Spruitjes recepten

Spruitjes

Spruitjes

Spruitjes zijn kleine sluitkooltjes die in de okselholten groeien van een rechtopstaande koolplant uit de Kruisbloemenfamilie. Spruitjes worden vooral in de Noord-Europese landen verbouwd, maar deze koolsoort komt oorspronkelijk uit Italië. Ze zijn rijk aan zwavel, kalium en de vitaminen B9 en C en leveren 54 kcal per 100 g. Spruitjes worden eerst geblancheerd en dan in water gekookt. Ze worden vooral bij vlees gegeven (met boter, met room of met witte saus) maar worden ook gegratineerd en gepureerd. Gesmoorde spruitjes worden gemengd met blokjes spek en kastanjes, maar u kunt ze ook als salade opdienen. De groente is vers te koop maar wordt ook geconserveerd en leent zich goed voor de diepvries. Let er bij de aankoop op dat de kropjes donkergroen zijn en stevig aanvoelen. Snijd de stronkjes en een paar lelijke buitenste blaadjes bij het schoonmaken weg en was de spruitjes in water met azijn, als ze tenminste niet al schoongemaakt verkocht zijn.

Spruitjes combinaties

Bij spruitjes passen kastanjes, spek, prosciutto, pancetta, gebraden varkensvlees, mosterd, mierikswortel, room, zure room, karwijzaad, bieslook, peterselie, knoflook, nootmuskaat en sjalotten. ¹)

Recept gekookte spruitjes

Doe de spruitjes in een pan met ruim kokend water en zout. Kook ze zonder deksel op flink vuur in 30 minuten gaar, giet af en leg ze in een schaal. Geef er verse boter bij. Grote spruitjes kunt u vóór het klaarmaken eerst een paar minuten blancheren en afspoelen met koud water (daarmee verdwijnt de zogenaamde spruitjeslucht).

Recept spruitjes met boter of room

Kook de spruitjes in ruim kokend water met zout zonder deksel op flink vuur beetgaar. Giet ze af. Verwarm in een sauteuse wat boter, roer de spruitjes erdoor en maak ze af op smaak. Doe er desgewenst per 750 g spruitjes 100 ml slagroom bij, sluit de pan en stoof ze nog even op laag vuur.

Spruitjesstamppot

Halveer voor 4 personen 500 gram schoongemaakte spruitjes en roerbak ze met 2 grof gesnipperde uien 3 tot 4 minuten in een wok met olijfolie. Strooi er wat kerriepoeder en verse tijmblaadjes over en schep er 800 g geschilde aardappelen in blokjes door. Voeg 200 ml kippenbouillon toe en smoor alles in 15 tot 20 minuten op zacht vuur beetgaar. Meng tot slot alles met een stamppotstamper tot een grove stamppot en voeg nog een lekkere klont boter toe. Serveer de spruitjesstamppot in diepe borden met plakken gebakken appel erop. ³)

Spruitjesstamppot met noten

Verwarm een wok met 100 gram walnoten of cashewnoten en rooster de noten tot ze gaan geuren. Schep ze op een bordje. Schenk 3 eetlepels olijfolie in de wok en fruit 2 grote gesnipperde uien met 4 theelepels kerriepoeder 2 minuten op zacht vuur. Roerbak 600 gram gehalveerde spruitjes 3-4 minuten mee. Schep dan 1,2 kg in blokjes gesneden kruimige aardappelen erdoor en bak alles nog 1 minuut. Strooi er wat zout over en schenk 150 ml water erbij. Kook alles afgedekt op matig vuur in 10-15 minuten gaar. Stamp de spruitjes en aardappelen grof met een stamper en roer alles tot een smeuïge stamppot. Serveer de stamppot in diepe borden en strooi de noten erover. ²)

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Van de groenteman' ¹) | 'Het Keukenboekje' ²) | redactie ³) ]

[ Beeld: bitt24 | Shutterstock.com ]