Stamppot rauwe andijvie met mosterdkarbonaadjes

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 4 hals- of schouderkarbonaadjes
  • mosterd
  • 1 kg (of meer) kruimige aardappelen
  • roomboter
  • 100 g mager spek, in blokjes
  • 300 ml melk
  • ½ à 1 krop andijvie, in dunne reepjes

Bereiden

Smeer de karbonaadjes in met mosterd.

Kook de aardappelen in water met zout gaar.

Bak de spekjes zachtjes knapperig in een eetlepel boter.

Grill of bak tegen de tijd dat de aardappelen gaar dreigen te worden de karbonaadjes; bestrooi ze met zout. Vijf minuten per kant is genoeg.

Verhit de melk; koken hoeft niet.

Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Meng er zo veel melk door dat het een niet te vloeibare puree wordt. Voeg de spekjes en nog een eetlepel of twee boter toe en spatel er dan zoveel andijvie door als lukt. De hitte van de puree maakt de groente slap.

Breng de stamppot op smaak met peper en eet met de karbonaadjes. Nee, jus is niet nodig.

Kookboek

Het recept 'Stamppot rauwe andijvie met mosterdkarbonaadjes' is afkomstig uit het kookboek...

Kleyns columns

Onno Kleyn

Eindelijk gebundeld: Onno Kleyns succesvolle rubrieken uit 'de Volkskrant'! Volkskrantlezers vragen er al tijden om: een bundeling van de Volkskeukencolumns van... lees verder

© Het Spectrum

Waardeer dit recept (35 stemmen)

Andijvie recept tips

Reacties op dit recept

  • NoaDit is echt geweldig!

    reageren

  • HannyHet lijkt me heerlijk, vooral die karbo's!!

    reageren

  • huubHet lijkt niet alleen heerlijk, het is het ook. Doen.

    reageren

  • carlaGa ik zeker eens proberen voor mij alleen jammer dat het altijd maar voor 4 pers laat zien.

    reageren

  • kittyKleine tip erbij... een flinke eetlepel mayonaise en een handjevol oude geraspte kaas... krikt de stampppt helemaal op. en een beetje nootmuskaat uiteraard

    reageren

  • InaLekker! Een gebakken uitje door de stamppot is ook echt heerlijk!

    reageren

  • BepMijn opa en vader maakten de karbonades ook altijd met mosterd en wat paneermeel, heerlijk! Ik doe dat dus ook al jaren alleen zit ik met een probleempje die ik helaas niet meer aan de heren kan vragen. Als ik de karbonades bak gaat altijd de mosterd er vanaf. Maakt niet uit wat ik doe, ei erbij, paneermeel erbij, eerst de mosterd smeren of na het dichtschroeien, niets. Weet iemand raad?

    reageren

  • biancaAls je het eens laat intrekken, marineren dus.

    reageren

  • joyceExtra lekker is het de karbonaadjes op twee plaatsen in te kempen en er knoflookteentjes in te stoppen. Daarna gewoon de mosterd er over heen.

    reageren

  • SusanAls je de karbo's eerst door de bloem haalt en dan de mosterd aanbrengt. Ook op de mosterd een dun laagje bloem, met zeef aanbrengen. Voorzichtig bakken in een koekenpan, tot een mooi korstje is gevormd. Bij de aardappelpuree voeg ik ook altijd een eitje toe, dan de melk.

    reageren

  • CybeleIk stamp hardgekookte eieren mee, ook erg lekker! Maar dan heb ik er geen karbo's bij anders is het wat veel van het goede...

    reageren

  • maryEen uitje meebakken met de spekjes en 2 eetlepels creme fraiche door de stamp mengen. Heerlijk...

    reageren

  • royDe karbonades niet te snel omdraaien op halfhoog vuur aanbraden als je ze te snel omdraait gaat alle mosterd er van af.

    reageren

  • KatjaWanneer je de andijvie er door roert gelijk een eetlepel fijngesneden rauwe ui, paprikapoeder, belegen kaas in kleine blokjes en gebakken bacon- of spekreepjes toevoegen. Kaas gaat dan zo lekker smelten. Ook lekker met een lepeltje piccalilly erbij. Oh, ik krijg trek, maar we eten iets anders.

    reageren

  • MarjonDat was lekker! 2 van de 4 kinderen waren niet onder de indruk, maar dat had ik ook niet echt verwacht. De anderen hebben heerlijk gegeten! Omdat de varkensrollade in de aanbieding was, heb ik die gedaan ipv karbonaadjes. Wel met mosterdsmeersel. lekker hoor! Ook een gekookt eitje (of 2) door de stamp, met wat kaas, heerlijk!

    reageren

  • EllenVreselijk lekker en bijzonder eenvoudig te maken. Ook na twee dagen achter elkaar - wel steeds vanaf het begin gemaakt en niet opgewarmd of zo - erg erg lekker. Veel dank voor dit recept.

    reageren