Pizza met lente-uitjes

  • 4 personen
  • 35 min
  • waardering 7,5
  • Lunchgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • maïsmeel, voor het bestrooien
  • 6-10 dunne lente- of bosuitjes, in verticale repen gesneden
  • balsamicoazijn, voor het besprenkelen
  • 1 eetlepel olijfolie extra vergine
  • ½ teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 bol mozzarella, in plakken
  • 15 g gemengde kruiden, fijngehakt (een mix van basilicum, peterselie en dragon)
  • een paar snufjes chilivlokken
  • voor het pizzadeeg
  • 175 ml warm (40-46 °C) water
  • 1 theelepel honing of rietsuiker
  • 1 zakje (7 g) droge gist
  • 115 g spelt- of volkorenmeel, plus meer als dat nodig is
  • 120 g bloem
  • 1 theelepel zeezout
  • 2 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 4 eetlepels maïsmeel

Voorbereiden

Maak het pizzadeeg. Roer 4 eetlepels van het water en de honing in een kommetje en strooi dan de gist erbij. Laat het staan tot het gaat schuimen, na ca. 5 minuten. Gaat het niet schuimen, begin dan opnieuw met een ander zakje gist.

Meng het speltmeel, de bloem en het zout in de kom van een staande mixer met deeghaak. Voeg het gistmengsel, het resterende water (115 ml) en 1 eetlepel van de olijfolie toe. Kneed het deeg op matige snelheid tot het als een deegbal aan de haak blijft hangen. Voeg meer meel toe als het deeg te plakkerig is. Leg het op een met maïsmeel bestoven werkvlak en kneed het zachtjes tot een gladde bal.

Bestrijk een grote kom met de resterende eetlepel olijfolie. Leg de deegbal in de kom en dek hem af met plasticfolie. Zet de kom ca. 1 uur op een warme plek tot het deeg in volume is verdubbeld.

Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Druk het plat en maak er weer een bal van. Dek hem af met een theedoek en laat hem nog 10 minuten rusten.

Bereiden

Verhit de oven tot 230 °C.

Verdeel het deeg op een met maïsmeel bestoven werkvlak in 2 ballen en rol van beide een ovale vorm van 25 cm. Voeg zo nodig meer maïsmeel toe te voorkomen dat het deeg blijft plakken. Leg de pizzabodems op een met maïsmeel bestoven bakplaat.

Meng de lente- of bosuitjes op een bord met een scheutje balsamicoazijn. Meng de olijfolie en knoflook in een kommetje en bestrijk de pizzabodems ermee. Leg de mozzarellaplakken en uitjes op de bodems.

Bak de pizza's 10-12 minuten of tot de uitjes zacht zijn en de pizzakorst goudbruin is.

Bestrooi de pizza's tot slot met de fijngehakte kruiden en een paar snufjes chilivlokken.

Extra benodigd

Mixer, plasticfolie

Kookboek

Het recept 'Pizza met lente-uitjes' is afkomstig uit het kookboek...

Het love & lemons kookboek

Jeanine Donofrio

Nee, de recepten zijn niet allemaal met citroen - zoals de titel doet vermoeden. Deze titel is afkomstig van het gelijknamige, prijswinnende blog van de auteur Jeanine... lees verder

© Unieboek Spectrum

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Pizza recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!