Rijstnoedels met steak

  • 3 personen
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Chinees
  • Vlees

Ingrediënten

  • ca. 500 g verse rijstnoedels of 260 g gedroogde brede rijstnoedels
  • 250 g biefstuk of entrecote
  • 2-3 lente-uitjes
  • 250-300 g taugé
  • 4-6 dunne plakjes gember
  • 1 eetlepel + 1½ eetlepel koolzaadolie
  • voor de steakmarinade
  • 1 theelepel maïzena
  • 1½ theelepel lichte sojasaus
  • 2 theelepels koolzaadolie
  • 1 mespuntje gemalen witte peper
  • voor de noedelsaus
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 1-2 eetlepels warm water
  • 2 eetlepels donkere sojasaus
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • ½ eetlepel sesamolie
  • ½ theelepel zout
  • 2 theelepels Shaoxing rijstwijn (optioneel)

Bereiden

Leg de noedels in een kom met koud water. Haal de noedels voorzichtig uit elkaar en laat ze 15 tot 20 minuten weken. Als je gedroogde noedels gebruikt laat je ze 2½ tot 3 uur weken.

Meng de ingrediënten voor de noedelsaus door eerst de suiker op te lossen in warm water. Voeg daarna de overige ingrediënten toe.

Snijd het vlees in plakken van 2 cm dik en maak er vervolgens reepjes van (niet te dun). Marineer het vlees met de ingrediënten voor de marinade in een kom.

Snijd de lente-uitjes in staafjes van 5 cm. De witte stukjes kunnen doormidden gesneden worden in de lengte of in 4 keer overdwars, afhankelijk van hoe dik de uitjes zijn.

Spoel de taugé schoon.

Verhit een grote pan of wok met 1 eetlepel koolzaadolie. Bak het vlees en de gember kort totdat het vlees kleur krijgt, het hoeft niet gaar te worden. Schep in een kom.

Verhit 1½ eetlepel koolzaadolie in een pan, voeg de rijstnoedels toe en verlaag het vuur naar middelhoog. Voeg na 2 tot 3 minuten de saus toe en roer tot deze gelijkmatig over de zachte noedels is verdeeld. Als het nog steeds een beetje niet gaar aanvoelt, voeg dan 2 eetlepels water toe en laat het nog een minuutje bakken op middelhoog vuur.

Voeg het gebruinde vlees, de gember en de lente-uitjes toe en zet het vuur hoger. Meng alles, voeg de taugé en eventueel Shaoxing rijstwijn toe en roer op hoog vuur.

Breng het op smaak met zout en witte peper en serveer direct.

Tips

Laat de saus met de noedels in de wok kort bakken tot ze een beetje een gekaramelliseerde smaak hebben gekregen. Roer alles kort door elkaar op een hoog vuur zodat bepaalde delen van het gerecht een lichtbruin oppervlak krijgen. Leg het dan op een bord en serveer het meteen.

Opmerking

Dikke rijstnoedels met de smaak van heerlijke, licht gekaramelliseerde sojasaus en gember, plus de knapperigheid van taugé. Bij dit gerecht is het belangrijk om te werken met de techniek wok hei wat vertaald kan worden als 'adem van de wok'. Kortom: op een goede manier bereid in een wok. Dit gerecht karamelliseert zo dankzij de maillairdreactie en krijgt een heerlijk rokerig randje. Als ik de woorden wok hei hoor, heb ik altijd een beeld in mijn hoofd: papa staat met een wok in het restaurant en werkt met snelle worpen en bewegingen met de wok boven de vlammen van de gaskookplaat. Het kan even duren om de kooktechniek en temperatuurbeheersing voor een perfecte wok hei volledig onder de knie te krijgen.

Kookboek

Het recept 'Rijstnoedels met steak' is afkomstig uit het kookboek...

Dim Sum & Dumplings

Karin Lei

Wie houdt er nu niet van dim sum en dumplings? Karin Lei is letterlijk opgevoed tussen de diverse dim sum en dumplings door haar Taiwanese en Chinese horeca-ouders en laat met 'Dim Sum & Dumplings' zien dat zelf maken echt loont... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Noedels recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!