Haantje in rode wijn (kokkoras krassatos)

  • 4 personen
  • 150 min
  • waardering 7,6
  • Hoofdgerecht
  • Grieks
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 haantje met vel (ongeveer 2¼ kg), in 10 stukken gesneden
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 500 ml rode wijn
  • 1 volle eetlepel tomatenpuree
  • 400 g gehakte tomaten uit blik
  • ½ kaneelstokje
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 pimentbessen
  • 400 g chilopites of gedroogde platte pasta, om erbij te serveren
  • geraspte stevige mizithra, of harde gezouten ricotta, om erbij te serveren

Bereiden

Verhit de olijfolie in een grote pan met een hoge rand en antiaanbaklaag en bak de stukken haan tot ze aan alle kanten goudbruin zijn. Voeg de ui toe rondom de haan, fruit onder regelmatig roeren goudgeel en voeg dan de knoflook toe. Breng aan beide kanten royaal op smaak met zout en peper. Voeg wanneer het begint te geuren de wijn toe.

Laat sudderen zonder deksel op de pan en voeg als de wijn grotendeels is verdampt de tomatenpuree, tomaten en een tomatenblikje water toe. Voeg het kaneelstokje, de laurierblaadjes en pimentbessen, en nog een snufje zout toe. Breng aan de kook, zet het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat ongeveer 2 uur sudderen of tot de haan heerlijk mals is, maar het vlees nog niet van het bot valt. Voeg als de saus wat losser mag tegen het eind van de kooktijd nog wat water toe: de saus moet lekker zijn ingedikt om bij de pasta te serveren. Draai het vuur uit en laat rusten met het deksel op de pan.

Kook de chilopites in kokend gezouten water in enkele minuten zacht of volg de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en schep er een beetje saus doorheen. Leg de stukken haan op de pasta, druppel daaroverheen nog wat saus, besluit met een beetje geraspte kaas en dien op.

Opmerking

'Dit gerecht kom je veel in Griekse dorpjes tegen. Het is eigenlijk heel winters. Het smaakt heerlijk met eigengemaakte pasta (of gedroogde uit de winkel). In plaats van met pasta wordt het ook vaak met frites geserveerd. Je kunt in plaats van een haantje ook een kip gebruiken, maar dan is de kooktijd korter.' - Tessa Kiros

Kookboek

Het recept 'Haantje in rode wijn (kokkoras krassatos)' is afkomstig uit het kookboek...

Mezze & Moussaka

Tessa Kiros

Wie kan je beter meenemen dan Tessa Kiros op een kleurrijke reis naar de keukens van haar vrienden en familie in Griekenland. Laat je meevoeren langs de... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (7 stemmen)

Overig gevogelte recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!