Spruitjes stamppot met appel en kerrie

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 7,6
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 1 kg spruitjes
  • 2 stevige appels
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 50 g boter
  • 100 ml melk
  • 150 g gepelde walnoten, grof gehakt
  • 150 g geraspte oude kaas

Bereiden

Kook de aardappelen ca. 10 minuten in een pan met weinig water en wat zout. Maak intussen de spruitjes schoon en snijd de stronkjes kruislings in. Voeg ze aan de aardappelen toe en kook ze samen in ca. 15 minuten gaar.

Schil de appels en steek er met een appelboor het klokhuis uit. Snijd de appels in plakken. Wrijf de plakken in met kerriepoeder.

Giet de aardappelen met de spruitjes af en stamp ze fijn. Voeg al roerend 25 g boter en zo veel melk toe dat er een smeuïg geheel ontstaat. Roer de noten en de kaas erdoor. Warm de stamppot op laag vuur goed door tot de kaas gesmolten is.

Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de plakken appel aan beide kanten snel bruin. Breng de stamppot op smaak met zout, peper en kerriepoeder en leg de plakken appel erop.

Het recept 'Spruitjes stamppot met appel en kerrie' is afkomstig uit het kookboek Stamppot van diverse auteurs. © De Lantaarn

Waardeer dit recept (20 stemmen)

Spruitjes recept tips

Reacties op dit recept

  • LouiseDe spruitjes, aardappelen en walnoten lopen qua smaak wat erg in elkaar over. Is niet geweldig.

    reageren

  • IngridAls niet-spruitjesliefhebber was ik juist blij dat de smaak van de spruitjes gecamoufleerd werd door de kaas en walnoten :) Vond het geheel echter wel te droog - door de kaas. Een volgende keer snij ik blokjes kaas en voeg die later pas toe; dus niet gesmolten.

    reageren

  • LidaDe walnoten eerst karamelliseren en dan toevoegen is nog lekkerder en ik heb de appels niet met kerriepoeder gedaan, vond de frisse smaak van alleen de appel beter. Door de toevoeging van wat bieslook kreeg de stamppot net iets meer finesse.

    reageren

  • SandraIk vond het heerlijk. Boter vervangen door kokosolie, kerrie door garam massala, melk door kokoswater, kaas door roomkaas met bieslook en lekker op smaak gebracht met Herbamarezout. Het knalgele bakvet van de appels door de stamppot gaf de stampot een mooie kleur. De roomkaas maakte de boel lekker smeuiig. Garam Massala is net ff pittiger dan kerrie en het kokoswater heeft een iets ziltige smaak.

    reageren

  • IngeDe walnoten en kaas weggelaten, hiervoor in de plaats spekblokjes uitgebakken en na het stampen erdoor geroerd, plakken kerrie appel smaakten hier prima bij! Een blijver in stamppot variatie.

    reageren

  • TeeMelk vervangen door havermelk, boter vervangen door cocosolie en de kaas vervangen door feta. Lekker op smaak zo?

    reageren

  • carlaHaha, al die veranderingen in de receptuur. Wat blijft er nog van over, vraag ik me af. Ik ga het eerst 'eigenwijs' precies maken zoals het in het recept staat. Mocht het me tegenvallen ga ik over op 'jullie variaties'.

    reageren

  • carlaUiteindelijk vond ik het geheel te 'smotsig' en de spruiten hadden een bitter accent. Ik voegde overigens pecannoten toe, die had ik nog in huis. Pas op het laatste moment want ik wilde de noten hun knapperigheid laten behouden. Volgende keer probeer ik het uit met ananas en juist een wat zoetere kaas. Misschien emmental? En de noten wellicht met een beetje vloeibare stroop(treacle)?

    reageren

  • SylviaHmmm, had ik maar eerst de recensies gelezen, nu heb ik enkel de sterrenclassificatie bekeken (hoe komt deze zo hoog met zulke recensies als hier bij staan?)... Vertekend beeld dus, had me erop verheugd, maar begrijp nu dat het gerecht me vanavond zal tegenvallen. Balen!

    reageren