Kipsaté met zoete ketjap

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 8,3
  • Hapje
  • Indonesisch
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1½ eetlepel korianderzaad
  • olie, om in te bakken
  • 5 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 2 sjalotten, in dunne plakjes
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • sap van 1 citroen
  • 500 g kippendijen, in blokjes van 2 x 3 cm
  • pindasaus, om te serveren

Bereiden

Rooster het korianderzaad enkele minuten in een droge koekenpan en maal het in de vijzel fijn.

Verhit wat olie in een wok op hoog vuur en fruit er de knoflook en de sjalot in. Maal ze in de vijzel fijn met het korianderzaad en roer er de ketjap manis en het citroensap door. Breng de marinade op smaak met zout en peper.

Verdeel de marinade over de kip en marineer de kip minimaal 4 uur in de koelkast.

Rijg de kip aan de satéstokjes. Gril de saté in een ingevette grillpan in porties in 7-9 minuten goudbruin en gaar. Besmeer voor extra smaak tussentijds met de marinade. Serveer met de pindasaus.

Extra benodigd

Vijzel, in water geweekte satéstokjes

Zelfgemaakte pindasaus

Rooster 3 kemirinoten 3 minuten in een droge pan tot ze mooi bruin worden. Maal ze in de vijzel met 1 theelepel zout, 5 in fijne ringen gesneden rawits, 3 in flinterdunne plakjes gesneden knoflook, 250 g geroosterde vliespinda's en 3 kaffirlimoenblaadjes (nerf verwijderd) tot een fijne pasta. Verhit 3 eetlepels olie in een pan op middelhoog vuur en fruit de boemboe al roerend 3-5 minuten. Voeg 500 ml water, 3 eetlepels ketjap manis en 1 eetlepel palmsuiker toe. Laat 30 minuten sudderen op laag vuur en roer tot slot het sap van een halve citroen erdoorheen.

Kookboek

Het recept 'Kipsaté met zoete ketjap' is afkomstig uit het kookboek...

De bijbel van de Indonesische keuken

Maureen Tan

Van saté kambing tot gado gado en van soto ayam tot rendang: in 'De bijbel van de Indonesische keuken' neemt Maureen Tan je mee naar alle uithoeken van de Indonesische archipel. Een smakelijke reis langs de bijzondere en verrassende eilandkeukens... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Sven Benjamins

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Kipsaté recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!