Gegrilde polenta

  • 10 stuks
  • 30 min
  • waardering 7,9
  • Bijgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 400 g polenta
  • extra vergine olijfolie

Bereiden

Breng 1½ liter water en 2 theelepels zout in een grote pan aan de kook. Temper de warmtebron tot het water pruttelt en laat de polenta er langzaam en onder voortdurend roeren in glijden.

Kook dat onder voortdurend roeren bij lage temperatuur tot de polenta van de zijkant van de pan loslaat, na ongeveer 20 minuten. Schenk de polenta dan meteen in een met iets olie ingevette, langwerpige cakevorm (of vormen) en laat hem afkoelen.

Stort de polenta als hij koud is en snijd hem met een scherp mes in plakken. Bestrijk elke kant met olie en grilleer de plakken onder een hete grill tot beide kanten krokant zijn.

Extra benodigd

Cakevorm

Tip

De consistentie van deze polenta is stevig, wat heel belangrijk is als hij gegrild wordt. Boter of kaas kan er meteen doorheen geroerd worden.

Kookboek

Het recept 'Gegrilde polenta' is afkomstig uit het kookboek...

La Cucina della Mamma

Loukie Werle

'La Cucina della Mamma' gaat over het echte Italiaanse eten. Zoals Loukie Werle beschrijft, is 'cucina povera' - de naam die Italianen geven aan traditioneel koken - prima... lees verder

© De Lantaarn

Waardeer dit recept (11 stemmen)

Polenta recept tips

Reacties op dit recept

  • TrixKlopt de aangegeven tijd van 20 minuten wel? Of moet dit 2 minuten zijn?

    • hans20 (twintig) is correct.

    reageren

  • HenkIk heb water vervangen door 300 ml gembersiroop en dat gaf er een goede smaak aan. Fijngesneden gemberblokjes er aan toevoegen zou er nog meer smaak aan geven.

    reageren

  • HenkEven voor alle duidelijkheid: 1,5 liter water geeft het recept aan. Dat is vervangen door 1,2 liter water en 300 ml gembersiroop.

    reageren