Boerenkool recepten

Boerenkool

Boerenkool

Een echte Hollandse wintergroente, vol met vitamine C, rijk aan calcium en ijzer. Boerenkool is volop verkrijgbaar van oktober tot en met februari. Een kleinere aanvoer vindt plaats in september en maart. Verse boerenkool heeft een heldergroene kleur en een brede kroesrand aan de bladeren. Bewaar boerenkool maximaal 2-3 dagen in de groentela van de koelkast of in een koele, droge kelder. Maak de boerenkool schoon door de bladeren van de stronk te snijden, deze goed te wassen en klein te snijden. Reken 400 g ongesneden en 200 g gesneden boerenkool per persoon.

Lekkere combinaties met boerenkool

Bij boerenkool hoort rookworst, maar ook een gehaktbal smaakt heerlijk bij deze winterse groente. Serveer bij de stamppot piccalilly, zilveruitjes en zoetzure augurken en schenk naar smaak een scheutje (balsamico)azijn over de boerenkool.

Verse boerenkool

Boerenkool groeit niet als andere koolsoorten in een gesloten krop, maar als een losse struik met grote gekroesde bladeren met dikke nerven. Zo zie je boerenkool bijna nooit meer liggen bij de groenteman; verse boerenkool wordt nu eigenlijk altijd panklaar gesneden verkocht. Al s je nog een struik boerenkool ziet liggen, moet je dat echt eens proberen. Het is wel even werk om de kool schoon te maken en te snijden, maar zo heeft boerenkool wel meer smaak. Maak de bladeren los van de struik, was ze in ruim koud water en schud ze droog. Scheur het groene blad van de stengels, maak hier stapeltjes van en snijd het groen in heel dunne reepjes. Dit is de basis voor een echte boerenkoolstamppot. Leg eerst de boerenkool in de pan, schenk er flink wat water bij en leg dan pas de geschilde aardappelen erop. Zo drukken de aardappelen de boerenkool naar beneden. ¹)

Boerenkool recept

Boerenkool met chorizo uit de oven. Bak blokjes chorizo zachtjes uit. Fruit in het chorizovet een grote grof gesnipperde ui en schep daar de boerenkool door. Voeg een scheutje water toe en smoor de boerenkool in zo'n vijf minuten zachtjes gaar. Verdeel de boerenkool met de chorizo in een lage ovenschaal en verdeel daar een laag ricotta of kwark vermengd met geraspte kaas over. Bak de schotel in een voorverwarmde oven van 200 °C in 25-30 minuten goudbruin. Lekker met gekookte aardappelen.

[ Bron: 'Margriet kookboek' | redactie ¹) ]

[ Beeld: Karaidel | Shutterstock.com ]