Gepocheerde eieren met geprakte avocado en zwarte knoflook

 • 4 personen
 • 15 min
 • waardering 8,5
 • Lunchgerecht
 • Amerikaans
 • Vegetarisch

Ingrediënten

 • 8 eieren, op kamertemperatuur
 • 50 ml natuurazijn of citroensap
 • 2 tenen zwarte knoflook of 1 theelepel zwarteknoflookpasta of zwarteknoflookpoeder
 • 2 rijpe avocado's, geschild en zonder pit
 • 4 blokjes gemarineerde feta, plus een eetlepel marinade-olie
 • 4-8 geroosterde boterhammen met knapperige korst
 • takjes bladpeterselie of kervel, voor erbij

Bereiden

Pocheer de eieren. Vul een grote, wijde, ondiepe pan voor de helft met water en breng het water aan de kook (of pocheer de eieren in een kleinere pan in twee ronden). Breek ondertussen de eieren boven een kom. Schenk de azijn of het citroensap bij de eieren in de kom (in plaats van in het pocheerwater), volgens de methode van Nigella Lawson. Je zult zien dat de eiwitten vrijwel direct samentrekken.

Draai het vuur lager zodra het water kookt, laat de eieren en de azijn of het citroensap in het water glijden en houd de kom hierbij zo dicht mogelijk bij het wateroppervlak. Let erop dat ook alle azijn of citroensap in de pan belandt. De eieren zullen al behoorlijk snel beginnen rond te draaien en te stollen. Draai het vuur lager als de eiwitten beginnen te schuimen of dreigen langzaam naar boven te drijven, tot ze weer tot rust zijn gekomen. Voor gepocheerde eieren met een vloeibare eidooier volstaat het om ze 2 tot 3 minuten te pocheren. Pocheer de eieren 3 tot 4 minuten voor een harde eidooier.

Schep de eieren met een schuimspaan of draadspaan uit het water en laat ze uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek.

Leg de tenen zwarte knoflook in een kleine kom (als je die gebruikt), schenk 1 eetlepel kokend water op ze, en prak ze met een vork om ze zacht te maken. (Sla deze stap over bij gebruik van knoflookpasta of -poeder.)

Maak de geprakte avocado. Leg de stukken avocado in een kom, voeg de zwarteknoflookpasta, feta en olie toe en prak met een vork alles door elkaar. (Als je knoflookpoeder gebruikt, kun je het nu toevoegen of je kunt het bewaren om op het laatst over de avocado en de eieren te strooien.) Breng de avocado op smaak met zout en zwarte peper. Verdeel de geprakte avocado over de geroosterde boterhammen. Leg de gepocheerde eieren erop, bestrooi met de bladpeterselie of kervel en serveer.

Tips

Als je in de winkel geen gemarineerde feta kunt vinden, neem dan een naturel feta en voeg je eigen smaakmakers toe - chilivlokken, geperste knoflook en kruiden. Pocheer de eieren in twee rondes als je pan niet groot genoeg is. Schep, na het pocheren van de tweede lading, voorzichtig alle gepocheerde eieren in het nog steeds warme water voor een laatste onderdompeling om ze kort op te warmen. Laat de eieren opnieuw uitlekken voordat je ze serveert.

Vervangers

Maak het gerecht volledig plantaardig door de gepocheerde eieren weg te laten en te vervangen door plantaardige, gemarineerde feta. Avocado is al zeer romig, dus als je weinig feta hebt kun je natuurlijk de avocado zonder feta prakken en voorzien van een scheutje citroensap. Als je geen zwarte knoflook kunt vinden, dan kan Marmite of Vegemite voor een fantastisch contrast met de romige, zoete avocado zorgen. (Marmite is verkrijgbaar bij de supermarkt, Vegemite bij (online) expatsupermarkten.)

Kookboek

Het recept 'Gepocheerde eieren met geprakte avocado en zwarte knoflook' is afkomstig uit het kookboek...

Het plezier van écht goed koken

Alice Zaslavsky

In 'Het plezier van écht goed koken' laat Alice Zaslavsky je zien hoe je elke dag, of het nou een hectische werkdag of een luie zaterdag is, met (basis)kennis en ervaring en het toepassen van de juiste technieken, geweldig eten op tafel kunt zetten... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Gepocheerd ei recept tips

Reacties op dit recept

 • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!