Nigella Lawson: makkelijke amandelcake

  • 12 personen
  • 60 min
  • waardering 8,5
  • Gebak
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 250 g zachte boter
  • 250 g marsepein op kamertemperatuur
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • ¼ theelepel amandelessence
  • ¼ theelepel vanille-extract
  • 6 eieren
  • 150 g zelfrijzend bakmeel

Bereiden

Verwarm de oven voor op 170 °C, gasovenstand 3.

Hak de boter en de marsepein zodat ze zich makkelijker laten mengen en doe ze evenals de suiker in de kom van de foodprocessor waarin je het dubbele mes hebt gezet. Laat de machine draaien tot je een tamelijk glad mengsel hebt. Doe er de amandelessence en het vanille-extract bij, zet de machine weer aan en voeg dan via de vulopening een voor een de eieren toe. Strooi dan, ook weer door de vulopening en terwijl de machine draait, de bloem erbij. Giet het mengsel in de met boter ingevette en met bloem bestoven springvorm of ringvorm en vergeet daarbij niet de zijkant en bodem van de kom met een rubberspatel schoon te schrapen.

Bak de cake 50 minuten, maar begin na 40 minuten te controleren. Wanneer de cake goudbruin is en je satépen (of stuk spaghetti) er droog en schoon uitkomt, haal je hem uit de oven en laat je hem in de vorm afkoelen voordat je hem stort. (Dat is het moment waarop je blij bent als je een springvorm hebt gebruikt.)

Extra benodigd

Foodprocessor, springvorm of ringvorm met een doorsnede van 25 cm

Tips

'Het feit dat je er makkelijk 12 porties van kunt snijden is een van de redenen waarom hij handig is wanneer je mensen te eten krijgt. Dat hij ruim een week goed blijft is een ander punt in zijn voordeel; je hoeft je niet om je dessert te bekommeren terwijl je vlak voor de lancering van je andere gangen staat. En als je deze cake niet met frambozen wilt eten, neem dan appels, dat is ook heel lekker. Bij de amandelcake maak ik een beeldschone roze appelmoes. Gebruik daarvoor appels die je in bloedsinaasappelsap kookt (fantastisch in en rond februari, wanneer het de tijd is voor die sinaasappels), waardoor je een zachte koraaltint krijgt. Laat een kaneelstokje meekoken of doe er ½ tot 1 theelepel kaneel in. Je kunt ook appels met een rode schil nemen en ze voor het koken niet schillen. Het klokhuis hoef je sowieso niet te verwijderen. Hak ze voor het koken in grove stukken en doe ze in een pan met wat boter, citroensap, kaneel of kruidnagel en, als je dat bij de hand hebt, een slok Calvados. Zeef de appels wanneer ze gaar zijn tot een smeuïge pulp of draai ze door de groentemolen. Als je de cake-plus-puree-versie een beetje wilt opwaarderen, zet er dan een schaaltje crème fraîche naast (al dan niet met Calvados en wat poedersuiker erdoor geroerd), waarop je wat geroosterde geschaafde amandelen hebt gestrooid. Ik ben niet iemand die dol is op het uitvoerig pellen en ontpitten van sinaasappels, maar in plakken gesneden bloed- of gewone sinaasappels, met een siroop die je maakt door gelijke hoeveelheden sap en suiker in te koken tot de stroop bijna gaat karameliseren, past prachtig bij de sinaasappelschilversie van deze amandelcake (de sinaasappelschil in plaats van vanille). Ik hoef je natuurlijk niet te zeggen dat ik deze cake ook heerlijk vind met een schaaltje jonge rabarber.' - Nigella Lawson

Opmerking

'Deze cake wordt niet in een langwerpige, maar in een ringvorm gebakken, liefst een met een patroontje erin. Deze cake is alleen eenvoudig in die zin dat hij niet gevuld of geglaceerd is (maar doe dat gerust als je wilt). Het is een intense, compacte amandel-en-ei-ervaring en weet je hoe je hem maakt? Je koopt een staaf kant-en-klare marsepein en doet die samen met eieren, bloem, suiker, boter en een paar druppels van dit of dat in de keukenmachine en je draait de knop om. Je zou er makkelijk een gewone cakevorm voor kunnen gebruiken, maar ik gebruik altijd mijn springvorm met inzetstuk (niet moeilijk te krijgen) omdat deze cake door zijn bijzondere geur en verfijning perfect is als dessert na een feestelijk etentje, als je een paar frambozen in het gat in het midden legt en ook een paar eromheen, en je de cake met poedersuiker bestuift. Toen we deze cake bakten voor de foto konden we de goede vorm niet vinden (ik ben echt gespecialiseerd in het kwijtraken van belangrijke dingen) en bovendien bleef een deel van de cake vastkleven in de vorm die we gebruikten. Ik had opnieuw kunnen beginnen, maar dat wilde ik niet, omdat dat soort dingen gewoon kunnen gebeuren en omdat ik wilde aantonen dat zoiets niet het einde van de wereld betekent. Ik geef toe dat de cake niet zo fraai uit de vorm kwam als de bedoeling was, maar met een beetje plamuren en oordeelkundig stuifwerk met poedersuiker zag hij er keurig uit. Het leven speelt zich nou eenmaal niet in een laboratorium af. Eén kleine tip: als je de marsepein rechtstreeks uit de koelkast met de andere ingrediënten wilt mengen kom je in de problemen. Toen ik een keer in die situatie zat heb ik de marsepein eerst in blokjes gesneden en die toen even in de magnetron gezet. En als je in plaats van vanille-extract geraspte sinaasappelschil wilt gebruiken, zal je mij daar niet over horen.' - Nigella Lawson

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: makkelijke amandelcake' is afkomstig uit het kookboek...

Nigella bakt

Nigella Lawson

Met deze kookbijbel liet Nigella Lawson al honderdduizenden thuiskoks het genot van bakken (her)ontdekken. In 'Nigella bakt' onthult ze de geheimen van hartige en zoete taarten, muffins en macarons, chocoladetaart en cheesecake, brood en andere... lees verder

© atlas contact

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Nigella Lawson recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!