Stoofschotel met linzen en braadworst

  • 4 personen
  • 55 min
  • waardering 9
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vlees

Ingrediënten

  • 200 g Du Puy-linzen, gewassen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geraspt
  • 300 g wortelen, in dunne plakjes
  • 1 zoete aardappel, in blokjes
  • 450 g prei, gesneden
  • 3 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 250 ml rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ groentebouillontablet
  • 4 braadworsten
  • 2 eetlepels (krul)peterselie, fijngehakt

Bereiden

Kook de linzen in ruim water gaar. Laat in kookvocht staan, dat wordt nog gebruikt.

Neem een hapjespan en verhit 2 eetlepels olijfolie. Bak de spekblokjes 3 minuten. Voeg ui en knoflook toe en bak af en toe omscheppend 5 minuten mee. Voeg wortel, zoete aardappel en prei toe. Bak al omscheppend 5 minuten mee tot de prei gaat slinken.

Voeg als de prei geslonken is de koekkruiden en de tomatenpuree toe, bak dit 1 minuut. Blus af met de wijn. Voeg de laurierblaadjes en het verkruimelde halve groentebouillonblokje toe, schep door en laat 20 minuten zachtjes stoven.

Voeg de uitgelekte linzen en eventueel iets kookvocht toe. Roer door, laat 15 minuten stoven en voeg zo nodig nog wat kookvocht toe. Maak op smaak met peper en zout. Bak ondertussen de braadworst.

Verhit een klein scheutje olijfolie in een koekenpan en braad de worsten op middelhoog vuur rondom aan. Zet het vuur lager en laat ze in 8-10 minuten met een deksel schuin op de pan zachtjes gaar worden. Draai tussentijds een keer om.

Schep de linzenstoofschotel in een schaal of in diepe borden. Snij de worsten schuin door, leg ze boven op de linzenstoofschotel en bestrooi met de peterselie.

Kookboek

Het recept 'Stoofschotel met linzen en braadworst' is afkomstig uit het kookboek...

Linzen!

Joke Boon

In dit enige echte linzenkookboek voor iedereen vind je meer dan 75 gezonde en veelzijdige recepten met de proteïnerijke linze in de hoofdrol. Niet alleen laten linzen zich makkelijk combineren met groente, vis en vlees, ook in zoete gerechten... lees verder

© Nieuw Amsterdam. Beeld: Mitchell van Voorbergen

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Linzen recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!