Pizza margherita (de enige echte)

  • 4 personen
  • 50 min
  • waardering 8,4
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 500 g gewone tarwebloem
  • 20-25 g verse gist of 1 zakje (8 g) droge gist
  • ½ theelepel suiker
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • voor het beleg
  • 1 blik tomaten in stukjes of gepelde tomaten (400 g)
  • 250 g mozzarella
  • 20 blaadjes basilicum
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 teentje knoflook zonder de kern, uit de knijper (desgewenst)
  • 3 eetlepels olijfolie

Voorbereiden

Strooi de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Doe de gist en de suiker in het kuiltje en meng met een vork door elkaar. Als je verse gist gebruikt, leng deze dan eerst aan met wat water. Strooi het zout om het kuiltje heen op de bloem.

Meng met kleine hoeveelheden tegelijk 250-300 ml lauw water erdoorheen. Begin te kneden. Schenk de olijfolie erbij en kneed 2 minuten. Laat het deeg 10 minuten rusten, bedekt met een vochtige theedoek, zodat het niet uitdroogt.

Pak het deeg weer op en ga verder met kneden. Ofwel 8-10 minuten in totaal, eerst in de keukenmachine op lage snelheid en daarna met de hand. Ofwel 12-15 minuten met de hand. Maak er een bol van en kneed van de rand naar het midden toe. Het deeg moet heel soepel, mooi glad en niet plakkerig zijn. Maak 2 bollen van het deeg.

Leg het deeg in een met bloem bestoven of met olie ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek, plasticfolie of een goed afsluitende deksel, zodat het deeg niet uitdroogt. Laat het deeg op een plek van 22-23 °C of in een oven die uitstaat maar wel op 50 °C is voorverwarmd 2-4 uur rijzen (zorg ervoor dat er geen tocht is), totdat het volume is verdubbeld.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 240 °C, boven- en onderwarmte.

Snijd de mozzarella in reepjes en laat uitlekken.

Maak de tomaten in de keukenmachine fijn of prak ze met een vork tot een dikke puree. Breng deze puree op smaak met de oregano, de knoflook en 2 eetlepels olijfolie. Voeg zout toe en controleer of de smaak goed is.

Bestrooi het werkblad met wat bloem. Spreid de helft van het deeg met je handen uit door er met je vingertoppen op te drukken: zachtjes, zodat je de lucht er niet uitdrukt. Leg dit deeg op een met olie ingevette bakplaat. Verdeel de helft van de tomatensaus over het deeg, tot 1 cm van de rand. Schik de helft van de mozzarella erop en de helft van de basilicumblaadjes. Besprenkel met een scheutje olijfolie.

Zet de pizza 8 minuten onder in de oven en laat daarna nog ongeveer 7 minuten in het midden verder bakken, totdat de randen van het deeg mooi bruin worden. Haal de pizza uit de oven. Doe hetzelfde met het andere stuk deeg.

Variatietip

Leg nog wat zongedroogde tomaatjes en zwarte olijven op deze pizza (voeg ze op de helft van de baktijd toe), en dan, als de pizza uit de oven komt, nog een handje rucola, een scheutje olijfolie en wat fijn zeezout.

Kookboek

Het recept 'Pizza margherita (de enige echte)' is afkomstig uit het kookboek...

Pizza

Laura Zavan

Pizza is het favoriete Italiaanse gerecht van de meeste Nederlanders. In dit boek vind je drie verschillende recepten voor deeg: snel, traditioneel of authentiek... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (12 stemmen)

Pizza recept tips

Reacties op dit recept

  • AndyKan men in plaats van mozarella ook emental of Gruyere gebruiken?

    reageren

  • kato Leuk en leerzaam.

    reageren