Aubergine met feta, krenten en pijnboompitten

  • 6 personen
  • 50 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 3 middelgrote aubergines
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 75 g pijnboompitten, geroosterd
  • 75 g krenten
  • handvol bladpeterselie, fijngehakt
  • 200 g feta, verkruimeld
  • extra vergine olijfolie, voor het besprenkelen
  • 1 citroen, gehalveerd
  • pitjes van 1 granaatappel
  • 1 theelepel aleppo-chilipepervlokken (optioneel), als garnering

Bereiden

Bereid de barbecue voor op indirect grillen, zodat de aubergine in de minder hete zone kan garen.

Halveer de aubergines in de lengte en snijd het snijvlak kruislings diep in met een scherp mesje; ga hierbij niet door de schil heen. Besprenkel ze met olijfolie en bestrooi met flink wat zout en peper.

Leg de auberginehelften met het snijvlak naar boven op het grillrooster, naast de houtskool en sluit het deksel. Gril ze 15 minuten; draai ze één of twee keer, zodat ze gelijkmatig garen. Ze moeten langzaam helemaal garen, dus leg ze niet boven de hete houtskool. Keer ze en gril het snijvlak 10 minuten met gesloten deksel, tot de auberginehelften zacht en gaar zijn. De precieze tijden zijn afhankelijk van hoe groot de aubergines zijn.

Schep intussen in een kom de pijnboompitten, krenten en peterselie door elkaar. Leg de auberginehelften als ze gaar zijn met het snijvlak naar boven op een vuurbestendige bakplaat en strooi het pijnboompittenmengsel erover. Bestrooi met de feta en maal er nog wat zwarte peper over.

Zet de bakplaat nu op het grillrooster, boven de houtskool en bak de auberginehelften nog 10-15 minuten, of tot de feta zacht is.

Schep ze met een metalen spatel op een bord en sprenkel er flink wat extra vergine olijfolie en citroensap over. Bestrooi met granaatappelpitjes en eventueel een flinke snuf aleppo-chilipepervlokken. Dien warm op.

Tip

Aleppo-chilipepervlokken (ook wel pul biber genoemd) zijn chilivlokken met een heerlijke citroenige smaak. Je kunt ze online of in Turkse en Midden-Oosterse winkels verkrijgen.

Kookboek

Het recept 'Aubergine met feta, krenten en pijnboompitten' is afkomstig uit het kookboek...

Foolproof BBQ

Genevieve Taylor

Foolproof lekkere en makkelijke gerechten op de barbecue bereiden? Het kan met het kookboek 'Foolproof BBQ'. Kies een zomerse dag, nodig je vrienden uit, steek de barbecue aan en ga een stressvrije avond tegemoet met 'Foolproof BBQ'... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Aubergine recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!