Artisjokken met kaasschuim

  • 4 personen
  • 50 min
  • waardering 7,5
  • Voorgerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 8 kleine, puntige paarse artisjokken
  • het sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 100 ml witte wijn
  • 2 takjes verse tijm
  • 200 ml melk
  • 50 g oude kaas

Bereiden

Snijd de artisjokken rondom bij (snijd de steeltjes tot bijna aan de bodem af, knip de punten van de blaadjes en snijd ze bij zoals je een potlood slijpt). Snijd de artisjokken dan doormidden en kwast wat citroensap over de aangesneden kanten om te voorkomen dat die bruin worden.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit er de sjalotjes in. Voeg de artisjokken toe en bak ze goudgeel. Breng op smaak met zout en peper.

Voeg de witte wijn, 150 ml water en de takjes tijm toe. Breng aan de kook, leg er het deksel op en laat 30 minuten sudderen op laag vuur. Laat afkoelen.

Doe de melk en kaas in een pan en verhit 5 minuten op laag vuur. Neem de pan van het vuur, leg er het deksel op en laat de inhoud 10 minuten trekken.

Pureer het melk-kaasmengsel met een staafmixer. Houd de mixer iets schuin zodat je zoveel mogelijk lucht in het melk mengsel krijgt en er schuim bovenop komt.

Verdeel de artisjokken over vier schaaltjes. Schep het geklopte kaasschuim in het midden van de schalen en ietsje op de artisjokken. Dien meteen op.

Extra benodigd

Staafmixer

Kookboek

Het recept 'Artisjokken met kaasschuim' is afkomstig uit het kookboek...

Toprecepten voor de sifon

Anne Cazor & Marion Guillemard

De sifon is het ultieme gereedschap in de moderne keuken. Topchefs als Jonnie Boer en Hans van Wolden maken er gretig gebruik van. Je maakt er de luchtigste... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Artisjokken recept tips

Reacties op dit recept

  • GerardHe nee, het zijn twee gerechtjes: lekkere kaasschuim en lekkere artisjokken. Maar het past totaal niet bij elkaar. Artisjokken moet je zonder enige verdere toevoeging eten.: dan proef je artisjok. Hier proef je:..... ja

    reageren