Boerenkool stamppot

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen, in stukken
  • 500 g panklare boerenkool
  • 25 g boter of margarine
  • 1-2 eetlepels azijn (desgewenst)

Bereiden

Doe de boerenkool in een pan met een flinke bodem water. Leg de aardappelen op de boerenkool. Breng de boerenkool en de aardappelen met wat zout aan de kook en kook ze in ca. 25-30 minuten op matig hoog vuur gaar.

Giet ze af (maar bewaar wat kookvocht) en stamp ze met een stamper door elkaar.

Voeg de boter toe en roer er zoveel kookvocht door dat er een smeuïge stamppot ontstaat. Breng op smaak met zout, peper en (desgewenst) een scheutje azijn.

Lekker met rookworst en uitgebakken spekjes (voor niet-vegetariërs) en zilveruitjes en piccalilly.

Bron

Het recept 'Boerenkool stamppot' wordt je aangeboden door okoko recepten. Beeld: Marc Venema | Shutterstock.com

Waardeer dit recept (64 stemmen)

Boerenkool recept tips

Reacties op dit recept

  • P.H.Ik mis toch wel de kaantjes (uitgebakken vetspek) in dit recept.

    • FeijeIk breng de aardappelen aan de kook met spekjes. Leg de boerenkool erop en laat zachies 15 minuten nakoken. Bak spekjes uit. Giet de aardappelen en boerenkool af, vang dit op. Roomboter, melk en spekjes toevoegen, stampen met wat azijn erdoor (peper en zout). Verse rook- en braadworst erbij, serveer met een augurkje.

    reageren

  • AngeliqueEn dan wordt ie nog lekkerder met een potje creme fraiche erdoor en ipv gewone zout en peper, voeg ik Duitse rauchsalz en zweedse Pepparmix toe, mmm!

    • kikinaliseIk heb het geprobeerd en het is overheerlijk, bedankt voor je feedback.

    reageren

  • berdienIk doe er altijd nog een flinke theelepel mosterd door.

    reageren

  • NelZeker mis ik de spekjes hierin! En een beetje jus in plaats van het kookvocht maakt de smaak veel rijker!

    reageren

  • mariaBij een vegetarisch recept zet je natuurlijk niet dat het lekker is met rookworst!

    reageren

  • HenkNiets nieuws onder de zon met dit recept!

    reageren

  • WilIk kook eerst de boerenkool voor, op de aardappelen met water en wat kookvocht, verder doe ik er ook een eetlepel mayonaise door, en natuurlijk spekjes en wat spekvet. Verder verse worst en/of rookworst naar behoefte.

    • sunnyJa mayonaise heerlijk :-)) het zurige ipv azijn en lekker romig

    reageren

  • JudithWat een onzin recept is dit, iedereen kan toch wel een vegetarische boerenkoolmaaltijd verzinnen, met eventuele vleesvervangers, en daar dan de jus van gebruiken. Jammer hoor.

    • JefWaar is dit soort van commentaar voor nodig?

    • WillekeNiet iedereen kan dit, ik keek hier ook op en neem dan (van een andere positieve reactie) de spekjes erbij!

    • bartIk kijk elk jaar opnieuw naar dit recept, want ik vergeet steeds weer dat je 1 deel boerenkool nodig hebt op 2 delen aardappel. Ik ben dus maar wat blij met dit 'simpele recept'.

    • SandraIk ben heel blij met dit recept, ik had nog nooit boerenkool stamppot gemaakt dus kon wel wat tips gebruiken. De vegetarische variant is ook zeer welkom.

    • JanEen vreselijk lompe en onnodige reactie!

    • VeronicaWat een nare en negatieve reactie. Als je het zo goed kunt maken, onthoud je dan van commentaar.

    • JanBart, ik herken veel in wat je neerpent - en dat met 63 jaar ;)

    reageren

  • friedaVoor de variatie... strooi er eens geraspte kaas over op je bord. Zeer verrassend.

    reageren

  • marijkeKoop eens een stronk boerenkool bij de groenteman. Je proeft het verschil. Het is even meer werk maar zeker de moeite. Er zitten geen stronken meer in. Bij de panklare vaak wel. Vers gesneden en gelijk in de pan daar zitten alle vitamines nog in.

    • AdewijIk haal uit de hele bladeren alleen de grove nerf, stoof ze in het geheel in wat water met witte wijn. Als ze gaar zijn hak ik ze pas en schep de groenten door van aardappelen gemaakte puree. Jammer dat je niet altijd aan een stronk kan komen.

    reageren

  • AndreaSaai receptje... ik doe er altijd een gebakken uitje door, stukje paprika, spekjes, en uiteraard de rookworst.

    reageren

  • HannyAls je toch vegetarisch wilt, de AH heeft vegetarische rookworst die snijd ik in stukjes en bak met champignons en knoflook, en maak daar jus van...

    reageren

  • greKaantjes, spekjes, spekvet, creme fraiche, mayonaise, ja zo maak je een baksteen ook lekker, wat is er mis met gewoon de smaak van aardappels en boerenkool, beetje magere jus en dan een stukje rookworst, dan heb ik lekker gegeten hoor, al die dikmakers laat ik er liever uit.

    • johnHallo Gre, je hebt volkomen gelijk! Btw Ik vind je reactie heel leuk.

    • keesDit is echt Hollands... er mag toch wel een beetje smaak toegevoegd worden, mijn tip: een eetlepel picalilly doet wonderen.

    • KarelJouw reactie vind ik leuk Gre, ha ha ha. Van oorsprong ben ik Belg en neem van mij aan dat ik weet wat lekker is. Je bent een kanjer en inderdaad: aan al die "dikmakers" heb je helemaal niks aan (niet bij een stamppot boerenkool).

    • InaGre, daar is niets mis mee, maar ja, soms wil je wel eens iets anders.

    reageren

  • Karin...en zo maakt ieder zijn of haar variant...

    reageren

  • GerdaIk snij een rode paprika en twee teentjes knoflook heel fijn, fruit dat aan in een stukje boter / margarine en dan hup door de boerenkool. Is een recept uit het AD van Carin Leenders- de Vries.

    reageren

  • loesIk gaar de boerenkool met een uitje in wat boter/olie en maak daar later een stamppot van met de gekookte aardappelen, de smaak wordt er veel beter van. Geldt ook voor zuurkool. Daarna lekker ver der op smaak maken met spekjes etc.

    reageren

  • martinIn plaats van kookvocht doe ik er ook graag wat kookroom door. Geeft een aparte en vollere smaak.

    reageren

  • IngePanklare boerenkool, idd makkelijk, maar er gaat toch niets boven vers van het land; wel een beetje een koken voor dummies recept ja.

    reageren

  • kMeestal doe ik er een fijn gesnipperd rauw uitje door, voor de kramperigheid. Kitty

    reageren

  • DorothéOok eens proberen in plaats van zout: 2-3 bouillontabletten. Altijd goed van smaak.

    • CeesOver zout gesproken!

    reageren

  • rietSimpel.

    reageren

  • AnjoIk denk dat ik het heel anders doe... ik kook een stuk zuurkoolspek en een pakje spinazie mee, spek later heerlijk ernaast...

    reageren

  • ChrisUitgebakken spekjes is, ik zou haast zeggen een "must" en een stukje meegekookte zuurkoolspek is ook niet te versmaden.

    reageren

  • riekjeDit is een niet volledige vegetarische maaltijd! Slordig hoor! Zo kun je alles wat aardappelen en groente bevat wel vegetarisch noemen... da's gemakkelijk. Het is juist de kunst om van dit soort recepten (zo bijvoorbeeld ook snert) een leuke en smakelijke versie te maken zodat je de spekjes en worst niet mist... want aan de reacties te zien zit dat toch erg ingebakken... beetje meer moeite doen graag.

    • marliekeVolgens mij staat er nergens dat dit een volledige vegetarische MAALTIJD is, het is gewoon maar een vegetarisch RECEPT. Dit is de meest basic versie, waarschijnlijk bedoeld voor beginnende koks oid. Bij de boerenkool recepten vind je ook uitgebreidere recepten. Kijk eens naar het recept van Onno Kleyn. Niet vegetarisch, wel lekker.

    reageren

  • gBoerenkool met het ouderwetse kuiltje jus, inderdaad is niet te versmaden. En dan een lekkere rookworst, ik mag natuurlijk niet de winkelnaam noemen, maar... die dus...vind ik de lekkerste. Dan hoeft er behalve wat kaasblokjes niets meer bij.

    reageren

  • PeterIk houd zelf heel erg veel van stamppot boerenkool, maar ik doe er naast de spekjes ook bloedworst door. En als ik mezelf dan zo'n lekkere maaltijd voorzet doe ik er een scheutje balsamico-azijn over.

    reageren

  • JackBij AH hebben ze vegetarische rookworst. Smaakt goed!!!

    reageren

  • FritsVoor stamppot recepten met rookworst ga ik naar keurslager Van der Laan in Dwingeloo. Hun eigen gemaakte rookworst is niet te versmaden. De boerenkool stamppot dan met stukjes paprika, gebakken uitjes en 2 teentjes knoflook. Ik zeg: eet smakelijk.

    • JanDwingeloo is ver weg.

    reageren

  • wibiSuperlekker met stukjes rookworst van de Jumbo en een flinke schep Surinaamse piccalilly in plaats van azijn.

    reageren

  • artinaPrima recept. Puur natuur. Proef zo de echte boerenkoolsmaak. PS Je moest eens weten wat in rookworst zit, dan eet je het niet.

    reageren

  • G.Elke stamppot knapt op als je er enkele fijngeprakte ansjovisjes onder roert. Dan is het natuurlijk niet meer vegetarisch, maar wel lekker.

    reageren

  • lia1000 x dank voor het basis recept! Of het nu voor domoren is, of te simpel, en al of niet voor vegetariërs; na 20 jaar in het buitenland wist ik niet meer hoe je boerenkool stamppot moest maken. De kool heb ik hier zelf gekweekt, en gisteren voor het eerst klaar gemaakt. Dat was geen succes dus, maar dat zal niet aan de scheut warme melk gelegen hebben die mijn oma er altijd door deed. Bij deze!

    • LuukHoi Lia. Eigen boerenkool kweek dus. Maar dan moet je nog wel even wachten. Vroeger werd de boerenkool pas geoogst als er vorst overheen was geweest! Dan werd het zachter. Maar denk eens aan verse boerenkool een half dagje in de diepvries stoppen. Maakt het stamppotje vast veel lekkerder en soepeler. Vandaar ook, dat het een echte "winterkost" was!

    reageren

  • idyVegetarische rookworst van Albert Heijn is ook best lekker hoor. En er zijn ook wel vegetarische spekjes, best te doen of blokjes rookkaas erdoor.

    reageren

  • frederikaBoerenkool daar kook ik ook een half kopje gort mee, daar wordt de boerenkool ook lekker zacht van smaak van. Een recept van mijn moeder.

    reageren

  • EryWat een mooie discussie. Ik heb er in de tussentijd wel een 20 verschillende boerenkool recepten van gemaakt. Graag meer reuring. Alvast hartelijk bedankt.

    reageren

  • annekeEen hele geschilde ui meekoken en stampen maakt het extra lekker. Ook een fijn gesnipperd uitje in azijn met een beetje suiker of zoetstof erover, heerlijk!

    reageren

  • niekLekker met stoofpot van lam!

    reageren

  • FatimaIk maak het recept klaar in de tajine, met wat olijfolie erdoorheen en van die Turkse knoflookworst. Super lekker!

    reageren

  • SjefIk vind het niet kunnen om te zeggen dat dit gerecht voor 4 personen is. Je weet immers niet hoeveel iemand eet. Wij hadden dus in goed vertrouwen voor 4 man gekookt met de aangegeven ingrediënten. Maar ik ben een stevige eter en ik ging dan ook met honger van tafel. Ook de andere waren niet helemaal verzadigd. Erg jammer dat dit zo heeft moeten zijn. Het heeft helaas onze avond verpest.

    • AlbertVoor je gaat koken even nadenken als je de hoeveelheden in ogenschouw neemt is kennelijk te veel gevraagd voor jou?

    • CharinaEen ouderwets kookboek wat ik zelf bezit geeft aan rekening te houden met 400 gram per persoon bij boerenkool ;)

    • RalfHahahaha sorry hoor, maar als je weet dat je een vr**tzak bent, dan houd je daar toch rekening mee?

    reageren

  • FrankEerlijk gezegd is dit geen serieus recept. Dit is een gebruiksaanwijzing die op een verpakking staat.

    reageren

  • WilllemBoerenkool eet je gestoofd of gestampt. Met gort erdoor gekookt. Al die fratsen met azijn, mayonaise of wat dan ook moet een ieder natuurlijk zelf weten. Maar een winterse boerenkoolmaaltijd maak je "rijk" - ik zag het woord ook in één van de reacties - met jus van een gebakken speklap, met goede rookworst en goede en goed gekruide verse worst (er mee gekookt of gebraden). En zeker gebruik de verse boerenkool van een struik zonder de stronken te verwerken en niet de voorgepakte boerenkool of "uit een pakje". En zeker niet vergeten goede (klei)aardappelen, geschikt voor de stamppot. Dat alles geeft een "rijke" en ouderwetse winterse maaltijd, en niet volgens het recept van Okoko. Zoals iemand schreef: dat is een flutrecept. Eet smakelijk.

    • SharonEr is niets mis met dit vegetarische boerenkool recept van Okoko. Omdat het de vegetarische versie is kunnen er natuurlijk geen spekjes, jus en rookworst in. Maar als vleeseter doe je die er natuurlijk wel gewoon bij. Verder niet zo zeuren, lieve mensen!

    reageren

  • MartinIk doe er een pakje Boursin kruidenkaas (look / tuinkruiden) bij, is lekker zacht van smaak.

    reageren

  • LiaGrappig, bijna dezelfde reacties. Trouwens... ik doe er een beetje appelazijn doorheen.

    reageren

  • QuintusIk gebruik als basis bij een stamppot voor 4 personen 500 gram croma bakboter. Dat laat ik smelten en daar bak ik 400 gram champignons in. Na het stampen van de aardappels en de boerenkool gooi ik dat mengsel er in zijn geheel door. Heerlijk op een winterdag.

    reageren

  • MarjaWat mij opvalt is dat bijna niemand de boerenkool stamppot met melk lekker smeuïg maakt. Probeer maar, het smaakt echt heerlijk en geen kookvocht gewoon halfvolle melk gekookt tot het lekker smeuïg is en dan inderdaad een lekkere jus eroverheen, verder hoeft er niets bij.

    • marjetIk wel hoor! Ik maak mijn boerenkool stamppot al jaren smeuïg met een scheutje warme melk én het overgebleven vet van de uitgebakken spekjes. Zalig!

    reageren

  • RobMijn versie van een ouderwetse boerenkoolstamppot: uitgebakken spekjes en rookworst erbij, de stamppot smeuïg maken met wat melk en boter (geen azijn), en on the side augurkjes en een flinke dot mosterd. Hemels...

    reageren

  • MarijkeLaat een handje gedroogd eekhoorntjesbrood 10 minuten weken in een kommetje met 200 ml gekookt water. Laat even in zeef uitlekken en bewaar het weekvocht. Snij de geweekte paddenstoelen dan in stukjes van ongeveer 1 cm. Bak een grote fijngesnipperde ui zachtjes tot deze glazig ziet in twee eetlepels olijfolie. Voeg nu de gesneden paddenstoeltjes toe en bak zachtjes nog twee minuten. Voeg het weekvocht en paddenstoelstukjes toe tijdens het stampen van de boerenkool. Ik heb dit nu ter plekke verzonnen en nog niet gemaakt. Ik denk dat dit heel lekker zal smaken. Eventueel nog een afgestreken theelepel Spaans gerookt paprikapoeder kan de smaak nog verbeteren.

    reageren

  • MarianneLekker met sambal.

    • JanLekker, of mix bami nassi kruiden van "Verstegen".

    reageren

  • JanZowel boerenkool en aardappelen hebben een beperkte smaak, persoonlijk voeg ik toe: Boursin culinair, Paturain of Parma Reggiano. Alleen de spekjes (katenspekjes) van de Keurslager daar komt geen vocht meer uit! Zo kun je straatstenen nog lekker maken.

    reageren

  • MartinIn België kenden we dit niet, heb er een paar gekweekt en vers van het land klaargemaakt zoals hier boven en moet zeggen is voor herhaling vatbaar. Ik doe er wel gewone worst bij en ga er eens een paar uitproberen zoals beschreven door leden.

    reageren

  • AnneIn boerenkoolstamppot hoort uitgebakken rundvet. De vliesjes heten kaantjes.

    reageren

  • AliEen handvol gort of rijst meekoken, maakt het smeuig.

    reageren