Venkel in melk

  • 6 personen
  • 35 min
  • waardering 8
  • Bijgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 6 venkelknollen
  • 20 g boter
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 300 ml melk

Bereiden

Maak de venkelknollen schoon, verwijder beschadigde delen en leg ze in een pan met koud water. Breng aan de kook, breng op smaak met zout en kook ze 3 minuten. Laat afkoelen en snijd de venkelknollen in zes stukken.

Verhit in een pan de boter met de olie en bak daarin de stukken venkel aan alle kanten. Overgiet met de melk, breng op smaak met zout en peper en laat ongeveer 15 minuten koken, tot de saus dik is.

Gegratineerde variant

Kook de venkelknollen in water of stoom ze, snijd ze in zes stukken en breng op smaak met olijfolie. Leg de stukken venkel in een met olie ingevette schaal, bestrooi met Parmezaanse kaas en enkele klontjes boter en bak ze in een tot 180 °C voorverwarmde oven tot de venkel goudbruin is.

Opmerking

Je herkent mannelijke venkelknollen aan hun ronde vorm. Deze zijn rauw het lekkerst. De vrouwelijke knollen zijn platter van vorm en zijn gekookt het lekkerst. In de renaissance consumeerde de adel rauwe venkel na de maaltijd voor een betere spijsvertering.

Kookboek

Het recept 'Venkel in melk' is afkomstig uit het kookboek...

Recepten uit Venetië

Laura Zavan

Ontdek de rijkdom van de Venetiaanse keuken; van seizoensgebonden groenten tot de schatten van de zee. De lokale aperitief Aperole Spritz, antipasta... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Venkel recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!