Nigella Lawson: Spaanse kip met chorizo en aardappelen

Nigella Lawson: Spaanse kip met chorizo en aardappelen
  • 6
    personen
  • 0
    min voorbereiden
  • 1:10
    uur bereiden
  • 0
    min wachten
  • waardering 8.0
    obv 57 waarderingen
  • Hoofdgerecht
  • Gevogelte
  • Spaans

Ingrediënten

  • 2 eetlepels (30 ml) gewone olijfolie
  • 12 kippendijen (met bot en vel)
  • 750 g chorizo, in hun geheel als het kleine worstjes zijn, of in hompen van 4 cm gesneden
  • 1 kg vastkokende aardappelen, gehalveerd
  • 2 rode uien, gepeld en grof gehakt
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • de geraspte schil van 1 sinaasappel

Bereiden

Verhit de oven tot 220 °C / gasovenstand 7.

Giet de olie in 2 ondiepe braadsleden, 1 eetlepel in elke. Wrijf het vel van de kippendijen in met de olie en leg ze met de velkant naar boven in de braadsleden, 6 in de ene, 6 in de andere.

Verdeel de chorizo en de aardappelen over de 2 braadsleden. Strooi er de ui en de oregano over en rasp er de schil van een sinaasappel over.

Zet de braadsleden 1 uur in de oven, maar zet na 30 minuten de braadslee die onder staat boven en omgekeerd. Bedruip de inhoud met het oranje gekleurde braadvocht.

Tip: kiptortilla's

Je kunt wat je over hebt binnen 2 dagen opwarmen (haal wel eerst het vlees van de botten) met wat gehakte tomaten uit blik, sherry en sinaasappelsap, maar mijn favoriete eindbestemming van dit gerecht is een quesadilla. Toen ik laatst in Kansas City was, heb ik ontbeten met een quesadilla met kip) pepperjack-kaas en aardappel en dat inspireerde me. Dus leg zo veel zachte bloemtortilla's klaar als je voor je restje nodig hebt, haal het vlees van de botten en snijd evenals de chorizo en aardappelen in blokjes. Meng er ook wat stukjes kaas of geraspte kaas door (dat hoeft geen pepperjack te zijn: Goudse kaas, mozzarella, alles is goed), schep op elke tortilla wat van dit mengsel, rol ze op en gril of bak ze. Zorg in elk geval dat de kip gloeiendheet is. Dit is een geweldig antikaterontbijt of een bijna-instantmaaltijd, het soort dat je naar binnen schuift terwijl je naar iets slechts en verslavends kijkt op tv.

Opmerking

'Hoe heerlijk ik het ook vind om een pan op het fornuis te hebben staan waarin iets zachtjes voor zich uit staat te sudderen, ik heb vaak het gevoel dat een ovenschotel de meest ontspannen manier is om eten klaar te maken. Als ik doodop ben is de braadslee de veiligste weg, daar ben ik van overtuigd. Geniet van het gemak dat de oven je biedt: je stopt er gewoon alles in en klaar ben je. Misschien zou ik met een uiterste krachtsinspanning ook nog met een groene salade op de proppen komen, maar trek verder rustig je flamencohakken aan en geniet van je fiesta.' - Nigella Lawson

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: Spaanse kip met chorizo en aardappelen' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek Keuken van Nigella Lawson

Keuken

'Keuken' zit tjokvol recepten van maaltijden die we met onze vrienden en familie willen delen. Voor het eerst vertelt Nigella wat ze met kliekjes doet en deelt ze haar... lees verder

© Uitgeverij Contact

reacties op dit recept

  • Kitty Zeker voor herhaling vatbaar! Ik had het gerecht bijna 90 min in de oven en de aardappeltjes konden wat gaarder, dus de volgende keer kook ik ze eerst voor. Maar ze waren dik tevreden hier thuis!
    reageren
  • Renate Klinkt goed, maar de hoeveelheid vlees lijkt me eerder voor 10 personen...
    reageren
  • yvonne Restjes kip of rundvlees. Ik maak tegenwoordig weer eens een ouderwetse ragout er mee. Kleinkinderen smullen er van, met rijst, met brood. En de ragout kun je zo vol maken als je wilt, groenten enz erin. U weet toch wel even veel bloem als boter, samen smelten en even door garen en dan of bouillon of melk erbij, bij goede dikte de ingredienten erbij en klaar.
    reageren
  • manon Je kunt hiervoor ook kuikenbouten gebruiken. is 1 p.p. voldoende ook doe ik de chorizo en de ui er later in (worden dan minder zwart). Verder heerlijk recept, staat regelmatig bij ons op het menu. Ik gebruik verder de voorgekookte aardappels uit de supermarkt. Scheelt weer een pan. Deze aardappels zijn ook heerlijk gaar.
    Manon
    reageren
  • christel Een heerlijk recept, wordt geregeld gegeten, heb het ook al met verschillende soorten champignons gedaan, heerlijk en aardappeltjes worden al voorgekookt aangekocht.
    reageren
  • Ingrid Het is heerlijk... vooral als je eters hebt... dat dan lekker de geuren al door het huis trekken... dus visite: Spaanse kip! groetjes, Ingrid
    reageren
  • Sjoukje Een recept wat ook zeer gewaardeerd wordt door mijn dochters van 3 en 1.5 jaar. Goed alternatief voor mensen die niet van botjes in hun eten houden zijn kippendijtjes. Hierdoor is de oventijd wel wat korter.
    reageren
  • piet Prima recept. Als je houd van bleke kip met keiharde aardappels... Nigella shame on you. Dat je dit een recept durft te noemen. Als ik er niet zelf nog wijn aan toe had gevoegd en nog andere ingredienten was het echt gortdroog geworden en niet te eten. Het staat nu nog in de oven. Na ruim een uur en het is echt nog niet klaar. Ligt het aan mij? Of mijn oven. Nee dit is geen succes.
    • Jan Hé Piet, nooit meteen gaan grommen; als je naar al die andere en positieve reacties kijkt, mag je er gerust vanuit gaan dat jij je maaltijd helemaal zelf verziekt hebt. Wij hebben gesmùùùùùùld.
    reageren
  • Rita Nou Piet ik denk toch echt dat het aan jouw oven, of aan jou heeft gelegen, het is een heerlijk recept!
    reageren
  • carla De volgende keer zet ik de oven op 180 graden en kook de aardappelen voor.
    reageren
  • Monique Heerlijk!! Ik kook de aardappelen voor en gebruik chorizo van de slager, die is lekker pittig.
    reageren
  • be Erg lekker ik heb voor 3 personen de helft van het recept genomen maar dat was net iets te weinig voor 3 flinke eters.
    reageren
  • Danny Nou Piet, het ligt toch echt aan jou. Het is een heerlijk gerecht en oh zo simpel. Dat kan niet fout gaan!
    reageren
  • es Ik maak dit gerecht ook regelmatig. Zet wel de oven eerst 45 minuten op 180 graden. Daarna op 220 zoals in het recept staat. Alles gaar. Wij smullen altijd hiervan.
    reageren

reactie toevoegen

plaats in kookboek
zet op weekmenu
plaats op shopping list
print dit recept
email naar vriend(in)
waardeer dit recept
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

Volg Okoko recepten op Facebook

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken