijke stukjes om te voorkomen dat ze aan elkaar vast plakken. Soms gebruik ik knoflookolie maar ook verse knoflook. Maar altijd rozemarijn... heerlijk.

    reageren

  • gAardappelen in de oven, heerlijk, alleen, vegetarisch, met ganzenolie, klopt natuurlijk niet. Ik zou olijf- of notenolie gebruiken. Verder niets dan lof voor de grote meester Jamie Oliver.

    • ABeste g het recept vermeldt olijfolie, of ganzevet. Mijns inziens kun je als vegetariër kiezen voor olijfolie en voila je hebt een vegetarisch gerecht. Succes! Ton

    reageren

  • RoelieJe kunt in plaats van ganzenvet of olijfolie ook heel goed kokosvet gebruiken. Dat kan een hoge temperatuur aan en is de kans op transvetten klein.

    • marijkeBeste Roelie Ik ga dit zeker proberen. Lijkt me heerlijk maar dan (zoals jij schrijft) met kokosolie, daar doe ik bijna alles mee. De moeite van het proberen waard.

    • moonIk heb ze ook met kokosvet in de oven gebakken. Heerlijk!

    reageren

  • JoselineIk boen mijn aardappelen en zet ze dan in de magnetron, neem ongeveer dezelfde grootte en je rekent voor de eerste aardappel 5 minuten en voor de volgende per aardappel 2 minuten erbij. Dit is voor pellepatatjes. Vermits ze erna nog eens in de oven gaan neem ik maar de helft van de tijd en snijd ze in gelijke blokjes, niet pellen en schik ze in een ovenschaal, giet er wat olijfolie, look, takje rozemarijn, takje oregano en tijm, soms doe ik er nog een soeplepel sesamolie over dat smaakt wat geroosterd. Daarna in de voorverwarmde oven op 200° gedurende 15 à 20 minuten.

    reageren

  • SuzanneHeerlijk recept. Ik heb kant en klare aardappeltjes gepakt en in de wok gebakken. Ging ook goed.

    reageren

  • henrietteGa het proberen. Ben gek van allerlei nieuwe ideeen en denk dat deze zeker lukt. Een beetje spek en kruiden erbij lijkt me ook uitstekend.

    reageren

  • stansKoken met een aantal gekneusde laurierbladen, daarna lekker meebakken.

    reageren

  • CeesHet is een heerlijk gerecht, maar probeer er ook eens een aubergine bij. Ik heb deze in blokjes gesneden en daar een marinade van olijfolie, knoflook en rozemarijn overheen gedaan.

    reageren

  • JuliaRozemarijn kun je in de blender of kruidenmolentje tamelijk fijn malen. Ze moeten dan wel eerst gedroogd zijn.

    reageren

  • GeerdLaatste 10 minuten zwarte olijven toevoegen met een hele citroen in 8 parten gesneden. Heel verrassend.

    reageren

  • IngeVond hem wel lekker, had champignons bij gedaan. Niks speciaals.

    reageren

  • BenDit recept gemaakt met annabelle aardappels met schil in braadslee onder in de oven 180 graden hete lucht. Daarbovenop een kip gebraden op een rooster. De vetten van de kip druipen op de aardappels. Heerlijk. De kip (circa 1,5 kg) heb ik over het borstbeen open gesneden, open gespreid plat op het rooster gelegd, gekruid aan twee zijden en midden in de oven gedaan. Oven voorverwarmen en dan in circa 35 minuten alles gaar. Halverwege de kip omdraaien en aardappels 1x hustelen. Smullen maar. Ter verduidelijking: de aardappels heb ik volgens het recept van Jamie voorbereid.

    reageren

  • PaulMaak vaak aardappel met rozemarijn uit de oven (heb namelijk een grote rozemarijn struik in de tuin) en vind dit recept perfect.

    reageren

  • hansAls je na het voorkoken de aardappelblokjes even opschudt, krijg je mooie bruine korstjes.

    • EgonDe truc is inderdaad om de aardappeltjes / aardappelblokjes even op te ruwen, dat zorgt voor een mooi bruin en knapperig korstje.

    reageren