Polenta recepten

Polenta

Polenta

Dikke brij van maïs(gries)meel waarmee in Noord-Italië talloze gerechten worden gemaakt. Volgens de traditie wordt deze brij met water in een grote, niet-vertinde koperen pan gemaakt en voor het vele roeren wordt een grote houten spatel gebruikt. De Italianen spreiden de dikke, gare brij uit op een groot rond houten blad om hem te laten afkoelen, waarna hij met een draad in stukken wordt gesneden. U kunt de polenta echter ook met melk (voor zoete nagerechten), bouillon of een mengsel van water en witte wijn klaarmaken, want polenta leent zich net als rijst en pasta voor de bereiding van talloze gerechten: beignets, kroketten, gratins, timbaaltjes enzovoorts. Geef polenta als zodanig met boter en kaas, of met saus, of breng hem op smaak met groenten en kruiden of ham.

Polenta koken

Polenta koken is een kunst en was vroeger ook behoorlijk zwaar werk. Toen kookten de vrouwen polenta in koperen ketels boven open vuur, terwijl ze voortdurend roerden met een grote houten stok tot de polenta van de panwand begon los te laten en de stok rechtop in de stevige pap bleef staan. Dat kon wel een uur duren. Tegenwoordig is het koken van polenta duidelijk minder werk, maar je moet wel roeren en erbij blijven. Neem een wijde pan met een dikke bodem - een braadpan is ideaal - en breng hierin voor vier personen een liter water aan de kook. Voeg ongeveer 250 gram polenta toe (van grove polenta iets meer, van heel fijne polenta iets minder) en laat de polenta al roerende tegen de kook aan gaar worden. Kijk voor de kooktijd op het pak, die varieert van 10 minuten tot een half uur. De polenta is gaar als de pap van de wand van de pan gaat los laten. ¹)

Recept polenta met Parmezaanse kaas

Strooi 250 g maïsmeel in 1 liter kokend water met ca. 15 g zout. Blijf roeren en kook het gerecht 25-30 minuten. Roer er daarna 60-70 g boter met 75 g geraspte Parmezaanse kaas door. Giet de maïsbrij in een omgespoelde braadslee, strijk hem glad en laat hem helemaal afkoelen. Snijd de massa daarna in vierkantjes of ruiten en bak ze in boter aan beide kanten goudbruin. Leg ze op een ronde schaal, strooi er geraspte Parmezaanse kaas over en besprenkel ze met bruine boter.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | redactie ¹) ]

[ Beeld: Olha Afanasieva | Shutterstock.com ]