Spaghetti recepten

Spaghetti

Spaghetti

Spaghetti is de bekendste pasta van allemaal en betekent letterlijk 'kleine snaren'. Meestal zijn de slierten zo'n 30 cm lang, maar er bestaan ook langere varianten. Ook de dikte kan variëren, maar gemiddeld is deze 2 mm. Dunnere spaghetti wordt spaghettini genoemd, dikkere spaghetti spaghettoni. Onder meer in Basillicata maken ze nog de traditionele spaghetti alla chitarra. Het deeg wordt hiervoor met een deegroller door een werktuig met snaren gedrukt, de chitarra (gitaar). De spaghettislierten zijn daardoor niet rond maar vierkant.

Spaghetti bolognese

In menig Nederlands huishouden staat nog altijd 'spaghetti bolognese' op het menu. Bestel het echter nooit in Bologna, want dat is vragen om problemen. In het beste geval zal de ober je uitleggen dat het gewoon niet hóórt een dikke ragù te combineren met dunne slierten, waar hij vanaf glijdt zodra je hem om je vork probeert te draaien. Tagliatelle is veel geschikter om bolognesesaus vast te houden. Dat wij er toch vooral spaghetti bij eten, komt vooral doordat het vroeger de makkelijkst verkrijgbare pastavorm was en het gehakt-groentemengsel de meest populaire saus.

Spaghetti sauzen

Spaghetti worden volgens traditie opgediend met tomatensaus en Parmezaanse kaas als garnituur voor tam gevogelte en vlees. Maar daarnaast bestaan er talloze andere recepten met spaghetti, vooral uit de omgeving van Rome: a cacio e pepe (met kaas en peper), alla carrettiera (met paddenstoelen en tonijn), con le vongole (met schelpdieren en gehakte peterselie) en all'amatriciana (met knapperig gebakken spek, tomaten, uien en pecorino). In Napels wordt spaghetti gegeten met clams of met paddenstoelen, doperwten en mozzarella, of alla zappatora (met paprika en pepertjes). Op Capri maakt men spaghetti met pijlinktvis en in Umbria met gehakte witte truffels, gemarineerd in olijfolie met knoflook en ansjovis. ¹)

[ Bron: 'Alles over pasta' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: Lisovskaya Natalia | Shutterstock.com ]