Boerenstoofpot met kikkererwten en kool (caldo gallego)

  • 4 personen
  • 100 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Spaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 500 g spareribs van scharrelvarken
  • 250 g serranoham of een paar stukjes serranoschenkel
  • 200 g kikkererwten, een nacht geweekt in ruim koud water
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 jeneverbessen
  • stukje foelie
  • 4 biologische uitgebeende kippendijen, in stukken
  • 4 kleine verse gerookte chorizoworstjes
  • 500 g vastkokende kleine geschilde aardappels
  • ½ groene savooiekool in repen of 1 kg verse raapstelen of wilde spinazie
  • extra vergine olijfolie

Bereiden

Zet in een grote soeppan de spareribs, de serranoham en de uitgelekte kikkererwten op met 1,5 liter koud water, de laurier, jeneverbessen, foelie en 1 theelepel zout. Breng dit aan de kook en laat op laag vuur een uur zachtjes koken.

Voeg de stukken kip, chorizoworstjes en de aardappeltjes toe en laat een half uur zachtjes verder koken. Proef nu of je de bouillon nog verder op smaak moet brengen. De chorizo en serranoham geven veel smaak en zout af, maar het kan zijn dat je toch een beetje zeezout of witte peper wilt toevoegen.

Leg de laatste 10 minuten de kool boven op de stoofpot als je net als ik van groenten met bite houdt. Neem als de kool naar je smaak gestoomd is alle ingrediënten met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een voorverwarmde schaal.

Giet een straaltje extra vergine olijfolie over het vlees, de aardappels en de groenten. Zeef de bouillon boven een kom en geef deze er apart bij. En vergeet natuurlijk het brood niet om de heerlijke bouillon mee op te nemen.

Opmerking

'De kop en poten van het varken worden in dit recept van mijn vader niet gebruikt en ik varieer ook wel met de soorten en hoeveelheid vlees. Kippendij is lekker maar hoeft niet, en als ik een stukje uitgebeende iberico- of serranoschenkel bij een goede slager of delicatessenwinkel kan krijgen, trek ik daar het liefst een mooie bouillon van.' - Isabel Meniño

Kookboek

Het recept 'Boerenstoofpot met kikkererwten en kool (caldo gallego)' is afkomstig uit het kookboek...

Mijn keuken van Galicië

Isabel Meniño

Isabel Meniño neemt je mee naar Galicië en de eetcultuur van dit noordwestelijke deel van Spanje. Dit kookboek presenteert de heerlijkste gerechten... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Kikkererwten recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!