Pugliese andijvie met kikkererwtenpuree
- 4 personen
- 60 min
- waardering 8,1
- Bijgerecht
- Mediterraan
- Vis
Ingrediënten
- 250 g kikkererwten, een nacht geweekt in ruim water
- 2 teentjes knoflook
- milde olijfolie
- 6 ansjovisfilets (liefst op zout, anders op olijfolie)
- peperoncino of pul biber
- 1 stronk andijvie
- frisgroene olijfolie
- gedroogde olijven (desgewenst)
Bereiden
Kook de kikkererwten in ca. 45 minuten gaar in ruim water.
Snijd de knoflook fijn en bak ca. 5 minuten in een flinke scheut milde olijfolie. Voeg dan de ansjovis en wat peperoncino toe en laat de visjes in ca. 10 minuten smelten.
Haal de andijvie los en snijd hem heel grof. Bak de andijvie ca. 10 minuten al omscheppend tot hij geslonken is. Breng op smaak met wat zout (pas op: de ansjovis is ook al zout).
Pureer de helft van kikkererwten met een scheutje water en wat zout en roer de rest van de kikkererwten erdoorheen. Serveer de kikkererwtenpuree met de andijvie; geef er eventueel gedroogde olijven bij. Besprenkel alles rijkelijk met frisgroene olijfolie, bij voorkeur uit Puglia.
Opmerking
'Toen we in Puglia waren, viel het ons op dat we heel veel gerechten kenden uit het Midden-Oosten: de manier waarop ze groene groenten eten, maar zelfs ook de hummus-achtige mengsels, de witte kaas, en de koekjes en andere zoetigheden: het leek Libanon wel! En dat terwijl de Maghreb dichterbij is. Dit is een geweldig gerecht om de beroemde frisgroene, grassige olijfolie uit Puglia te vieren, liefst eentje die smaakt naar groene tomaat en artisjok.' - Nadia Zerouali & Merijn Tol
Kookboek
Het recept 'Pugliese andijvie met kikkererwtenpuree' is afkomstig uit het kookboek...
Arabia bij je thuis
Nadia Zerouali & Merijn Tol
In 'Arabia bij je thuis' leggen Merijn en Nadia alles uit over typische Arabische ingrediënten: hoe je ze gebruikt en waar je ze kunt kopen. En die kennis brengen ze... lees verder
© Kosmos Uitgevers