Zha jiang mian (gebakken saus-noedels)

  • 2 personen
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Chinees
  • Vlees

Ingrediënten

  • 120 g gedroogde dikke tarwenoedels (2 nestjes) of ca. 200 g verse met de hand gesneden noedels
  • 2 theelepels neutraal smakende olie
  • 300 g grof gemalen varkensgehakt (> 20% vet)
  • 5 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
  • 2 eetlepels Shaoxing rijstwijn
  • 4 eetlepels gelebonensaus
  • 2 eetlepels zoete bonensaus of hoisinsaus
  • 300 ml water of kippenbouillon
  • 2 steranijs
  • 2 theelepels donkere sojasaus
  • snuf versgemalen witte peper
  • voor erbij
  • ½ komkommer, julienne
  • 2 lente-uien, julienne
  • 1 middelgrote wortel, geschrapt, julienne

Bereiden

Begin met het beetgaar koken van de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet ze af en bewaar een beetje kookvocht. Kook ze niet helemaal gaar, omdat ze verder garen in de koekenpan. Spoel de noedels af met ruim koud water tot ze volledig zijn afgekoeld (dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken) en zet ze aan de kant.

Verwarm de neutraal smakende olie in een grote koekenpan op halfhoog vuur en bak het varkensgehakt. Verdeel het gehakt in een gelijkmatige laag over de bodem van de pan. Bak het gehakt 4 tot 5 minuten, roer af en toe en draai het vuur indien nodig hoger of lager, tot het varkensvlees krokant en bruin is.

Roer de gember door het gehakt tot het geurt. Blus af met de rijstwijn en laat hem helemaal verdampen voordat je de gelebonensaus, de zoete bonensaus (of de hoisin) en het water of de bouillon toevoegt. Meng alles goed en voeg de steranijs, donkere sojasaus en een snuf witte peper toe. Laat de gehaktsaus ongeveer 10 minuten op halflaag vuur zachtjes koken. Houd de pan in de gaten en roer af en toe. De suiker in de zoete bonensaus kan karamelliseren en aanbranden op de bodem van de pan als je niet goed roert. De zha jiangsaus is klaar als hij dik en donker is.

Haal de pan van het vuur, schep de gekookte noedels bij de vleessaus en voeg een beetje noedelkookvocht toe. Roer de noedels door de saus en hussel om alle noedels goed te bedekken met saus.

Serveer de zha jiang mian direct, met de rauwkost ernaast. Vergeet de servetten niet!

Opmerking

Dit gerecht, dat ook bekendstaat als 'gebakken saus-noedels', wordt veel verkocht en gegeten in de voedselhallen - en op de markten van Beijing. Net zoals spaghetti bolognese, is het eigenlijk een vleesragù die geserveerd wordt op stevige noedels. Bij mij thuis is zha jiang mian net zo gewoon en wordt dit gerecht net zo vaak (zo niet vaker) gegeten als spaghetti bolognese. Ik serveer hem met knapperige rauwkost, die een 'bite' en frisheid geven aan de intense, donkere zha jiangsaus.

Kookboek

Het recept 'Zha jiang mian (gebakken saus-noedels)' is afkomstig uit het kookboek...

Dumplings & noedels

Pippa Middlehurst

Wontons, dumplings, overheerlijke ramen en andere noedelgerechten: met 'Dumplings & noedels' krijg je meer dan 70 recepten voor het lekkerste Aziatische comfort food en bovendien receptuur voor bijgerechten, snacks, sauzen en bouillons... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Noedels recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!