Jamie Oliver: spaghetti met salami, venkel en tomaten

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 140 g goede, pittige Italiaanse salami, in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 knolvenkel, gehalveerd en in dunne plakjes, de bovenste plukjes apart gehakt
  • 2 blikken gepelde tomaten van 400 g
  • naar keuze: 1 gedroogde Spaanse peper, verkruimeld
  • 450 g gedroogde spaghetti of linguini
  • 2 handjes oud broodkruim
  • naar keuze: een takje verse rozemarijn

Bereiden

Giet 2 flinke scheuten olijfolie in een pan. Doe er de salami en knoflook bij. Kneus het venkelzaad licht in een vijzel of met een mes en doe het ook in de pan. Laat het 1 minuut bakken op een lage pit - het vet moet uit de salami bakken en deze moet krokant worden. Doe nu de gesneden venkel erbij, roer, doe het deksel op de pan en zet de pit iets hoger. Laat 5 minuten koken en voeg de bliktomaten toe met eventueel wat gedroogde Spaanse peper. Laat 25 minuten koken tot het mengsel enigszins is ingedikt. Breng op smaak.

Kook de spaghetti in een grote pan gezouten kokend water al dente (kijk op de verpakking voor de kooktijd). Terwijl de spaghetti staat te koken maak ik altijd pangritata (krokante broodkruimels) om het gerecht een mooie structuur te geven en krokant te maken. Neem daarvoor een paar flinke handen grof broodkruim - ik snijd daarvoor de korstjes van mijn oude brood af en maal de zachte binnenkant kort in de Magimix. Bak het kruim met 4 of 5 eetlepels olijfolie tot het krokant begint te worden. Soms doe ik er voor de extra smaak een takje rozemarijn bij. Giet de spaghetti, als die klaar is, af in een vergiet en roer de tomatensaus erdoorheen.

Dit is een tamelijk machtig gerecht en heel, heel smakelijk. Serveer het in een grote kom en strooi de groene venkelplukjes en krokante goudbruine pangritata er overheen. Eet het meteen en drink er een goed glas rode wijn bij.

Persoonlijke noot

'Ik heb wel meer van dit soort pastaschotels gegeten in Toscane. Soms ook met hele lekkere worstjes of plakjes gedroogde salami. Het is een vrij stevige, hartige pasta, maar de venkel brengt het in balans en maakt het iets frisser en delicater.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: spaghetti met salami, venkel en tomaten' is afkomstig uit het kookboek...

Happy Days met the Naked Chef

Jamie Oliver

"Mijn boeken zijn voor mensen die de kortste weg willen nemen, maar ook iets fantastisch van hun dagelijkse maaltijden willen maken. Mensen die zichzelf en hun... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (79 stemmen)

Spaghetti recept tips

Reacties op dit recept

  • moniqueHeerlijk recept, ik heb er alleen nog een tomatensalade bij gemaakt.

    reageren

  • TjakkoVerrukkelijk! Omdat niet veel mensen van venkel houden, eet ik het meestal solo. Eet je het later in de week lekker nog eens. Of als hartige lunch op een wat brakke zondagmiddag. Zachtjes opbakken in een koekenpan met olijfolie. Knap je helemaal op.

    reageren

  • MoEcht een aanrader; eenvoudig en zeer smakelijk.

    reageren

  • JacomarEcht heel lekker en ook de kinderen smullen ervan als ik parmezaanse kaas erover doe in plaats van broodkruim!

    reageren

  • AnkeHeerlijk!

    reageren

  • RitaWat is dit toch een heerlijk gerecht, heb het zelf met quinoa gegeten, mijn man wel met pasta, van mij is het minder machtig, en dat broodkruim lees ik gewoon niet.

    reageren

  • RitaNog even een p.s. ik vind dat dit wel een 9 waard is, zo eenvoudig te maken met zo'n heerlijke smaak!

    reageren