Gesmoorde kipfilet met sperziebonen

  • 4 personen
  • 55 min
  • waardering 7,7
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, gehakt
  • 4 kipfilets, zonder vel, in hapklare stukjes
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • ¼ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel gemalen piment
  • 1 blik van 400 g gehakte tomaten
  • 450 ml hete kippenbouillon
  • 200 g sperziebonen, schoongemaakt en in stukjes en iets voorgegaard

Bereiden

Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem en bak de ui ongeveer 10-15 minuten met een snufje zout tot de snippers zacht zijn en beginnen te karamelliseren.

Roer de stukjes kip door de zachte uitjes, bak ze goudbruin en strooi er een flinke snuf peper en zout op.

Voeg de knoflook, tomatenpuree en specerijen toe, roer alles goed door elkaar en giet de gehakte tomaten en de bouillon erbij. Leg een deksel schuin op de pan, zodat er alleen een beetje stoom kan ontsnappen, en laat de stoof langzaam aan de kook komen en indikken. Draai het vuur laag en laat hem 20 minuten pruttelen.

Doe de sperziebonen bij de stoof en laat ze 5-8 minuten meekoken tot ze gaar zijn maar nog wel beet hebben.

Opmerking

Piment is een van de belangrijkste kruiden in de Libanese keuken. Het zijn de gedroogde vruchtjes van de boom Pimenta Dioica en de Britten noemen het allspice omdat het de smaken van kaneel, kruidnagel en nootmuskaat in zich verenigt. Het geeft Libanese gerechten hun kenmerkende warme en aardse smaak en is een subtiele smaakversterker voor gerechten als deze kipstoof, die anders vrij laf zou zijn. De truc is om de ui eerst een beetje te fruiten, zodat het eindresultaat niet naar rauwe uien smaakt. De snippers moeten tegen het karamelliseren aan zitten om de stoof extra smaak te geven. Zorg ervoor dat de sperziebonen lang genoeg gekookt zijn voordat je ze toevoegt - ze moeten zacht en flexibel zijn, niet piepend en knapperig.

Kookboek

Het recept 'Gesmoorde kipfilet met sperziebonen' is afkomstig uit het kookboek...

Comptoir Libanais

Tony Kitous & Dan Lepard

Van Londen's mediterrane topcafé 'Comptoir Libanais' naar je eigen keuken. In 80 makkelijke recepten combineren Tony Kitous en Dan Lepard de traditionele... lees verder

© Terra Lannoo

Waardeer dit recept (19 stemmen)

Kipfilet recept tips

Reacties op dit recept

  • FransHeerlijk recept! Tip: gebruik verse tomaten in plaats van tomaten uit blik. I.p.v. sperziebonen heb ik sugarsnaps gebruikt 150 gr en een halve rode paprika in stukjes. Eet smakelijk.

    • RiaWeet u misschien waar je piment kan kopen, zonder dat vind ik het niet lekker. Heb wel zout toegevoegd, maar dat is het niet. Met de sugarsnaps is het wel erg lekker, maar net zoals ik al zei erg flauw.

    • redactie okoko receptenPiment is bij Albert Heijn verkrijgbaar.

    • RositaHoe bedoelt u verse tomaten, gewoon de tomaten in stukjes snijden en er dan doorheen doen?

    reageren

  • IngeEet je hier rijst bij?

    • StefRijst is er heerlijk bij, kan lekker het vocht van de kip schotel opzuigen, maar wij hebben het ook al een keer met gewone gekookte aardappelen gegeten en dat was ook erg lekker.

    reageren

  • Franz X.Ik zou eerst de kipstukjes bruin bakken en uit de pan nemen en daarna de uisnippers tegen karamelliseren aan bakken. Daarna weer de gebakken kip toevoegen. Als de ui al bijna gekaramelliseerd is en daarna - zoals in het recept - de kipstukjes in de ui nog moeten worden meegebakken, vrees ik dat de ui zal verbranden. Verder een heerlijk recept.

    reageren

  • GabrielleHeerlijk recept, heb alleen iets coconut sugar toegevoegd.

    reageren

  • IreneVolgens mij klopt de receptuur van de kruiden niet... Een kwart theelepel kaneel en piment... Je proeft er helemaal niks van... Het is allemaal heel flauw...

    • SiegerIk denk dat je daar gelijk in hebt. Ik heb het zelf gemaakt met twee theelepels Piment en een theelepel kaneel. Verder zoals sommigen hierboven zeiden, verse tomaten gebruikt en een kleine rode paprika toegevoegd. Ik heb verder twee uien gebruikt en drie tenen knoflook. Kipfilet vervangen door kippendijfilet. Ik heb de saus nog gebonden met twee eetlepels water gemengd met een eetlepel Maizena. Het gerecht lijkt zich prima te lenen voor meer verse kruiden; iets om mee te experimenteren de volgende keer dat ik het maak.

    reageren

  • MichelPiment koop je bij Albert Heijn o.a. in potjes van Verstegen, of bij de toko. Het is er in poedervorm en in korrels.

    reageren

  • EvaNiks aan veranderen. Echt heerlijk! Met vastkokende aardappel, zoete aardappel, volkorenrijst of naanbrood.

    reageren

  • helmaKan het ook met ras el hanout i.p.v. piment?

    reageren