Stoofschotel met kip, chorizo en tomaat van Ainsley Harriott

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 8,2
  • Hoofdgerecht
  • Spaans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 kippendijen
  • 2 kipfilets, doormidden gesneden
  • 2 rode uien, in ringen
  • 1 grote rode paprika, in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 250 g chorizo, in blokjes
  • 400 g gehakte tomaten uit blik
  • 250 ml kippenbouillon
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1 volle theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 snuf saffraan (desgewenst)
  • 50 g rozijnen (desgewenst)
  • 2 reepjes sinaasappelschil zonder waslaag
  • 1 takje verse tijm
  • ca. 20 gemengde olijven
  • 400 g kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
  • 2 eetlepels verse peterselie, gehakt

Bereiden

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan. Voeg de stukken kip toe en bak ze aan alle kanten bruin. Leg ze in een ovenvaste braadpan.

Bak met de rest van de olie de uien in de koekenpan tot de randjes goudbruin beginnen te kleuren. Voeg paprika en knoflook toe en bak een minuut mee. Haal alles met een schuimspaan uit de pan en doe bij de kip. Bak de chorizo bruin in de koekenpan en doe bij de kip.

Giet de tomaten, bouillon en wijn over de kip en voeg het gerookte paprikapoeder en de saffraan toe (als je die gebruikt). Voeg de rozijnen toe (als je die gebruikt) plus de reepjes sinaasappelschil, tijm, zout en peper en meng alles goed door elkaar. Voeg de olijven en kikkererwten toe, breng aan de kook, doe een deksel op de braadpan en zet ongeveer 40 minuten op de middelste richel van de oven.

Bestrooi de stoofschotel voor het serveren met peterselie en dien op met rijst.

Opmerking

'Eenpansmaaltijden hebben veel voordelen: ze zijn handig en erg lekker, je hebt nauwelijks afwas en alle heerlijke smaken en aroma’s zitten in die ene pan en leveren geweldige combinaties op. Bij dit gerecht serveer ik meestal rijst, bij voorkeur rode rijst uit de Camargue (verkrijgbaar in de betere speciaalzaken) om de Catalaanse sfeer te verhogen.' - Ainsley Harriott

Kookboek

Het recept 'Stoofschotel met kip, chorizo en tomaat van Ainsley Harriott' is afkomstig uit het kookboek...

Feel-Good kookboek

Ainsley Harriott

Ainsley Harriott maakt van koken een feest en laat zien dat eten veel meer is dan brandstof voor je lichaam. Van het kopen van de ingrediënten tot het klaar... lees verder

© Terra Lannoo

Waardeer dit recept (29 stemmen)

Kip oven recept tips

Reacties op dit recept

  • WendyErg lekker. Ik heb in plaats van chorizo, spekjes gebruikt. Voor herhaling vatbaar.

    reageren

  • silVandaag gemaakt en binnen een uurtje alles klaar en in de oven. Heerlijk gegeten alleen zal ik de volgende keer de tomaten en kikkererwten halverwege pureren om meer dikte in de saus te krijgen. Lekker met aardappelblokjes. En voor eters over de vloer kan je dit zo maken.

    reageren

  • karinwaar haal ik gerookte paprika poeder vandaan?? groetjes karin

    • jeanneIk neem die altijd mee uit Spanje maar in een betere Marokkaanse of Turkse winkel kan je die ook in Nederland prima kopen. Het kan ook met een pittige paprika poeder. Veel succes.

    reageren

  • redactie okoko receptenPimenton is in Nederland slechts hier en daar verkrijgbaar. Online is het onder meer te bestellen bij spaansewinkel.nl

    reageren

  • MarianHad kalkoendijen gebruikt, erg lekker recept. Gegeten met stokbrood.

    reageren

  • HanniePimenton is verkrijgbaar bij Dille en Kamille. Hannie

    reageren

  • Ingeborg H.Heerlijk recept, ik heb het met rijst gegeten maar denk dat het ook lekker is om met bruin stokbrood te eten. Dippen in de lekkere saus!

    reageren

  • KeesEen top recept !

    reageren

  • TineEen heerlijk recept de Chorizo is een goede en pittige combinatie in dit gerecht. Omdat ik de rode rijst niet kon krijgen heb ik saffraan rijst genomen. Een kleurrijk geheel uitgeprobeerd tijdens een etentje met vrienden. Het was een succes! Dank Okoko

    reageren

  • JopLekker recept! Ik ben het met sil eens dat het wat dun is, zelfs al is de helft van de tijd in de oven de afdekking eraf gehaald voor het afdampen. Mijn aanraden is toch de helft van het water voor de bouillon te gebruiken (maar de onveranderde hoeveelheid van je bouillonblokje of -poeder), en of wat bloem toe te voegen - niet te veel natuurlijk.

    reageren