Eggs florentine

  • 2 personen
  • 35 min
  • waardering 7,7
  • Ontbijt
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • milde olijfolie, om in te bakken
  • 250 g spinazie
  • 100 ml wittewijnazijn
  • 4 verse eieren (echt kakelvers!)
  • 2 Engelse ontbijtmuffins of beschuitbollen, overdwars doorgesneden
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eierdooier
  • 1 theelepel mosterd
  • 100 g boter, gesmolten
  • boter, om mee in te smeren
  • ¼ theelepel nootmuskaat, gemalen

Bereiden

Verwarm een grote koekenpan met 1 eetlepel olijfolie en bak de spinazie kort al roerende op hoog vuur tot deze geslonken is. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Houd de spinazie warm onder een deksel.

Verwarm ondertussen de oven voor op grillstand.

Breng een grote pan met water aan de kook en voeg de wittewijnazijn toe. Roer met een garde rondjes tot je een soort draaikolk krijgt. Zolang het water blijft draaien is het goed.

Breek een ei een voor in een glaasje. Laat ½ eierdop meedraaien op het water, tot deze in het midden beland is en om zijn eigen as draait. Haal de eierdop eruit en giet het ei uit het glaasje in het midden, waar de eierdop zojuist draaide. Hij zakt nu naar de bodem en zal om zijn eigen as draaien.

Draai het vuur een beetje lager en pocheer het ei ongeveer 3 minuten. (Of tot het eiwit gestold is, maar het eigeel nog zacht.) Schep het ei met een spatel uit het water en doe over op een bord. Dep droog met wat keukenpapier of een schone theedoek en houd het ei warm in een kommetje onder een deksel. Pocheer zo alle eieren om de beurt. Maak steeds eerst een draaikolk met de garde.

In de tussentijd leg je de Engelse muffins een paar minuten onder de grill, tot ze een beetje krokant zijn geworden.

Verwarm een pan met een laagje water, waarin je een mengkom kunt verwarmen. Mix het citroensap, de eierdooier en mosterd in de mengkom en verwarm dit in het laagje water au bain-marie. Roer ondertussen met een garde en giet er heel langzaam de gesmolten boter doorheen. Blijf roeren tot de hollandaisesaus dik genoeg is.

Verdeel de spinazie over de 4 halve muffins, leg daar de gepocheerde eieren op en giet er wat hollandaisesaus overheen. Je kunt er nog wat gegrilde groenten bij serveren, zoals groene asperges.

Opmerking

'Om misverstanden voor eens en voor altijd de keuken uit te helpen: er is wel degelijk verschil tussen eggs benedict en eggs florentine. Eggs benedict is een typisch Amerikaans ontbijt dat volgens de verhalen in 1894 ontstond toen Lemuel Benedict, een pensionado van Wall Street, deze nogal heftige samenstelling bestelde om zijn kater te bestrijden. Direct erna werd het gerecht van ei, spek, kaas en saus op de kaart gezet in het Waldorf-Astoria hotel. Eggs florentine is een wat lichtere, vegetarische Franse variant. Er wordt vaak gezegd dat de Italiaanse Catherine de Medici uit Florence spinazie in de 16e eeuw zou hebben geïntroduceerd in de Franse keuken, maar dat is heel waarschijnlijk niet waar. Wat wel waar is, is dat een gerecht dat wordt aangeduid met 'à la florentine', bereid is met spinazie. Hence the name!' - Mirjam Leslie - Pringle

Kookboek

Het recept 'Eggs florentine' is afkomstig uit het kookboek...

World of veggies

Mirjam Leslie - Pringle

In 'World of veggies' staan 100 klassieke vegetarische recepten - van ontbijt tot diner en van snacks tot sweets - die stuk voor stuk bewijzen dat gerechten... lees verder

© Uitgeverij Carrera

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Gepocheerd ei recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!