Ramen vongole met miso, boter en maïs

  • 1 persoon
  • 25 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Japans
  • Vis

Ingrediënten

  • 20 g boter
  • 1 theelepel olijfolie
  • 1 theelepel sesamolie
  • 80 g maïs uit blik (uitlekgewicht)
  • 2 lente-uitjes, witte en groene deel apart, fijngesneden
  • ½ kleine milde rode chilipeper, fijngehakt
  • 1 eetlepel witte wijn
  • 1 eetlepel mirin (Japanse zoete rijstwijn, o.a. toko)
  • 200-300 g venusschelpen van goede kwaliteit, schoongemaakt en zand verwijderd
  • 20 g rode miso
  • 1 portie noedels
  • een kleine handvol babyspinazie of wakame (zeewiersalade)
  • een paar takjes bladpeterselie, grof gehakt

Bereiden

Smelt de boter met de olijfolie en sesamolie in een middelgrote pan op middelhoog vuur en voeg dan de maïs toe. Bak tot de maïs bruin begint te worden, voeg het witte deel van de lente-ui en de chilipeper toe en bak een paar minuten tot de lente-ui zachter is. Voeg dan de wijn, mirin en venusschelpen toe en laat 3 tot 4 minuten met een deksel op de pan stomen, tot alle venusschelpen zijn geopend.

Haal van het vuur, schenk door een zeef en vang het vocht daarbij op. Vul het venusschelpenvocht aan met water tot 500 ml en schenk het vocht terug in de pan. Klop de rode miso door de venusschelpenbouillon en breng aan de kook.

Voeg de noedels toe aan de bouillon en kook tot de gewenste garing. Zet het vuur uit, voeg de spinazie toe en roer door. Proef en voeg indien nodig zout en/of water toe.

Schep alles in een kom, schep het venusschelpen-maïsmengsel erop en garneer met de peterselie en het groene deel van de lente-ui.

Opmerking

Venusschelpen leveren een heerlijke dashi op en als je een heerlijke dashi hebt, dan heb je de basis van een goede kom ramen. Dit eenpansrecept voor één portie borduurt voort op dat natuurlijke vocht van venusschelpen en maakt met weinig een snelle, lekkere ramen. Omdat de bouillon zo licht is, profiteert deze kom echter wel van dikke, absorberende noedels. Als de nood aan de man komt, kun je zelfs - en ik kan niet geloven dat ik dit zeg - udonnoedels gebruiken. Maar dan is het GEEN RAMEN en GEEN RAMEN is NIET TOEGESTAAN!

Kookboek

Het recept 'Ramen vongole met miso, boter en maïs' is afkomstig uit het kookboek...

Ramen Forever

Tim Anderson

Ramen: een iconisch Japanse gerecht en geliefd over de hele wereld. Er zijn oneindig veel variaties op ramen en er zijn geen echte grenzen. De ramencultuur kenmerkt zich door creativiteit en innovatie en dat zie je terug in 'Ramen Forever'... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Noedelsoep recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!