Puy-linzen met caponata uit de slowcooker

  • 6 personen
  • 240 min
  • waardering 8,3
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 onbespoten citroen
  • 300 g Puy-linzen of kleine blauwgroene linzen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 750 ml groentebouillon
  • 1 rode ui, in smalle partjes gesneden
  • 3 bleekselderijstengels, grof gehakt
  • 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd, grof gehakt
  • 1 middelgrote aubergine, in stukken van 2 cm gesneden
  • 400 g tomatenblokjes (uit blik)
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels wittewijnazijn
  • 2 teentjes knoflook, geperst of fijngehakt
  • 45 g kappertjes, afgespoeld, afgegoten en grof gehakt
  • serveer met:
  • 50 g pijnboompitten
  • kleine handvol basilicumblaadjes
  • 40 g ontpitte Kalamata-olijven, grof gehakt (optioneel)

Bereiden

Schil met een dunschiller een brede reep schil van de citroen. Bewaar de resterende citroen.

Kijk de linzen goed na op kleine steentjes die er eventueel tussen zitten. Spoel de linzen af onder stromend water tot het water helder is.

Meng de linzen met de citroenschil en de andere ingrediënten in de slowcooker. Voeg versgemalen zwarte peper naar smaak toe maar voeg op dit punt nog geen zout toe omdat dit de linzen taai kan maken. Kook de linzen met de overige ingrediënten (behalve de citroen) 6 tot 7 uur op de lage stand of 3 tot 4 uur op de hoge stand.

Schep de pijnboompitten, terwijl de linzen en de groenten koken, in een koude kleine koekenpan. Rooster de pijnboompitten op middellaag vuur, 3 tot 4 minuten of tot ze goudbruin zijn en schud geregeld met de pan. Zet de pijnboompitten opzij. Snijd de citroen in partjes.

Voeg naar smaak zeezout toe aan de Puy-linzen met caponata. Bestrooi het gerecht met de pijnboompitten, basilicumblaadjes en Kalamata-olijven, als je die gebruikt, en serveer met citroenpartjes om erover uit te knijpen.

Extra benodigd

Slowcooker

Opmerking

'Caponata is een Siciliaans gerecht boordevol gezonde groenten. Wij hebben de caponata aangevuld met voedzame Puy-linzen en een citroenaccent gegeven.' - Katy Holder

Kookboek

Het recept 'Puy-linzen met caponata uit de slowcooker' is afkomstig uit het kookboek...

Slow cooked vega

Katy Holder

'Slow cooked vega' geeft je een nieuwe verzameling beproefde slowcookergerechten die geschikt zijn voor zowel vegetariërs als groenteliefhebbers. Tijdens de bereiding gaan er maar weinig voedingsstoffen verloren, waardoor je langzaam gegaarde... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Linzen recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!