Fusilli met artisjokken

 • 4 personen
 • 45 min
 • waardering 8
 • Hoofdgerecht
 • Italiaans
 • Vegetarisch

Ingrediënten

 • 1 citroen, gehalveerd
 • 8 kleine, spitse artisjokken of 4 grote artisjokken
 • 2 eetlepels extra vergine olijfolie, plus extra voor het serveren
 • 1 teentje knoflook, gekneusd
 • 4 eetlepels droge witte wijn of water
 • 375 g fusilli, penne, mezzemaniche of rigatoni

Bereiden

Vul een kom met water en knijp er het sap van de citroen boven uit. Neem een artisjok tegelijk, snijd de onderkant van de steel bij en schil dan de donkere, taaie schil van de steel. Breek de buitenste bladen af tot u bij de malse, geelpaarse bladen komt. Houd een klein, scherp mes in een hand en een artisjok in de andere en draai de artisjok tegen het mes aan, waarbij u het mes met elke draai omhoog doet, zodat de artisjok een kogelvorm krijgt. Het hoeft geen kunstwerk te zijn, maar u moet wel alle taaie delen verwijderen. Knip of snijd de punten van de overgebleven bladen af tot alleen de eetbare delen over zijn. Snijd de artisjokken in de lengte doormidden. Snijd elke helft in partjes van niet meer dan 1 cm breed op het breedste punt. (Snijd kleine, spitse artisjokken als u die gebruikt in de lengte in vieren.) Verwijder met een lepel of mes het hooi (het harige deel in het hart). Doe zodra u een artisjok klaar heeft de artisjok meteen in het citroenwater om verkleuren te voorkomen.

Verhit de 2 eetlepels olijfolie in een grote, diepe koekenpan op matig vuur. Voeg de knoflook toe en laat onder af en toe roeren ca. 2 minuten bakken tot de knoflook mooi goudbruin is. Schep de knoflook met een schuimspaan uit de pan en gooi de knoflook weg.

Breng op hoog vuur een voor driekwart gevulde grote pan water (minstens 4 liter) aan de kook.

Doe terwijl het water aan de kook komt de artisjokken in de koekenpan op middelhoog vuur. Breng op smaak met zout en peper en laat onder af en toe omscheppen ca. 10 minuten bakken tot ze bruin en gaar beginnen te worden. Draai het vuur zeer laag. Giet er de wijn bij en leg het deksel op de pan. Laat onder af en toe omscheppen ca. 25 minuten sudderen tot de artisjokken volledig gaar zijn.

Doe na ca. 15 minuten wanneer de artisjokken half gaar zijn 1 eetlepel zout en de pasta in het kokende water en roer de pasta de eerste minuut kooktijd en daarna af en toe.

Neem wanneer de pasta half gaar is het deksel van de pan met artisjokken. Schep er een opscheplepel pastakooknat in en laat het verdampen. Schep er een tweede opscheplepel kooknat bij en laat ook dat weer verdampen. Ga zo door met water toevoegen en telkens laten verdampen tot de pasta bijtgaar is. Breek tegelijkertijd met een houten lepel de artisjokken in kleine stukjes. (Doe meer pastakooknat in de pan artisjokken als die niet gaar genoeg zijn om met de houten lepel in stukjes te breken. Leg er het deksel op en laat koken tot ze volledig gaar zijn.)

Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af, maar laat er nog wat aanhangend water aan. Doe de pasta in de pan met artisjokken en neem van het vuur. Schep goed om. Verdeel de pasta over voorverwarmde soepborden. Sprenkel er wat olijfolie over en serveer direct.

Tip

Maat en vorm van de artisjokken zijn niet belangrijk voor dit recept - het is zelfs een prima kans om minder mooie exemplaren te verwerken. De artisjokken moeten wel mals zijn, dus snijd voor het koken alle taaie, oneetbare delen af en gebruik zoveel pastawater als u nodig heeft om ze zacht en romig te krijgen. Restjes kunt u voor een frittata gebruiken.

Kookboek

Het recept 'Fusilli met artisjokken' is afkomstig uit het kookboek...

Uit eten in Rome

Maureen Fant

Romeinen zijn trots op hun stad en op hun keuken. In elk hoekje van de hoofdstad worden op historische markten de seizoenen gevierd met prachtig tentoon... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (11 stemmen)

Fusilli recept tips

Reacties op dit recept

 • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!