Pugliese andijvie met kikkererwtenpuree

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 8,1
  • Bijgerecht
  • Mediterraan
  • Vis

Ingrediënten

  • 250 g kikkererwten, een nacht geweekt in ruim water
  • 2 teentjes knoflook
  • milde olijfolie
  • 6 ansjovisfilets (liefst op zout, anders op olijfolie)
  • peperoncino of pul biber
  • 1 stronk andijvie
  • frisgroene olijfolie
  • gedroogde olijven (desgewenst)

Bereiden

Kook de kikkererwten in ca. 45 minuten gaar in ruim water.

Snijd de knoflook fijn en bak ca. 5 minuten in een flinke scheut milde olijfolie. Voeg dan de ansjovis en wat peperoncino toe en laat de visjes in ca. 10 minuten smelten.

Haal de andijvie los en snijd hem heel grof. Bak de andijvie ca. 10 minuten al omscheppend tot hij geslonken is. Breng op smaak met wat zout (pas op: de ansjovis is ook al zout).

Pureer de helft van kikkererwten met een scheutje water en wat zout en roer de rest van de kikkererwten erdoorheen. Serveer de kikkererwtenpuree met de andijvie; geef er eventueel gedroogde olijven bij. Besprenkel alles rijkelijk met frisgroene olijfolie, bij voorkeur uit Puglia.

Opmerking

'Toen we in Puglia waren, viel het ons op dat we heel veel gerechten kenden uit het Midden-Oosten: de manier waarop ze groene groenten eten, maar zelfs ook de hummus-achtige mengsels, de witte kaas, en de koekjes en andere zoetigheden: het leek Libanon wel! En dat terwijl de Maghreb dichterbij is. Dit is een geweldig gerecht om de beroemde frisgroene, grassige olijfolie uit Puglia te vieren, liefst eentje die smaakt naar groene tomaat en artisjok.' - Nadia Zerouali & Merijn Tol

Kookboek

Het recept 'Pugliese andijvie met kikkererwtenpuree' is afkomstig uit het kookboek...

Arabia bij je thuis

Nadia Zerouali & Merijn Tol

In 'Arabia bij je thuis' leggen Merijn en Nadia alles uit over typische Arabische ingrediënten: hoe je ze gebruikt en waar je ze kunt kopen. En die kennis brengen ze... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (7 stemmen)

Andijvie recept tips

Reacties op dit recept

  • NellekeWat is de betekenis van pugliese? Ik kom er niet achter.

    • redactie okoko recepten'Pugliese' betekent afkomstig uit of gerelateerd aan de regio Puglia.

    • jacDat betekent 'uit Puglia'.

    reageren

  • SofieMij is het recept niet helemaal duidelijk: bij welke onderdeel van het recept voeg je de de ansjovis en peperoncino toe? De andijvie of kikkerwten of los het serveren?

    • redactie okoko receptenDe ansjovis en peperoncino worden aan de knoflookolie toegevoegd.

    reageren

  • EllyPuglia is geen stad, maar een provincie/streek in Zuid Italië. Je kunt het ook met tuinbonenpuree maken, of ipv andijvie maak ik het met roodloof, palmkool. Vaak voeg ik er dan tomaatjes toe voor ik de groente toevoeg.

    reageren

  • GeertjeWaar zijn gedroogde olijven te koop? Ik ben benieuwd. Wist niet dat ze bestonden.

    reageren