Pizza met eekhoorntjesbrood en truffelroom
- 4 personen
- 55 min
- waardering 7,5
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor het deeg
- 500 g gewone tarwebloem
- 20 g verse gist of 8 g droge gist
- ½ theelepel suiker
- 2 theelepels zout
- 2 eetlepels olijfolie
- voor het beleg
- 250 g mozzarella
- 600 g eekhoorntjesbrood, vers of uit de diepvries
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- ½ bosje platte peterselie, fijngehakt
- 4 eetlepels truffelroom (Italiaanse winkel)
- 120 g Parmezaanse kaas, in snippers
Voorbereiden
Strooi de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Doe de gist en de suiker in het kuiltje en meng met een vork door elkaar. Als je verse gist gebruikt, leng deze dan eerst aan met wat water. Strooi het zout om het kuiltje heen op de bloem.
Meng met kleine hoeveelheden tegelijk 250-300 ml lauw water erdoorheen. Begin te kneden. Schenk de olijfolie erbij en kneed 2 minuten. Laat het deeg 10 minuten rusten, bedekt met een vochtige theedoek, zodat het niet uitdroogt.
Pak het deeg weer op en ga verder met kneden. Ofwel 8-10 minuten in totaal, eerst in de keukenmachine op lage snelheid en daarna met de hand. Ofwel 12-15 minuten met de hand. Maak er een bol van en kneed van de rand naar het midden toe. Het deeg moet heel soepel, mooi glad en niet plakkerig zijn. Maak 2 bollen van het deeg.
Leg het deeg in een met bloem bestoven of met olie ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek, plasticfolie of een goed afsluitende deksel, zodat het deeg niet uitdroogt. Laat het deeg op een plek van 22-23 °C of in een oven die uitstaat maar wel op 50 °C is voorverwarmd 2-4 uur rijzen (zorg ervoor dat er geen tocht is), totdat het volume is verdubbeld.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 240 °C, boven- en onderwarmte.
Snijd de mozzarella in dunne plakjes en laat uitlekken.
Maak het eekhoorntjesbrood schoon: verwijder de aarde, borstel af met water, laat op keukenpapier uitlekken en snijd dan in dunne plakjes. Bak de paddenstoelen met de olijfolie en de hele knoflook 4 minuten in een braadpan, voeg de helft van de peterselie toe en doe er wat zout bij.
Verdeel het deeg in 4 stukken. Bestrooi het werkblad met wat bloem. Spreid een stuk deeg met je handen uit door er met je vingertoppen op te drukken: zachtjes, zodat je de lucht er niet uitdrukt. Leg dit deeg op een met olie ingevette bakplaat. Spreid de truffelroom erover uit en verdeel de mozzarella erover.
Zet de pizza 8 minuten onder in de oven en haal hem er weer uit. Voeg het eekhoorntjesbrood toe. Zet ongeveer 7 minuten in het midden van de oven. De randen van het deeg moeten mooi bruin zijn.
Voeg als de pizza uit de oven komt de snippers Parmezaanse kaas toe en bestrooi met peterselie. Herhaal dit alles met de 3 andere stukken deeg.
Kookboek
Het recept 'Pizza met eekhoorntjesbrood en truffelroom' is afkomstig uit het kookboek...
Pizza
Laura Zavan
Pizza is het favoriete Italiaanse gerecht van de meeste Nederlanders. In dit boek vind je drie verschillende recepten voor deeg: snel, traditioneel of authentiek... lees verder
© Uitgeverij Becht