Pastinaak gegratineerd met oude kaas

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 7,7
  • Bijgerecht
  • Hollands
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 800 g pastinaak
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels bloem
  • 50 g boter
  • 100 ml kippenbouillon
  • 1 theelepel geraspte nootmuskaat
  • 100 g geraspte Old Amsterdam

Bereiden

Verwarm de oven voor op 250 °C.

Schil de pastinaken, snijd ze in de lengte doormidden en vervolgens in plakjes van 1 à 2 cm.

Breng een ruime pan water aan de kook en doe daar wat zout, citroensap en 2 eetlepels bloem bij. Klop de bloem eerst in een beetje koud water om klonteren te voorkomen. Doe de pastinaken erbij en laat ze 5 minuten op een hoog vuur koken.

Laat in een braadpan de boter smelten en doe daar de bouillon, nootmuskaat en wat peper en zout bij. Laat de pastinaken uitlekken in een vergiet en doe ze eveneens in de pan. Smoor ze 5 minuten.

Schep steeds een laag pastinaken en saus in een ingevette ovenschaal. Strooi over elke laag wat geraspte Old Amsterdam. Zet 15 minuten in het midden van de oven. Serveer met vlees of vis.

Opmerking

Pastinaken waren het Nederlandse volksvoedsel voordat de aardappel zijn intrede deed. De zoetige witte wortel is nog steeds te koop bij de betere groentewinkel en in biologische winkels.

Kookboek

Het recept 'Pastinaak gegratineerd met oude kaas' is afkomstig uit het kookboek...

Oerhollands

Manon Sikkel & Michiel Klønhammer

'Oerhollands' is een nieuwe visie op onze traditionele Hollandse keuken. Gerechten die onze ouders en voorouders maakten, maar dan aangepast aan deze tijd... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (16 stemmen)

Pastinaak recept tips

Reacties op dit recept

  • FrancienNog nooit pastinaak gegeten, ga het uitproberen.

    reageren

  • marleenErg lekker recept! Bij gebrek aan Old Amsterdam heb ik er oude schapenkaas over heen gedaan wat ook erg lekker was. Goeie tip van de vis: gebakken kabeljauw met venkelzaadjes paste er prima bij.

    reageren

  • WielHeel lekker; ook met zalm.

    reageren

  • SuusIk ben met het recept bezig, maar ik snap niet helemaal wat er wordt bedoeld met de saus. Is dat de bloemsaus die je tijdens het koken hebt gemaakt? En waar je de pastinaken in de ovenschaal mee overgiet? Dat staat er niet heel duidelijk bij.

    • MarionMet de saus bedoelen ze het restant van de bouillon.

    reageren

  • MarionEcht heel erg lekker, grappige manier van bereiden ook. Deze blijft zeker in mijn repetoire!!

    reageren