Tantanmen
- 2 personen
- 30 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Japans
- Vlees
Ingrediënten
- voor de vleessaus
- 1 eetlepel neutrale olie
- 200 g rundergehakt (minstens 15% vet) of 200 g half-om-halfgehakt
- 1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
- 2 eetlepels Shaoxing rijstwijn (toko)
- 2 eetlepels zoete bonensaus of hoisinsaus (toko)
- ½ theelepel donkere sojasaus
- ½ theelepel versgemalen zwarte peper
- voor het op smaak brengen
- ¼ theelepel gemalen szechuanpeperkorrels, gezeefd
- 1 theelepel geroosterd sesamzaad
- ½ theelepel lichtbruine basterdsuiker
- 2 theelepels Chinkiang zwarte rijstazijn (toko)
- 4 theelepels lichte sojasaus
- 2 eetlepels Chinese sesampasta (toko)
- 2 eetlepels Sichuan chiliolie (of naar smaak, toko)
- voor het opdienen
- 2 stronkjes paksoi, blaadjes losgetrokken
- 200 g verse ramen-noedels of 100 g gedroogde ramen-noedels
- 1 ramen-ei (zie onderaan het recept)
- 600 ml kippen- of groentebouillon
- 1 lente-ui, in dunne ringetjes
Bereiden
Breng een grote pan gezouten water aan de kook.
Blancheer de paksoi 30 seconden, schep de blaadjes uit de pan en zet ze weg. Kook de ramen-noedels in hetzelfde water al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel af onder de koude kraan zodat ze niet aan elkaar kleven. Zet weg.
Maak de saus: verhit de neutrale olie in een zware koekenpan of wok op hoog vuur. Bak het rundergehakt zonder te roeren ruim een minuut tot de onderkant bruin is. Roer en bak nog 5 tot 6 minuten tot het gehakt rondom bruin is. Bak het Chinees vijfkruidenpoeder 30 seconden mee. Schenk de Chinkiang zwarte rijstwijn erbij, roer, en roer de zoete bonensaus of hoisinsaus, de donkere sojasaus en de zwarte peper erdoor. Draai het vuur laag en kook nog 2 minuten.
Warm het ramen-ei op in een beker kokend water. Warm de bouillon op.
Verdeel de smaakmakers over twee kommen en roer de hete bouillon erdoor. Voeg op het laatste moment de noedels toe, gevolgd door de gehaktsaus, een half ramen-ei, lente-ui en de geblancheerde paksoi.
Ramen-ei
Voor 6 ramen-eieren. Breng een pan water aan de kook. Leg 6 middelgrote eieren voorzichtig in het kokende water en kook ze precies 6 minuten. Haal ze uit het water en spoel ze 3 tot 4 minuten af onder de heel koude kraan, of leg ze in een koud bad van ijswater. Pel de eieren als ze helemaal zijn afgekoeld. Roer 4 eetlepels lichte sojasaus, 4 eetlepels mirin en 250 ml dashi dashi door elkaar. Leg de eieren in deze vloeistof en dek ze af met bakpapier. Of leg de eieren in een afsluitbaar vriezerdoosje of ziplockzakje, gevuld met de vloeistof. Na een nacht marineren in de koelkast zijn de eieren klaar om te eten. Je kunt ze 5 dagen in de koelkast bewaren.
Opmerking
Tantanmen is de Japanse versie van de dan dan-noedels uit Sichuan. De ingrediënten zijn voor het grootste deel hetzelfde, met alleen hier en daar een paar kleine aanpassingen. Als je dit gerecht vegan wilt maken, kun je groentebouillon gebruiken, het gehakt vervangen door sojagehakt en de eieren achterwege laten.
Kookboek
Het recept 'Tantanmen' is afkomstig uit het kookboek...
Aziatische bowls & bouillons
Pippa Middlehurst
Wie houdt er nou niet van een geurige kom ramen of een heerlijke Chinese soep gevuld met wontons? Met 'Aziatische bowls & bouillons' maak je from scratch de meest verrukkelijke bowls helemaal zelf: van het maken van typisch Aziatische... lees verder
© Good Cook