Stamppot rauwe andijvie met spekjes

  • 2 personen
  • 40 min
  • waardering 8,1
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 100 g spekjes, in blokjes
  • 400 g kruimige aardappelen, in blokjes
  • 100 ml melk
  • 20 g roomboter
  • 300 g verse andijvie, in smalle reepjes
  • snufje nootmuskaat

Bereiden

Bak de spekjes in een anti-aanbak koekenpan tot ze goudbruin kleuren en het meeste vet eruit gesmolten is. Bewaar het spekvet en de spekjes.

Kook de aardappelen gaar in ca. 20 minuten.

Verwarm de melk in een pannetje, voeg toe aan de aardappelen en stamp tot een smeuïge puree. Voeg een klontje boter toe, roer de andijvie erdoor en de helft van de spekjes met het spekvet. Laat 5 minuten doorwarmen op het vuur; niet te lang want de andijvie moet knapperig blijven. Niet te kort, want koude stamppot is niet lekker. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Schep over in een wijde schaal en bestrooi met de rest van de spekjes. Serveer met gebakken saucijsjes of braadworst. Voeg aan het braadvet een scheutje water, zout, peper en een scheutje ketchup toe voor een lekkere jus. Geef er mosterd bij.

Tip

Kliekje stamppot over? Lucky you! Gewoon goed afgedekt bewaren in de koelkast. De volgende dag smaakt hij nóg lekkerder. Vooral als je de stamppot even opbakt met een klontje boter in de koekenpan. Dat geeft van die heerlijke bruine korstjes. Lekker op de boterham, als lunch!

Kookboek

Het recept 'Stamppot rauwe andijvie met spekjes' is afkomstig uit het kookboek...

De kliekjes studentenpocket

Puck Kerkhoven

Geen idee wat je moet met je oude brood, dat restje pastasaus, die halve prei, eieren die over de datum gaan? Zoek het op in deze handige pocket, bomvol... lees verder

© De Boekenmakers

Waardeer dit recept (37 stemmen)

Andijvie recept tips

Reacties op dit recept

  • gHeerlijk en natuurlijk zo oud als de weg naar Rome bij wijze van spreken, maar maar niettemin erg lekker.

    reageren

  • andréIk verbouw mijn eigen andijvie en heb gemerkt dat winterandijvie, die we nu eten, een stuk harder is dan die malse voorjaarsandijvie. De andijvie even in wat spekvet of roomboter aanzetten alvorens door de puree te scheppen maakt de andijvie zachter en dat bevalt mij erg goed!

    reageren

  • klaasjeOok lekker met een kleine prei fijn gesneden en die er door stampen.

    reageren

  • FrancescaWeet je wel hoe smerig opgewarmde rauwe andijviestamppot is? In tegenstelling tot andere gaargekookte stamppotten kun je andijviestamppot niet bewaren tot een dag later!

    • WillemWat een onzin opmerking, eten is NOOIT smerig!

    • HenriettePrecies Willem! Eten smerig noemen, och wat een onzin. Sommige mensen voelen zich gewoon te goed voor deze wereld. Zelf zorg ik er altijd voor dat mijn kinderen altijd hun bord leegeten. Ook moeten altijd eerst de dingen die het dichtst bij de houdbaarheidsdatum zitten opgemaakt worden. Mijn devies met oud eten is: als het niet lekker is, dan zit er niet genoeg ketchup op.

    • a.mFrancesca: Zeker nooit de hongerwinter meegemaakt. Eten is niet vies.

    • MariaIk vind het heel erg als eten als "smerig" wordt bestempeld... nooit meer doen!?

    • FrancescaAch ja, lezen is altijd moeilijk. Het is smerig. Om hier nu de hongerwinter bij te halen is echt van de zotte. Een Godwin, noemen ze dat.

    • paulineFrancesca, toevallig eet ik vanavond de stamppot rauwe andijvie van gisteren met spekjes erdoor. Maak bewust meer. Ik gooi nooit eten weg.

    reageren

  • FrancienIk wok de andijvie een paar minuten, is dus ook lekker warm.

    reageren

  • DienkeWat ligt er nou bovenop die stamppot? Slavinken? Wij eten de andijviestamppot altijd met oude kaas, spekjes en knoflooksaus! Smullen! Nadine

    reageren

  • Reina400 gram aardappelen? Dat is veel te weinig. Ik gebruik anderhalve kilo aardappelen voor puree.

    reageren

  • wiWat een gezeur, ieder doet het op zijn manier. Het is wel ouderwets kliekjes op het brood, heerlijk. Hoef je nu niet bij de jeugd mee aan te komen, vinden ze raar.

    • jeugdSpreek voor jezelf.

    • jezelfNee, doe maar niet.

    reageren

  • nellekeEen klein scheutje azijn geeft een heerlijke smaak.

    reageren

  • BarbaraProbeer eens ijsbergsla in plaats van andijvie... Het is héél lekker van smaak en het blijft ook knapperig. Een goed alternatief, toen ik eens misgreep. (Was vergeten andijvie mee te nemen en had alleen ijsbergsla gekocht.) Huisgenoten vinden het ook lekker.

    • AnnemiekeHet probleem is dat er totaal geen voedingswaarden in iceberg zitten.

    reageren

  • DeniseBlokjes kaas erin is ook erg lekker. En een lepel sambal erdoor.

    reageren

  • MarianEr kan toch ook gewoon gereageerd worden met ik vind het lekker of niet, of met goede tips zoals ik enkele zie.

    • FlipTip van Flip, speciaal voor Miriam: eet geen gele sneeuw.

    reageren

  • MiriamOndertussen bak ik zonnebloempitten of een pittenmengsel in wat sojasaus knapperig en voeg er eventueel kleine blokjes jongbelegen kaas en/of gebakken champignons door. Je kunt wat dat betreft van alles verzinnen, zelfs spekjes.

    reageren

  • ErikPuree maak je van vastkokende aardappels, nooit van kruimige omdat deze veel te veel water bevatten. Ik vind een stamppot geen stamppot als deze van puree gemaakt is; je stampt de aardappels en de groente door elkaar, doet er wellicht nog wat boter door en klaar. Spekjes in een anti-aanbakpan snap ik ook niet, sinds wanneer bakt spek aan? Ik vind gehaktballen hier mooi bij combineren.

    • CornélieJuist Erik, jij bent de enige die het begrijpt. Géén puree!

    • JanMisschien hoort het niet volgens de stamppot-regeltjes, maar die puree maakt het wel een stuk lekkerder.

    • willem wHet zal wel aan mij liggen, maar puree als basis voor stamppot vind ik echt drie keer niks. Lang geleden, in de jaren '60, heb ik een jaar de opleiding 'consumptieve techniek' gedaan en kreeg daar kookles van iemand die het consequent had over het 'huisvrouwensyndroom' om melk door stamppot te doen. Dat haalde heel veel smaak weg volgens hem. Hij gebruikte liever kookvocht om de stamppot smeuïger te maken. Als alles op smaak was mocht er van hem nog wel een scheutje room door 'als je het toch niet laten kon'. Hij gaf de voorkeur aan een klont(je) boter. Sindsdien benut ik ook/vooral het kookvocht als smaakmaker.

    • paulineKoude stukjes roomboter door de gestampte aardappelen (vastkokend) en flink roeren. Heerlijk, heb je geen vocht nodig.

    reageren

  • Jimik maak het smeuig met mayonaise, want in het oorsprongkelijke andijvie stamppot recept wat ik lang geleden kreeg, zou er boter en iets azijn in moeten, waarschijnlijk had ik 1 van beide of mischien wel beide niet, of onvoldoene in huis zodat ik mijn toevlucht zocht en vond in de mayonaise, ik heb het daarna in de loop der jaren wel honderd keren gemaakt altijd met mayo, probeer het maar!

    reageren

  • HennyVandaag heb ik dat toevallig op het menu staan. Ik bak bij de spekjes ook een ui. Heerlijk.

    reageren

  • ElEen vegetarische variant: gebakken uien, blokjes paprika, cayennepeper, knoflook en rookkaas erdoor. Smullen.

    • GerritKaas is niet vegetarisch :(

    • ElineNatuurlijk is kaas wel vegetarisch! Mensen die veganistisch eten, laten kaas inderdaad staan, maar er zit een groot verschil tussen vegetarisch en veganistisch!

    • ChiaraAlleen bepaalde kazen zijn vegetarisch. In de meeste kazen zit stremsel, wat gemaakt is van een enzym dat gewonnen wordt uit de maag van zogende dieren, en dat betekent hier voornamelijk uit kalfjes. Het is dus alles behalve vegetarisch...

    reageren

  • SaarTikkie mosterd erdoor!

    reageren

  • HermanIs voortreffelijk met een flinke scheut (simpele naturel) slasaus in plaats van azijn en/of mayo/melk. En Worcestersaus voor de liefhebbers, een scheutje op je bord er overheen.

    reageren

  • Wia.Ik doe er een klein scheutje azijn door.

    reageren

  • DieuwkeKook de andijvie 5 minuten. Doe er gebakken uien en champignons, een theelepel mosterd en in stukjes gesneden zongedroogde tomaatjes doorheen. En dan de aardappels met melk er doorheen stampen en nootmuskaat. Wij vinden dit erg lekker!

    reageren

  • DickIk maak het ook vaak, mijn dochter is er gek op maar ik gebruik geen melk, gewoon aardappels, andijvie, spekjes and that's it, en natuurlijk goed stampen. En de jus van de spekjes maakt het lekker smeuïg.

    reageren

  • HennyGewoon het lekkers zoals mijn moeder het maakte. Puree met beetje mosterd en warme melk, nootmuskaat en roomboter... dun gesneden andijvie en geraspte kaas erdoor... Uitgebakken spekjes eroverheen... Met rookworst of gehaktballen.

    reageren

  • ErnstZoals grootmoeder het deed: halfkruimige aardappels koken, kooknat bewaren. Gesneden andijvie en een gesnipperde ui erop. Spekjes bakken en met wat kooknat erop. Flink peper erin en een scheut azijn. Dan roeren en smeuig maken met het kooknat door te mengen en te roeren. Nog 5 minuten verwarmen en dan met een braadworst en jus serveren (incl. kuiltje). Zelfs mijn Oosterse vrienden vinden het altijd lekker!

    reageren

  • ErnstIk wil er toch nog iets over zeggen. Een stampot is zo lekker omdat dat betekent dat aardappelen (de basis) ook gestampt worden, d.w.z. met een stamper. Dan zit er nog veel lucht in het stampsel. Puree is geen stamppot. Kan natuurlijk ook heel lekker zijn! Mijn ideale aardappel was in het verleden het Bintje. Deze is om een aantal redenen als naam verdwenen maar bestaat nog steeds. Zoek maar bij de diverse grootgrutters.

    reageren