Eenpans-tantanmen met pindakaas

  • 2 personen
  • 25 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Japans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 2 porties ramen of eiernoedels (of een andere Chinese volkorennoedel)
  • 1 grote of 2 kleine paksoi, gewassen en in vieren
  • 50 g taugé
  • 1 eetlepel olie
  • 150 g varkensgehakt
  • 1 cm verse gember, geschild en fijngehakt
  • 1½ eetlepel rode miso
  • 1½ eetlepel Shaoxing-wijn
  • ¼ theelepel sansho- of fijngemalen szechuanpeper
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • 550 ml kippenbouillon
  • 70 g pindakaas
  • 2 theelepels Koreaanse chilivlokken
  • 1 eetlepel sesamolie
  • ½ theelepel fijngehakte knoflook
  • 2 eetlepels sojasaus, plus extra, naar smaak
  • 1 eetlepel mirin
  • ½ theelepel azijn
  • 2 theelepels sesamzaad
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • heel veel chiliolie, naar smaak

Bereiden

Kook in een grote pan de ramen volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar kook ze slechts beetgaar. Voeg 1 minuut voor ze gaar zijn de paksoi en taugé toe. Giet ze af en houd de ramen en groenten onder de koude kraan om het zetmeel af te spoelen en te voorkomen dat ze nog zachter worden. Doe de paksoi in een kom en doe de ramen en taugé in een andere kom; zet beide aan de kant terwijl je de rest van het gerecht bereidt.

Spoel de pan waarin je de ramen hebt gekookt af en veeg hem schoon (je hoeft hem niet echt af te wassen). Verhit de pan op middelhoog vuur en schenk de olie erin. Voeg het varkensgehakt en de gember toe en roerbak ongeveer 6 minuten tot het gehakt gaar is en bruin begint te worden. Roer de miso, Shaoxing-wijn, de sansho-peper en de zwarte peper erdoor en laat alles opstaan tot de saus volledig is ingekookt. Neem de pan van het vuur en schep het gehakt in een kom.

Schenk de kippenbouillon in de pan en voeg de pindakaas, Koreaanse chilivlokken, sesamolie, de knoflook, sojasaus, mirin en azijn toe. Breng aan de kook en klop met een garde of handmixer de pindakaas door de bouillon (afhankelijk van de dikte van de pindakaas). Proef en voeg naar smaak sojasaus toe.

Voeg de ramen en de taugé toe aan de bouillon en verwarm ze ongeveer een minuut in de bouillon - of warm ze eerst op en voeg ze dan aan de bouillon toe. Neem de pan van het vuur. Verdeel de ramen en bouillon over 2 grote kommen en schep het varkensgehakt, de paksoi, het sesamzaad, de lente-uitjes en (veel!) chiliolie erop. Slurp dit lekkers op wanneer het nog gloeiend heet is! Het gerecht kan maximaal 3 dagen in de koelkast worden bewaard als je de bouillon, de ramen en de toppings apart houdt.

Opmerking

Tantanmen, de Japanse naam voor dan dan-noedels uit Sichuan, is een van de beste 'snelle' ramengerechten die je thuis kunt maken, omdat het heel veel smaak en body krijgt van de kruiden en niet urenlang hoeft te pruttelen en te trekken. Bij dit recept wilde ik alles zo snel en simpel mogelijk houden, en dus wordt alles in één pan bereid - zelfs de afwas is dus een makkie. Traditionele tantanmen wordt gemaakt van geroosterde sesampasta, maar pindakaas wordt ook wel gebruikt en is beslist een heel redelijk alternatief, wat ik ontdekte toen ik eens een ontzettende behoefte aan tantanmen had, maar geen sesampasta in huis bleek te hebben.

Kookboek

Het recept 'Eenpans-tantanmen met pindakaas' is afkomstig uit het kookboek...

JapanEasy Bowls & Bento

Tim Anderson

Tim Andrson laat je zien hoe je de typische Japanse bowls en bento(boxen) zelf maakt. Eenvoudige maar zeer smaakvolle gerechten die je op elk moment van de dag kan eten en die geen moment vervelen. Als lunch, ontbijt en ook als avondmaal... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Noedels recept tips

Reacties op dit recept

  • JoanLekkere vullende en pittige soep

    reageren