Aebleskiver
- 20 stuks
- 25 min
- waardering 8,5
- Hapje
- Scandinavisch
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 130 g bloem
- rasp van 1 onbespoten citroen
- ½ theelepel baking soda
- ¼ theelepel zout
- 200 ml karnemelk
- 2 eieren, gescheiden
- 40 g boter, gesmolten
- 1 eetlepel kristalsuiker
Bereiden
Meng alle droge ingrediënten en de citroenrasp in een grote beslagkom. Giet al roerend de karnemelk, eidooiers en gesmolten boter erbij. Klop de eiwitten met de kristalsuiker stijf in een andere kom en vouw deze voorzichtig door het beslag.
Verwarm de aebleskiverpan op middelhoog vuur en vet in met boter. Vul de kuiltjes zoveel mogelijk met beslag. Bak tot er belletjes op de zijkanten ontstaan en je ziet dat het balletje een klein beetje loskomt van de pan. Gebruik een vork of satéprikker en duw tot de balletjes een kwartslag gedraaid zijn. Draai in totaal 3 keer tot de balletjes rondom gebakken zijn.
Serveer met poedersuiker en jam.
Extra benodigd
Mixer, aebleskiverpan
Tips
Zorg dat je pan goed ingevet is en er een dun laagje boter of olie op de bodem van de kuiltjes ligt. Dit maakt het makkelijker om de balletjes te draaien. Herhaal deze stap ook wanneer je weer een nieuwe batch gaat maken. Zeker belangrijk bij een gietijzeren pan! Zorg dat de pan heet genoeg is voordat je begint. Laat als test een druppeltje water in de pan vallen, als deze meteen sist is het goed. Zorg er ook voor dat je pan niet te heet wordt, anders wordt de aebleskiver van binnen niet gaar. Laat de pan altijd op middelhoog vuur.
Opmerking
Aebleskiver lijken veel op de Nederlandse poffertjes, maar zijn helemaal rond, luchtiger en worden in een andere soort pan, de aebleskiverpan met diepe kuilen, gebakken. De vertaling van aebleskiver is appelschijfjes, waar deze lekkernij traditioneel mee gevuld werd. Tegenwoordig worden ze meestal niet meer gevuld, maar geserveerd met jam.
Kookboek
Het recept 'Aebleskiver' is afkomstig uit het kookboek...
Pannenkoek & co
Aniek Keijsers
Met 'Pannenkoek & co' stap je in de wereld van pannenkoeken, poffertjes, blini's en meer. Niet alleen in Nederland populair maar wereldwijd zeer geliefd: Franse crêpes, Kaiserschmarrn uit Beieren, American pancakes, hotteok uit Zuid-Korea... lees verder
© Good Cook. Beeld: Aniek Keijsers