Polentafrieten met kappertjes en peterseliemayonaise

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 7,7
  • Bijgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de polenta
  • 250 g polenta
  • 150 g jonge kaas, geraspt
  • 150 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 150 g boter
  • 1 citroen, het sap en de rasp
  • bloem, om te paneren
  • eiwit, om te paneren
  • broodkruim, om te paneren
  • voor de mayonaise
  • 60 g eidooier (van 3 eieren)
  • 6 g fijne mosterd
  • 2 g zout
  • 50 ml wittewijnazijn
  • ½ bos krulpeterselie
  • 100 g kappertjes
  • 500 ml zonnebloemolie

Bereiden

Kook 1 liter water in een pan. Als het water kookt strooi je de polenta er al roerend in. Kook de polenta rustig gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als hij gaar is, haal je de pan van de hittebron en roer je de kaas en de boter erdoorheen. Als alles goed is opgenomen voeg je het citroensap en de -rasp toe en stort je de polenta direct in een bak tot een dikte van 2 centimeter.

Laat de polenta een paar uur opstijven in de koelkast. Snijd er frieten van. 2 x 2 x 10 centimeter is een mooie maat. Paneer de frieten in deze volgorde: eerst door de bloem, dan eiwit en vervolgens het broodkruim (panko).

Begin in de keukenmachine met de eidooiers en voeg dan de mosterd en het zout toe. Even draaien en dan de azijn toevoegen. De peterselie en de kappertjes toevoegen en doordraaien. Nu langzaam met een dun straaltje de olie toevoegen. Zorg voor een mooie emulsie. Bewaar de mayonaise op kamertemperatuur.

Verwarm een frituurpan met zonnebloemolie voor op 180 °C. Frituur de polentafrieten op 180 °C goudbruin en serveer ze in een frietzak of krant, met de peterseliemayonaise.

Extra benodigd

Frituurpan, keukenmachine

Alternatieven

'Mayonaise van dragon of basilicum. De frieten zijn als bijgerecht top bij gestoofd rundvlees. Op z'n Limburgs met zuur of in de Indonesische rendangstijl.' - Peter Lute

Kookboek

Het recept 'Polentafrieten met kappertjes en peterseliemayonaise' is afkomstig uit het kookboek...

De kracht van kruiden

Peter Lute

In 'De kracht van kruiden' ontleedt chef-kok Peter Lute smaak en geur aan de hand van zijn favoriete kruiden en specerijen. Aan de hand van 60 recepten... lees verder

© Carrera Uitgevers. Beeld: Remko Kraaijeveld

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Polenta recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!