Omelet recepten

Zie ook

Omelet

Omelet

Hartig of zoet gerecht van geklopte eieren die in de koekenpan stollen en dat als zodanig of met diverse vullingen of garnituren wordt opgediend. Het welslagen van een omelet hangt onder meer af van de pan, de hoeveelheid boter en de ervaring van de kok(kin). U kunt talloze garnituren in een omelet verwerken of bij een omelet opdienen, al dan niet met een saus. Een omelet kan plat, opgerold of dubbelgevouwen zijn en dient hartig als voor-, tussen- of lunchgerecht en zoet als nagerecht. Meestal wordt een omelet warm, direct uit de pan opgediend.

Soorten omelet

Bij een samengestelde hartige omelet worden vóór het bakken extra ingrediënten door de eieren geroerd. Bij een gevulde omelet verdeelt u een warme vulling over de gebakken omelet, die daarna wordt dichtgevouwen of opgerold. Een omelet met garnituur is een gevulde omelet waarop een beetje van hetzelfde garnituur wordt gelegd (of in een inkeping in de omelet). De meeste omeletten met garnituur worden omringd door een bijpassende saus. Een platte omelet wordt op dezelfde manier gemaakt als een gewone omelet, maar met minder eieren; de baktijd is langer en de omelet wordt halverwege gekeerd. Het resultaat is een soort pannenkoek, die desgewenst koud kan worden opgediend en met dezelfde ingrediënten als een gewone omelet kan worden gevuld of klaargemaakt. Zoete dessertomeletten zijn meestal gevuld met jam of gepocheerde vruchten waaraan vaak likeur is toegevoegd. Ze worden met poedersuiker bestrooid en in de oven geglaceerd of soms geflambeerd.

Hoe maak je de perfecte omelet

Als je vaak omeletten bakt is een speciale omeletpan het beste, maar als je die niet hebt kun je ook een goede teflon koekenpan met dikke bodem gebruiken. Gebruik geen te grote pan; 15-20 cm is voldoende voor omeletten van twee of drie eieren. Doe eerst een beetje olie in de pan om te voorkomen dat de boter verbrandt. Kantel en draai de pan als je het geklutste ei in de pan schenkt om het mengsel gelijkmatig te verdelen. Werk vlot - de omelet moet uiteindelijk goudbruin van buiten, maar nog een beetje zacht en vloeibaar van binnen zijn. Snelheid vormt hierbij de sleutel tot succes. Als alternatief voor de traditionele, in drieën gevouwen omelet, kun je hem ook dubbelklappen (even lekker als in drieën, maar makkelijker). Laat hem daarna nog 1-2 minuten zachtjes bakken en schuif hem uit de pan. Omeletten kunnen ook opgerold, of aan een of beide kanten gebakken, plat geserveerd worden. Bij een gesouffleerde omelet wordt het eiwit apart opgeklopt voor het door het eigeel gespateld wordt - hierdoor krijgt de omelet een luchtiger structuur. ¹)

Basisrecept omelet

Klop 8 eieren los maar niet schuimig. Voeg fijn zout en desgewenst versgemalen peper toe. Verhit in een goed schone pan (liefst met antiaanbaklaag) 25-30 g boter. Doe het eimengsel in de pan en zet hem op hoog vuur. Houd met een houten spatel de massa in beweging: schuif steeds het gestolde eimengsel van de rand naar het midden en houd de pan daarbij scheef om de vloeibare eimassa naar het open deel van de pan te laten lopen. De omelet is goed als het ei gestold is en de onderkant nog net niet verkleurt. Laat de omelet, in tweeën of in drieën gevouwen, op een voorverwarmde schaal glijden. Bestrijk de bovenkant met een beetje boter, waardoor deze gaat glanzen. U kunt de eieren ook loskloppen met een paar eetlepels melk of room.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Het grote kookboek' ¹) ]

[ Beeld: Iova Mihai | Shutterstock.com ]