Snelle boerenkool uit de oven

  • 4 personen
  • 35 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 150 g gerookte spekblokjes
  • 1 rookworst, in plakjes
  • 400 g gesneden boerenkool
  • 500 g kant-en-klare aardappelpuree
  • 100 g geraspte belegen kaas

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Smelt de boter in een wok en roerbak hierin het spek en de rookworst 3 minuten. Schep de boerenkool erdoor en roerbak nog 5 minuten. Maak op smaak met zout en peper.

Schep de geroerbakte boerenkool in een beboterde ovenschaal en strijk de aardappelpuree erover uit. Bestrooi met de kaas en zet de schaal op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven. Bak het gerecht 20-25 minuten.

Zet ook een pot piccallilly of mosterd op tafel als je die in huis hebt.

Tip

Een halve zak boerenkool over of de ingrediënten gekocht maar er vanavond toch geen zin in? De zak boerenkool kan zo de diepvries in. Kan er meteen mooi 'de vorst erover'.

Opmerking

Dezelfde ingrediënten, maar toch heel wat anders dan die eeuwige stamppot boerenkool met een rookworst erop.

Kookboek

Het recept 'Snelle boerenkool uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek voor meisjes van 8 tot 88 (paperback)

Mirjam van der Rijst & Marcel van Driel

'Kookboek voor meisjes van 8 tot 88' is een opvallende verzameling van portretten en recepten van vrouwen die... lees verder

© Mo'Media. Beeld: Marcel van Driel

Waardeer dit recept (60 stemmen)

Boerenkool recept tips

Reacties op dit recept

  • MarjolijnWat het helemaal lekker maakt is voor je de geraspte kaas er over strooit nog een laagje tomaten schijfjes over de boerenkool verdelen en door de boerenkool en puree een teentje geperste knoflook toevoegen. Als je dan de oven deur opent...

    reageren

  • GerdaWat dacht je ervan om een in heel kleine blokjes gesneden rode paprika er doorheen te doen. Verrukkelijk.

    reageren

  • geaEn als je nu eens alles doet en er ook nog een scheutje ketjap bij doet... Ik doe er trouwens geen zout bij: in worst / spek / ketjap / kaas zit al meer dan genoeg zout; ook in kant en klare puree wordt zout meestal niet vergeten.

    reageren

  • JohnHet recept is erg lekker. Wat hem nog lekkerder maakt ls royaal verse nootmuskaat over de boerenkool te raspen voordat de puree er over gaat.

    reageren

  • KarinAls je door de boerenkool nu nog wat gebakken shoarmavlees mengt, wordt het wat pittiger.

    reageren

  • JoostDe puree maak ik met het recept "aardappelpuree met basilicum", ook op deze site te vinden. En niet een maar twee rookworsten (maar dat hangt van je eigen voorkeur af, natuurlijk).

    • GerdaWij ook, een halve rookworst per persoon.

    reageren

  • gHeerlijk, zeer smakelijk.

    reageren

  • MarianneLekker is ook met (spaanse) saucijzen in plakjes en met een laag creme fraiche met geraspte kaas erdoor... maak je er een boerenkoollasagne van.

    reageren

  • heleenOf... lekker ouderwets een scheutje witte azijn erdoor, erg lekker hoor.

    reageren

  • BrittNu weet ik het helemaal niet meer ??

    reageren

  • TonyDeze suggesties lijken mij allemaal wel lekker, het wordt moeilijk kiezen. Ik ga eerst maar eens het basisrecht maken. Smakelijk eten allemaal, denken jullie wel een beetje aan de lijn?!

    reageren

  • CatharinaVandaag eet ik boerenkool, maar maak er toch een gewone stamppot van. Vind ik makkelijker en smaakt altijd lekker. Fruit eerst een ui en een teentje knoflook aan in een grote pan, vervolgens wok ik de boerenkool tot ie redelijk geslonken is, giet er een halve liter rundvleesbouillon bij, voeg aardappels toe en een leg er een rookworst bovenop. Als alles gaar is uitgebakken spekjes erdoor stampen.

    reageren

  • MoniqueKant en klare aardappelpuree? Grapje zeker?

    reageren

  • RenéeIk hou niet van pakjes. Waarom de aardappelpuree niet gewoon zelf klaarmaken; dat is toch veel lekkerder!

    • redactie okoko receptenUiteraard is het zelf maken van de aardappelpuree voor deze boerenkool schotel veel lekkerder dan puree 'uit een pakje'. Bij het overnemen van recepten uit kookboeken hebben wij echter niet de vrijheid om recepten naar eigen inzicht aan te passen. Dat is soms wel jammer...

    reageren

  • EmielVan mijn moeder erfde ik volgend recept: Snij een rode kool flinterdun. Doe ze in een kom van aardewerk. Snipper er enkele sjalotjes door, peper en zout en overgiet met olie en azijn (opgepast met de azijn, het kan vlug te veel zijn). Meng alles goed door elkaar en zoek een plat bord dat net in de kom past. Leg dit omgekeerd over de kool en zet er gewicht op, kijk niet op een kilootje maar het bord mag uiteraard niet breken. Zet weg op een koele plaats (minstens 24 uur) maar schep tussendoor de kool enkele malen goed om. Lekker bij frietjes met steak.

    reageren

  • CEen heel goed recept! Ik heb de spekjes met een ui in halve ringen en twee knoflookteentjes gewokt op hoog vuur en wat langer dan in het recept staat. De spekjes werden zo wat meer krokant. Verder heb ik de tip van een andere review overgenomen en plakjes tomaat op de boerenkool gelegd voordat de aardappelpuree erover heen ging. Natuurlijk wel van tevoren zelf de aardappelpuree gemaakt, kant en klaar is echt niet zo lekker vind ik. Dit recept gaat bij mijn favorieten!

    reageren

  • joepLeuk recept. In ons gezin gaan we het niet redden met één rookworst, dat zullen er twee moeten worden. Ga het straks maken met een zelfgemaakte aardappelpuree.

    reageren

  • Barbara Ik maak de boerenkool zoals het "hoort" (= traditioneel) en meng voor het opdienen een doosje Boursin of een doosje kruidenboter met knoflook erdoor. Rookworst voor de anderen en voor mij lekker ouderwets uitgebakken / krokante speklapjes met peper, zout en knoflookpoeder bestrooid. Caloriebommetje? Who cares (voor deze keer)... zalig!

    reageren

  • Gerard van der LeeuwLeuk recept. Ik maak wel zelf de aardappelpuree, heb niet voor niets een pureeknijper. En: ik gebruik een verse slagersworst, laat die gewoon wellen en hem erbij. Zonde om die te wokken en je hebt kans dat hij zo netgoed gaar wordt. Het is best wel een behoorlijk calorierijk geheel. Gebruik ook eens Geska strooikaas, die is veel minder vet.

    reageren

  • GreLijkt me lekker en ga het zeker proberen. Alleen de tip om de boerenkool in de vriezer te doen, wat prima kan hoor, maar "de vorst erover", dat werkt alleen als de boerenkool nog op het land staat. Dan wordt het wat zoeter en malser als de "vorst erover" gaat. Dat gebeurt niet als het gesneden de vriezer in gaat. Is met spruitjes ook zo.

    reageren

  • henkIk heb het recept niet geprobeerd maar wilde weten of boerenkool ook in de oven kon, het kan! :)

    reageren

  • hennieViel mij erg tegen; doe maar gewoon stamppot.

    reageren

  • ThierryIk heb een vraagje, in het verleden kon ik recepten in mijn eigen kookboek opslaan. Hoe moet dit ook al weer, het lukt me niet meer... bvd.

    reageren

  • keesKant-en-klare puree is niet lekker, ik maak het zelf van gekookte aardappelen met scheutje melk, roomboter en nootmuskaat.

    reageren

  • JoanVandaag gemaakt. Helaas viel het erg tegen. Boerenkool "los" vind ik toch niet zo lekker. En met de kaas, spekjes èn rookworst was het erg zout. Leuk idee, maar dan met andere groenten. Ik ga weer terug naar de stamppot. Toch was het leuk om eens te proberen.

    reageren

  • ElizabethHeerlijk! Wij hebben het al heel vaak gemaakt. Mét kant-en-klare puree, met zelfgemaakte puree en sinds een jaar met bloemkoolpuree!! Koolhydraatarm(er), anders (dat zeker) maar echt goed! We doen ook wel een chorizo i.p.v. spekjes. Ook lekker. Variëren naar hartelust.

    reageren