Ouderwets lekkere lasagne van Tana Ramsay

  • 8 personen
  • 180 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 140 g gehakte pancetta
  • 2 uien, gepeld en gehakt
  • 1 teentje knoflook, gepeld en gehakt
  • 1 wortel, geschild en gehakt
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 1½ kg rundergehakt
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels worcestershiresaus
  • 375 ml volle melk
  • 40 g boter
  • 400 ml runderbouillon
  • 225 ml droge rode wijn
  • 400 g tomatenpuree
  • 1 handvol vers basilicum
  • 8 grote vellen verse lasagne, of gedroogde, voorgekookte lasagne
  • 160 g Parmezaanse kaas
  • voor de bechamelsaus
  • 125 g boter
  • 100 g bloem
  • 1,3 liter hete melk

Bereiden

Bak de pancetta in een grote pan. Voeg de uien en knoflook toe en laat ze zacht worden maar niet kleuren. Doe er de wortel en selderij bij en laat deze 10-15 minuten zachtjes meebakken. Voeg het rundergehakt, de sojasaus, de worcestershiresaus en een flinke slag peper toe. Verkruimel het gehakt en bak het op middelhoog vuur bruin. Voeg de melk en boter toe en laat deze voor de helft inkoken. Roer er de bouillon, wijn en tomatenpuree door. Laat zonder deksel ten minste 1 uur zachtjes koken, hak het basilicum fijn, doe dit in de pan en laat nog 30 minuten koken.

Smelt voor de bechamelsaus de boter in een pan. Voeg de bloem toe en roer tot een dikke pasta. Laat deze een minuut of twee koken om droog te worden. Roer er dan geleidelijk de hete melk door, laat aan de kook komen en roer totdat de saus dikker wordt. Breng op smaak en neem van het vuur.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een diepe ovenvaste schaal van 25 x 35 cm licht in en schep een laagje vleessaus van ongeveer 1 cm op de bodem. Leg er een laag lasagne op en schep er een 1 cm dikke laag bechamelsaus over. Strooi er dan wat kaas over. Herhaal dit totdat alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laag bechamelsaus en de laatste kaas.

Laat 40-45 minuten bakken in de oven totdat de bovenkant borrelt en goudbruin is. Maak je geen zorgen als de saus een beetje over de rand borrelt, dat hoort bij een authentieke lasagne! Heerlijk met knapperige groene sla en knoflookbrood.

Extra benodigd

Ovenvaste schaal van 25 x 35 cm

Kookboek

Het recept 'Ouderwets lekkere lasagne van Tana Ramsay' is afkomstig uit het kookboek...

Home Made

Tana Ramsay

'Home Made' is Tana Ramsay's unieke verzameling familierecepten die je meeneemt naar 'the heart of home cooking'. Voor Tana betekent thuis koken samen... lees verder

© Tirion Uitgevers

Waardeer dit recept (42 stemmen)

Lasagne recept tips

Reacties op dit recept

  • RinusIs het proberen waard

    reageren

  • JokeGa ik zeker van het weekend proberen! Ik maak de laatste tijd zelf ook lasagne (inclusief de lasagne bladen), maar deze lijkt me echt verrukkelijk!

    reageren

  • gretaOm een lasagna iets minder calorierijk te maken kan je de bechamelsaus perfect vervangen door cottagecheese.

    reageren

  • MHeeeeeerlijk!!!!!!!, wel even minder gehakt gebruikt.

    reageren

  • Ingeborg H.Super lekker, je bent wel even bezig maar ik heb de helft van de saus ingevroren en dus met de helft van de bechamel gemaakt. Daaaaag Knorr ;-)

    reageren

  • daniellol @ ingeborg.. DAAHAAAG knorrrrrr..

    reageren

  • WALijkt me een prima recept, ga het zeker proberen én doet me wat betreft ingrediënten toch wel denken aan de leidraad die ik gebruikte voor het maken van lasagne bolognese op: http://www.coquinaria.nl/- divers/overzichtgerecht.html#h- oofd

    reageren

  • ferdiRecept gehalveerd en wat eigen ingrediënten, die ik in huis had, toegevoegd zoals prei, sucuk, Turkse groene peper en ontbijtspek i.p.v. pancetta... Heerlijk! Echt een aanrader...

    reageren

  • SandraIk geef zelden een reactie, maar voor deze lasagne wil ik een uitzondering maken: echt heerlijk! Geschikt voor veel eters, dat is ook fijn! Ik heb spekjes in plaats van pancetta gebruikt, maar verder het recept gevolgd.

    reageren

  • AnoukHeerlijk recept! Echt een ouderwetse lasagne. Krijg veel positieve reacties!

    reageren